Δεν του έφταναν του καημένου του περιπτέρου έξω από το Δικαστικό Μέγαρο τα ενοικιαστήρια που έχουν κολληθεί πάνω του, τώρα κουβαλά κι ένα απίθανο παράδοξο. Διαφημίζει (άθελά του ασφαλώς) μια παράσταση που ήδη έγινε (ή μήπως θα γίνει;) σε μια άλλη –μάλλον μακρινή- πόλη. Μεγάλος ο ζήλος των διοργανωτών να μας ενημερώσουν για τη θεατρική παραγωγή τους. Τόσος που μας καλούν να μεταφερθούμε στον χώρο και στον χρόνο για να την απολαύσουμε. X-files. Δραμινά.
Απόψεις

Ο δικός μας Σάββας

Με τη βράβευση του Σάββα Σιάτρα, τα πρόχειρα μπαλώματα στην Ανεξαρτησίας, την απροθυμία των εργαζομένων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου να επιβαρυνθούν με 5,5 ευρώ για να προμηθευτούν κάρτες εισόδου στο πάρκινγκ και τη διαμαρτυρία της Επιτροπής κατοίκων του οδικού άξονα Κενάν Μεσαρέ-Βογιάνου-Γεννηματά προς τον δήμαρχο ασχολείται η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύουν... δραμινά X-Files.

Μια ακόμη τιμή προστέθηκε στις τόσες για τον προβεβλημένο διεθνώς και πολυβραβευμένο Σάββα Σιάτρα από την Καρίτσα, τη Δευτέρα το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο. Ένας σεμνός καλλιτέχνης της παραδοσιακής μας μουσικής τιμήθηκε από την πόλη. Ειλικρινής και ανεπιτήδευτος ο αγαπητός μας Σάββας, που τραγούδησε τα δημοτικά μας τραγούδια και τα έφτασε ως τα πέρατα του κόσμου, στάθηκε πάντα απλός κι ωραίος απέναντι στη δημοτική μας ποίηση. Ο ήλιος που μιλάει για τη λαφίνα, τα πουλιά που μιλούν με ανθρώπινη λαλιά, τα μοιρολόγια κι οι οδυρμοί, η ξενιτιά και το ξενιτεμένο το πουλί, η παπα-Λάμπραινα κι η Αλεξάνδρα που στέκει μαραμένη, όλα αυτά τα τραγούδια μας, τα ξεσπάσματα ψυχής, που γοητεύουν το πνεύμα, τα απόδωσε με τον καλύτερο τρόπο, γιατί τα βίωσε ο ίδιος και τα αγάπησε μέσα από την καρδιά του. Γι’ αυτό τον τιμούμε καθημερινά, όταν ακούμε τη φωνή του: γιατί πρώτος εκείνος τίμησε και τιμά ως σήμερα τη δημοτική μας ποίηση και τις βαθιές ρίζες της.
Λ.Τ.

Τα μπαλώματα

Οι κυβόλιθοι έφυγαν από το οδόστρωμα στην οδό Ανεξαρτησίας και τη θέση τους πήρε η προχειρότητα σε όλο το μεγαλείο της, καταγγέλλουν αναγνώστες. Αντί για τους κυβόλιθους στα σημεία, στα οποία αυτοί λείπουν, τοποθετήθηκε σκέτη λάσπη, ίσως και λίγο τσιμέντο, υλικά που ούτε από αισθητικής άποψης είναι ωραία, αλλά και μπορεί να μην αντέξουν, έτσι πρόχειρα που μπαίνουν. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους κυβόλιθους που περίσσεψαν από την πλατεία Μαβίλη, που τους ξήλωσαν, λένε ειδικοί. Απορούν μάλιστα που δεν διαμαρτύρονται για τα μπαλώματα που κάνουν μπροστά στα καταστήματά τους, οι μαγαζάτορες της οδού Ανεξαρτησίας. Εκείνοι θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.
Λ.Τ.

Για 5,5 ευρώ

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει η παράταξη του ΠΑΜΕ στον Σύλλογο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του συλλόγου, που καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους να πληρώσουν για την προμήθεια μαγνητικών καρτών εισόδου στο πάρκινγκ προσωπικού του νοσοκομείου. Μάλιστα, γίνεται λόγος για «πράξη ωμής συνδιοίκησης και ακραίου εργοδοτικού συνδικαλισμού», καθώς η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Απαίτηση του ΠΑΜΕ, απ’ όσα καταλαβαίνουμε από την πλέον των 400 λέξεων ανακοίνωση, είναι να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος της μαγνητικής κάρτας, αλλά να καλυφθεί το κόστος από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Και πάμε τώρα στο καλύτερο. Ξέρετε ποιο είναι το κόστος της κάρτας για κάθε εργαζόμενο. Ανέρχεται στο… αστρονομικό ποσό των 4,5 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Για 5,5 ευρώ, λοιπόν, όλη η φασαρία. Έλεος!

Α.Τ.

Περί πάρκινγκ

Την απάντηση την ξέρουμε. Το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά ιδεολογικό, καθώς φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων οικονομικά βάρη, το νοσοκομείο γίνεται επιχείρηση και πάει λέγοντας. Ωστόσο, για εμάς άλλο είναι το θέμα. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να εξασφαλίζεται ειδικός χώρος στάθμευσης για το προσωπικό κοντά στο νοσοκομείο και όλος ο υπόλοιπος κόσμος να πρέπει να σταθμεύσει σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Στο κάτω-κάτω, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το υπόλοιπο προσωπικό χαίρουν άκρας υγείας και δε θα τους κάνει και κακό να περπατήσουν και λίγο. Οι ασθενείς έχουν ανάγκη να σταθμεύουν όσο γίνεται πιο κοντά στο κτίριο και να μη συναντώνται φαινόμενα κόσμος με πατερίτσες, ετοιμόγεννες και εγχειρισμένοι να ταλαιπωρείται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.

Α.Τ.

Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας

Με ένα κείμενο, που τιτλοφορείται «Γιατί κ. Μπέγκα;», επανέρχεται η Επιτροπή Κατοίκων του οδικού άξονα Κενάν Μεσαρέ-Βογιάνου-Γεννηματά, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα στον δήμαρχο της πόλης. Δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα να το δημοσιεύαμε, αλλά από την άλλη θεωρούμε πως κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, θέτοντας ερωτήματα ως Επιτροπή, ενώ στην ουσία είναι ένα προσωπικό κείμενο. Πράγματι, Επιτροπή υπάρχει και πριν από χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει 1.400 υπογραφές κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής. Ωστόσο, από τότε δε θυμόμαστε να συνεδρίασε ξανά, να έγινε κάποια λαϊκή συνέλευση κ.ο.κ. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να θεωρεί ότι εκφράζει ες αεί τους κατοίκους και να παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο στο όνομά του δια παντός. Ειδικά όταν κάποια πράγματα γίνονται σε προεκλογική περίοδο, υπάρχει ο κίνδυνος να υποκρύπτουν και σκοπιμότητες.

Α.Τ.