Είναι η δεύτερη φωτογραφία του παραλίμνιου ποδηλατοδρόμου, που δημοσιεύουμε, σε διάστημα λίγων ημερών. Η εικόνα, που παρουσιάζει, δεν έχει αλλάξει. Αντίθετα, δίνει την εντύπωση ότι «βουλιάζει» και γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επικίνδυνος για πεζούς και ποδηλάτες.
Απόψεις

(Θα μπορούσατε να) έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας

Με την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, έναν βρώμικο καναπέ στην είσοδο των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, μια ακόμη συμπολίτισσά μας που έφυγε από τη ζωή, ένα επικίνδυνο έπιπλο δίπλα σε κάδους απορριμάτων, τα μουντζουρωμένα σήματα της Τροχαίας, τη free press εφημερίδα που μοιράστηκε το βράδυ των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου της Ενότητας Πολιτών και την παρουσία πολλών Ηπειρωτών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις ευρωεκλογές σχολιάζει η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύει άλλη μία φωτογραφία από τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο που "βουλιάζει".

Αν ένας δημότης χρειαστεί ένα «εύκολο» δικαιολογητικό από τον δήμο (π.χ. ληξιαρχική πράξη γέννησης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης), θα διαπιστώσει ότι η διαδικασία είναι πολύ πιο απλοποιημένη απ’ ό,τι ήταν παλιά και ελάχιστα χρονοβόρα, ακόμη κι αν κάποιο από τα έγγραφα δεν ανιχνεύεται στα ψηφιακά αρχεία του δημοτολογίου. Θα διαπιστώσει, επίσης, ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι εξυπηρετικοί και αποτελεσματικοί, συχνά ευγενικοί και πρόθυμοι. Μέσα σε πέντε –το πολύ δέκα- λεπτά, η δουλειά του έχει γίνει. Ωστόσο, η όποια αναζήτηση πιστοποιητικού προϋποθέτει τη φυσική παρουσία του αιτούντα (μόνο πρωινές, ήτοι εργάσιμες, ώρες). Πράγμα που σημαίνει ότι ο αιτών πρέπει να φύγει από το σπίτι του ή τον χώρο εργασίας του και να διανύσει μέχρι τις υπηρεσίες του δήμου στην καλύτερη, αν ζει ή εργάζεται στο κέντρο, μερικά μέτρα, στη χειρότερη ακόμη και χιλιόμετρα για μία πολύ απλή διαδικασία, που θα μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά. Για αρκετούς από μας, που παλεύουμε να επινοήσουμε ακόμη και πέντε λεπτά επιπλέον στην ξεχειλωμένη εργάσιμη μέρα μας, για να στριμώξουμε άλλη μία δουλειά που δεν μπορεί να περιμένει μέχρι αύριο, κι αυτή η μισή ώρα πήγαινε –λάβε- έλα είναι μεγάλη σπατάλη χρόνου. Κι εφόσον τόσα πράγματα μάθαμε (έστω και με καθυστέρηση) να τα διεκπεραιώνουμε ηλεκτρονικά, δεν θα ήταν κακή ιδέα η επόμενη δημοτική αρχή να κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν λέμε να μας κάνουν delivery στο σπίτι τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού μας, αλλά θα μπορούσαν να μας τη στέλνουν σε μια υποδειχθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση.

Τ.Τ.

Τίνος είναι ο βρώμικος καναπές;

A propos, μιας και βρεθήκαμε εκεί χθες το πρωί: εκείνον τον άθλιο και βρώμικο (όσο δεν πάει) καναπέ στην είσοδο των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών τι τον κρατάμε και δεν τον πετάμε; Συμβολίζει κάτι; Ανήκει σε κάποιον που δυσκολεύεται να διαχειριστεί το άγχος αποχωρισμού και τον περιμένουμε μέχρι να το ξεπεράσει; Ανεπίτρεπτη εικόνα και για όσους εργάζονται στον χώρο και για τους περαστικούς δημότες.

Τ.Τ.

Θύμησες

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα έγραφα για την οδό Σίνα, μπροστά μου ήρθε το πρόσωπο μιας γυναίκας, που τη συνέδεα πάντα με τον δρόμο αυτό. Ήθελα να γράψω για κείνη ότι συχνά εξέφραζε το παράπονό της για τα κακά χάλια που είχε η γειτονιά της. Τηλεφωνούσε κάθε φορά και για άλλα που την πλήγωναν. Μα συγκρατήθηκα να την αναφέρω σαν να ζούσε, γιατί δεν είχα ακούσει τη φωνή της για καιρό. Ήταν η Νόρα Κυριαζή. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας περνούσα από την οδό Λόρδου Βύρωνος, όπου βρίσκεται το γνωστό μαγαζί, που φέρνει για χρόνια  το όνομα  ενός Γιαννιώτη, ενός άξιου τέκνου του Ζαγορίου, του αείμνηστου Κίμωνα Κυριαζή. Την ίδια στιγμή πετάχτηκε μέσα από το κατάστημα η Κάλλυ, η κόρη τους, και μου ανακοίνωσε, γνωρίζοντας την εκτίμηση που έτρεφα για την οικογένειά της, ότι έφυγε η μητέρα της από τη ζωή. Καμιά φορά είναι κάποιες συγκυρίες που σε αφήνουν άφωνο. Και τότε αναρωτιέσαι για τα μυστήρια που συμβαίνουν στη ζωή. Θυμήθηκα τώρα ουσιαστικές κουβέντες, που μου έλεγε η  γοητευτική Νόρα. «Η πόλη μας είναι γλυκύτατη, είναι η πιο όμορφη και ξεχωρίζει  σε όλη την Ελλάδα σαν διαμάντι, αλλά εμείς είμαστε άσχημοι, οι άνθρωποί της, γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι θησαυρό έχουμε».

Λ.Τ.

Θα φροντίσει ο δήμος

Δυο εικόνες φαίνεται πως προκάλεσαν εντύπωση στον επισκέπτη της πόλης προχθές και για τον λόγο αυτό θα τις συμπεριέλαβε και στις άλλες τις όμορφες, που είχε τραβήξει με τον φωτογραφικό του φακό. Η πρώτη ήταν ένα τεράστιο επικίνδυνο έπιπλο γεμάτο καρφιά, που ήταν ανάποδα τοποθετημένο στον τοίχο του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Η δεύτερη αφορούσε το εντελώς μουτζουρωμένο σήμα της τροχαίας στην αρχή του πεζόδρομου της Οπλαρχηγού Πουτέτση. Ευτυχώς ο δήμος μερίμνησε και απομάκρυνε το άκρως επικίνδυνο έπιπλο και σήμερα δεν υπάρχει. Απομένει τώρα να καθαριστεί η πινακίδα κυκλοφορίας. Αλλά αν τα περιμένουμε όλα από τον δήμο, καήκαμε. Ούτε τα καρφιά έπρεπε να ήταν στο πεζοδρόμιο, και μάλιστα σε αυτή την κατάσταση, ούτε και το σήμα να έχει βανδαλιστεί.

Λ.Τ.

Απαντήσεις μέσω free press

Πολλοί μπορεί να ισχυρίζονται ότι το χαρτί έχει… πεθάνει, αλλά όσο και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα να έχουν κερδίσει έδαφος στις προτιμήσεις της ενημέρωσης, άλλο πράγμα είναι να κρατάς μια εφημερίδα στα χέρια σου. Αυτό προφανώς σκέφτηκε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και αποφάσισε να διανείμει μια 16σέλιδη ειδική ενημερωτική έκδοση, υπό τη μορφή free press εφημερίδας το βράδυ των εγκαινίων του εκλογικού του κέντρου. Τίτλος της «Η Αλήθεια» με συνοδευτικό «Το μέλλον συμβαίνει τώρα», που είναι το νέο σύνθημα, το οποίο εισήγαγε στην προεκλογική της εκστρατεία η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα». Πέρα από την παρουσίαση του έργου, αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι οι δέκα απαντήσεις σε αληθινά ερωτήματα, αλλά και «μύθους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, που συναντά ο Θ. Μπέγκας στο facebook και στις συζητήσεις του με τους πολίτες.

Α.Τ.

Πολλοί οι Ηπειρώτες

Τέσσερις και όχι τρεις, όπως γράψαμε χθες, είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της «Δημοκρατικής Ευθύνης» με καταγωγή από την Ήπειρο. Πέραν του διεθνολόγου-ερευνητή Βαγγέλη Βενέτη, του επιχειρηματία στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας Σπύρου Ζαφείρη και του καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαου Αντωνιάδη, Γιαννιώτισσα είναι και η γεωπόνος -χημικός Αλεξάνδρα Ντουμάζιου-Τσιμή. Γενικότερα, πάντως, σε όλα σχεδόν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων συναντάμε υποψήφιους ευρωβουλευτές από την Ήπειρο. Για όσους επιλέξουν με βάση την καταγωγή, λοιπόν, οι επιλογές θα είναι πολλές.

Α.Τ.

Σχετικά άρθρα

Η Άνοιξη του ρουσφετιού και οι «ίσες» ευκαιρίες των νέων

Σπύρος Ζαφείρης

Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα: συγκρίσεις στην αντιμετώπιση του καπνίσματος και αποτελέσματα

Σπύρος Ζαφείρης

Εννέα υποψηφίους στην Ήπειρο ανακοίνωσε η Δημοκρατική Ευθύνη