Απόψεις

Η Άνοιξη του ρουσφετιού και οι «ίσες» ευκαιρίες των νέων

«θα μιλήσουμε για το πώς θα δώσουμε ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες. Είμαστε το κόμμα των ευκαιριών. Εάν δουλέψεις σκληρά στη ζωή σου, πρέπει να έχεις το δικαίωμα στην προκοπή ασχέτως από πού θα ξεκινήσεις». Τα παραπάνω άκουσα να λέει σε πρόσφατη ομιλία του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ, προς το κομματικό κοινό που τον χειροκροτούσε.

Σε μια άλλη ομιλία του στην Κοζάνη, λίγες ημέρες νωρίτερα, πάλι σε κομματικό ακροατήριο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΝΔ πιστεύει στις ίσες ευκαιρίες, ότι όλοι πρέπει να ξεκινάνε από το ίδιο σημείο αφετηρίας αλλά ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του με βάση την εργατικότητά του και την προσπάθειά του και να φτάσει όσο ψηλά μπορεί να οδηγηθεί μέσα από τη δική του προσπάθεια».

Αν προσπεράσουμε εύκολα το παράδοξο της  αναφοράς σε ίσες ευκαιρίες και σε ίδια σημεία αφετηρίας για τους νέους Έλληνες από έναν άλλο έλληνα πολίτη, που φέρει το όνομα «Μητσοτάκης», μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι και οι δύο θέσεις του για το αύριο, με κυβέρνηση τη ΝΔ, είναι κάτι το θετικό. Λόγια και υποσχέσεις που ακούγονται ωραία, αν μη τι άλλο, στο κομματικό ακροατήριο και στους ψηφοφόρους, που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει το τι θα ψηφίσουν. Οι υποσχέσεις και τα ωραία λόγια είναι για τους ρομαντικούς, μπορεί να ακούσεις ένα έμπειρο κομματικό μέλος – «στρατιώτη» να λέει. Μόνο αυτοί όμως, «η ψυχή» του κόμματος,  ξέρουν το πώς μπορεί να γίνει κυβέρνηση (πάλι) η ΝΔ. Η δουλειά του κ. Μητσοτάκη είναι αφενός να σαγηνεύσει τους ρομαντικούς, αφετέρου να προσελκύσει τους ακόμη διατελούντες σε σοκ από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (και με το δίκιο τους) πολίτες της μεσαίας τάξης. Η δουλειά των «πραγματικών» νεοδημοκρατών, των ανθρώπων, που αποτελούν το DNA του κόμματος, είναι άλλη. Αυτή που ήξεραν από πάντα να κάνουν: το ρουσφέτι.  Στην περιφέρεια της χώρας που ζω -φαντάζομαι και αλλού χωρίς να έχω ιδία άποψη- έχουν ήδη πιάσει δουλειά.

Πρόσφατα έγινα  άθελά μου αυτήκοος μάρτυρας ενός περιστατικού στο οποίο ένας πελάτης σε κατάστημα καφέ-μπαρ έκανε μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στην κόρη του ιδιοκτήτη και εργαζόμενη στην επιχείρηση.  Όχι για το ποιες δουλειές θα είναι περιζήτητες στο μέλλον από τις επιχειρήσεις ή για το σε ποιον κλάδο θα μπορούσε να κάνει δική της δουλειά, αλλά για την καριέρα της στο δημόσιο. Η πρότασή του ήταν να μπει στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης, να αποφοιτήσει και μετά να τη στείλουν σε μια ελληνική πρεσβεία σε κάποια χώρα στην Ευρώπη ή σε κάποια θέση υπαλλήλου της Ε.Ε. Εκεί θα γνώριζε νέα πράγματα και ανθρώπους, θα διεύρυνε τους ορίζοντές της και θα έκανε  πολύ ενδιαφέρουσα καριέρα. Αλλιώς, αν δεν ήθελε να φύγει από τον τόπο της, είχε σίγουρη θέση στην έδρα της περιφέρειας! Αυτά ήταν τα λόγια του προς την αιφνιδιασμένη νεαρή γυναίκα.

Είχα εντυπωσιαστεί από το πόσο καλά ήξερε για αυτό που μιλούσε και τον τρόπο που το περνούσε. Έδειχνε «επαγγελματία». Νόμισα ότι ήταν υποψήφιος και για αυτό ενδιαφέρθηκε. Αργότερα έμαθα ότι δεν είναι υποψήφιος, είναι συνταξιούχος στρατιωτικός με «γνωστή την ιδεολογία» (ήθελε να πει το κόμμα) του: ΝΔ.

Η ΝΔ έτσι εννοεί ότι θα δώσει ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες ή μήπως σε ορισμένους που θα επιλέξουν οι άνθρωποί της;  Αυτές είναι οι ίσες ευκαιρίες, τα ίδια σημεία αφετηρίας που υπόσχεται στους νέους Έλληνες ο πρόεδρός της; Οι ευκαιρίες για προκοπή των νέων μας θα προέλθουν από τη δική τους σκληρή δουλειά και προσπάθεια ή από αυτή των «επαγγελματιών» του κομματικού της στρατού; Ας μη γελιόμαστε. Στον ίδιο ακριβώς στίβο ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για την (ανα) κατάληψη του κράτους και μέσω αυτού και της εξουσίας.

Στη Δημοκρατική Ευθύνη γνωρίζουμε ότι με αυτές τις αντιλήψεις δε θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε τη μίζερη πορεία  της χώρας και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ευημερίας για την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι αυτοί που συνέβαλλαν στην ολική –σε πολλά επίπεδα- χρεωκοπία της χώρας, δε θα μπορέσουν  να την ανατάξουν. Οραματιζόμαστε κάθε οργανισμό της δημόσιας διοίκησης  χειραφετημένο από τα πολιτικά κόμματα, όπως σε τόσες άλλες σύγχρονες δημοκρατίες. Πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες και η πρόσληψή τους θα περνάει μόνο μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες, αντικειμενικές και αξιοκρατικές.

Γιατί δεν έχει σημασία μόνο το τι λέει κάποιος, αλλά και ποιος είναι αυτός που το λέει.

Σχετικά άρθρα

ΝΔ – Ο Κ. Σκρέκας υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα στην Ήπειρο

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Μια γκλίτσα από κρανιά με… οδηγίες χρήσης