ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Στην εκκίνηση το 11ο Zagori Mountain Running

Περισσότεροι από 2.500 Έλληνες και ξένοι αθλητές αναμένεται να τρέξουν στους τέσσερις αγώνες του Zagori Mountain Running, που θα πραγματοποιηθεί για 11η χρονιά το Σαββατοκύριακο 23-24 Ιουλίου, συμμετέχοντας και στις παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις έμπρακτης προσφοράς για το περιβάλλον και την κοινωνία, μαζί με χιλιάδες επισκέπτες που θα βρεθούν στην περιοχή.

Οι διοργανωτές υπόσχονται μια αξέχαστη αθλητική εμπειρία σε όσους βρεθούν στην εκκίνηση των αγώνων TeRa 80 km, Marathon+ 44 km, HalfMarathon 21 km και EntryRace 10 km, ενώ φέτος επιστρέφει στο πρόγραμμα και ο παιδικός αγώνας «Ζαγοράκι», ο οποίος θα προσφέρει χαμόγελα και χαρά σε μικρούς και μεγάλους.
Η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα έχει ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις στα μονοπάτια κι όλα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους αθλητές. Επιπλέον όλοι οι σταθμοί τροφοδοσίας είναι έτοιμοι με προσωπικό και εθελοντές, εφοδιασμένοι για να παρέχουν στους αθλητές την υποστήριξη που χρειάζονται.
Λίγες ώρες πριν την εκκίνηση του 11ου Zagori Mountain Running, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, διοργάνωση και χορηγοί κάλεσαν τον κόσμο να επισκεφθεί το Τσεπέλοβο, το τριήμερο των αγώνων, για να στηρίξει τις προσπάθειες των αθλητών και να γίνει μέρος μιας μεγάλης γιορτής που προβάλλει τη φύση και τις ομορφιές του Ζαγορίου.
«Στη φετινή 11η χρονιά των αγώνων, είναι εντυπωσιακό ότι εκτός από τους εκατοντάδες Ελληνες αθλητές όλων των επιπέδων, θα συμμετέχουν αθλητές από 32 χώρες και από τις 5 Ηπείρους. Η βασική προτεραιότητα της διοργάνωσης είναι το Zagori Mountain Running να συμβάλλει στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και την προβολή της περιοχής, ώστε το Ζαγόρι να γίνει προορισμός για Έλληνες και ξένους αθλητές αλλά κι επισκέπτες που θα γνωρίσουν μια πανέμορφη γωνιά της Ελλάδας», τόνισε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής η Μάρα Καλογήρου.
Στη μεγάλη συμμετοχή αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στάθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Χάρης Λαζάνης. «Είμαστε αρωγοί σε τόσο σημαντικές προσπάθειες και σε όλες τις διοργανώσεις που φέρνουν πολλούς επισκέπτες στην περιοχή. Διοργανώσεις τέτοιας εμβέλειας βάζουν την Ήπειρο στον αθλητικό χάρτη της Ελλάδας και όχι μόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για έναν αγώνα, που δικαίως συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις της χώρας και όχι μόνο, έκανε λόγο ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ζαγορίου Γιάννης Τσαπάρης.
«Το φυσικό κάλλος της περιοχής και η αγαστή συνεργασία του Δήμου Ζαγορίου, της Περιφέρειας Ηπείρου και της εταιρείας Fifth Element, έχουν κατατάξει το Zagori Mountain Running σε έναν από τους κορυφαίους ορεινούς αγώνες, που κάθε χρόνο κερδίζει το στοίχημα τις πιο οργανωμένης αθλητικής διοργάνωσης με γνώμονα πάντα το σεβασμό προς το περιβάλλον», ανέφερε και ευχήθηκε σε όλους τους αθλητές καλή επιτυχία και να απολαύσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.
Τέλος, η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ Χριστίνα Δούμα τόνισε ότι το Zagori Mountain Running έχει γίνει σημείο συνάντησης για αθλητές απ’ όλο τον κόσμο και για όσους αγαπούν τον αθλητισμό στη φύση. «Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ προέρχεται από τον τόπο πίσω απ το βουνό, από τα Ζαγοροχώρια, και φροντίζει γι’ αυτόν», πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι και φέτος θα βρίσκεται στο Τσεπέλοβο το κινητό ολοκληρωμένο κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με στόχο, μέσω της ανακύκλωσης, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αγώνα να παραμείνει χαμηλό.

Δράσεις κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα

Με βασική αρχή το σεβασμό για το βουνό και την αγάπη για το περιβάλλον, το Zagori Mountain Running ενώνει φέτος τις δυνάμεις του με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε μια προσπάθεια ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης των αθλητών, των επισκεπτών του Ζαγορίου και των πολιτών για τη διάσωση του μικρότερου γύπα της Ευρώπης, Ασπροπάρη . Για τον λόγο αυτό το συλλεκτικό Buff του Zagori Mountain Running 2022, είναι αφιερωμένο στο γύπα Ασπροπάρη.
Παράλληλα, τα έσοδα από το συλλεκτικό βραχιολάκι του Zagori Mountain Running 2022 θα διατεθούν για την ενίσχυση του ιδιαίτερα σημαντικού κοινωνικού και ανθρωπιστικού έργου, που παρέχει ο φορέας «Φύλακας Άγγελος» σε ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα στα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά.
Το 11ο Zagori Mountain Running συνεργάζεται φέτος με τον γλύπτη, επίκουρο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιάννη Κόκκαλη, ο οποίος ανέλαβε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των φετινών επάθλων για τους νικητές των αγώνων, αντλώντας έμπνευση από τη φετινή θεματολογία του αγώνα.

Χορηγοί-υποστηρικτές

Μεγάλοι χορηγοί του 11ου Zagori Mountain Running είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, η εταιρία outdoor εξοπλισμού The North Face και η Fifth Element adventure store. Xoρηγός είναι η Jeep AutoLinea και υποστηρικτές οι Melissa, Dole, Green Cola, Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» , Polo, Nomad Honey , Ορνιθολογικη Εταιρεία, amino animo, Οstracon και το The Lake Hotel.
Το Zagori Mountain Running τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Θεσμικοί υποστηρικτές είναι το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.

Σχετικά άρθρα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

«Ασπίδα προστασίας» η αποχή των δικηγόρων

Γεωργία Χαλάτση

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου