Η φωτογραφία είναι από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

Μικρές ζημιές από τον σεισμό στην Πρέβεζα

Υλικές ζημιές, μικρής όμως κλίμακας, προκάλεσε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 4.26 τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Πρέβεζας και 294 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας.

Πέρα από τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, που παρουσιάστηκαν αρχικά, με το πρώτο φως της ημέρας διαπιστώθηκαν ρωγμές και πεσμένοι σοβάδες σε σχολικά κτίρια αλλά και σε κατοικίες, κυρίως στην περιοχή των Λευκαδίτικων αλλά και στη Λεωφόρο Ειρήνης.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, η παραλιακή ζώνη (μέχρι το Κανάλι και την Καστροσυκιά) φαίνεται να επλήγη περισσότερο από την ισχυρή δόνηση και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ζαλόγγου Κώστα Ματέρη σημειώθηκαν πτώσεις βράχων σε δρόμους και χρειάστηκε η συνδρομή μηχανημάτων για την απομάκρυνσή τους. Μέσα στην Πρέβεζα σημειώθηκαν πτώσεις αντικειμένων σε σπίτια, ενώ κάποια μαγαζιά και σουπερ μάρκετ δεν άνοιξαν το πρωί, μέχρι να τοποθετηθούν τα εμπορεύματα και τα προϊόντα στη θέση τους. Ένα παλιό σπίτι στην οδό Μεσολογγίου, το οποίο ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα, κατέρρευσε ενώ πτώσεις σοβάδων είχαμε και σε νεώτερες κατοικίες .
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευάγγελος Γιαννουλάτος, ο οποίος μαζί με τέσσερα κλιμάκια μηχανικών ξεκίνησε από το πρωί αυτοψίες στα σχολεία, κάλεσε τους πολίτες που διαπιστώνουν ζημιές σε κτίρια, να κάνουν σχετική δήλωση στο δημαρχείο. Ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης συνέστησε ψυχραιμία, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολεία, τα οποία και ελέγχονται από τους μηχανικούς. Από τους πρώτους ελέγχους, πάντως, δεν παρουσιάζεται πρόβλημα στατικότητας σε κάποιο σχολείο.
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ήπειρο, τα Ιόνια Νησιά και την Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, η σεισμική δραστηριότητα στη δυτική Ελλάδα είχε ξεκινήσει από απόγευμα της Δευτέρας, όταν στις 18:50 σημειώθηκε σεισμός 3,8 Ρίχτερ στην Κορώνη και στις 19:41 4,3 Ρίχτερ στην Αμαλιάδα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση. Πρόσθεσε, πως πιστεύει ότι η σεισμική ακολουθία θα εξελιχθεί ομαλά.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Άκης Τσελέντης, μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται ο σεισμός στην Πρέβεζα να είναι συνέπεια του σεισμού στη Ζάκυνθο. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το επόμενο δίμηνο στη συγκεκριμένη περιοχή και τόνισε ότι η δυτική Ελλάδα δίνει πάντα σεισμούς γι’ αυτό κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται από τους αρμόδιους.
Ως ευτύχημα χαρακτηρίζει ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Πρέβεζας του ΙΓΜΕ Ευάγγελος Νικολάου το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν μέσα στην θάλασσα, τονίζοντας ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράμει όπου χρειαστεί.

Σχετικά άρθρα

Προτεραιότητα η ισόρροπη ανάπτυξη

Στην κούρσα του Open Mall Άρτα και Πρέβεζα

Πέρασαν δύο χρόνια και αυτοψίες δεν έγιναν