Παλιά Γιάννενα

5 Δεκεμβρίου 1974: τα Γιάννενα στην πρώτη σελίδα

Οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου του 1974, για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας, συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αβασιλεύτου Δημοκρατίας εξορμούν στην ύπαιθρο και διαφωτίζουν τους κατοίκους της για τα οφέλη της «αβασιλεύτου», ενώ δέματα με εκλογικό υλικό προωθούνται στα χωριά του νομού.

Με αφορμή την εμφάνισή του στην τηλεόραση, ο Η.Α. σχολιάζει σκωπτικά τον βασιλιά Κωνσταντίνο, αποκαλώντας τον ειρωνικά «παιδί καημένο». Το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει μελέτες και αποφασίζει τη μετονομασία της πλατείας στον κόμβο Βελισσαρίου σε πλατεία Ηρώου του Πολυτεχνείου. Ο ΠΑΣ παίζει φιλικό με τον Παναιτωλικό. Το υπουργείο Εμπορίου εγγυάται την επάρκεια αγαθών ενόψει εορτών, ενώ η χώρα ξεκινά τις συνομιλίες, που είχαν διακοπεί στη διάρκεια της επταετίας, για τη σύνδεσή της με την ΕΟΚ.

 

Το καϋμένο το παιδί

Προ ημερών στην τηλεόραση παρακολουθήσαμε μια παράσταση «μελό». Πρωταγωνιστής και μοναδικός ηθοποιός ο Κωνσταντίνος. Μακιγιαρισμένος, με το γνωστό απαθές πρόσωπο και τα νυσταγμένα μάτια, οπλίστηκε με όση σεμνότητα του ήταν δυνατό και «εξηγήθηκε» διαβάζοντας ό,τι ήταν γραμμένο στο αόρατο χαρτί, που βρισκόταν εμπρός του. Το φινάλε έκλεισε με μια «δραματική» έκκληση στους Έλληνες να τον ξαναφέρουν από την εξορία (εννοώντας να τον ξαναφέρουν στο θρόνο). Και με αναφορά στους τάφους των προγόνων (ασχέτως αν στις ταφόπετρες τα γράμματα είναι… δανέζικα) και στη νοσταλγία για την Αθήνα και άλλα ηχηρά παρόμοια…

…Το «παιδί», πέραν των ωραίων φράσεων, πέραν των δραματικών αποστροφών και εκκλήσεων και των αεριωδών υποσχέσεών του, απέφυγε να μπη στην καυτή ουσία. Και αυτή είναι η φοβερή, η αντεθνική στάση και δράση της δυναστείας από τον Γεώργιο τον πρώτο μέχρι αυτόν. Γι’ αυτό ο Κωνσταντίνος περιορίστηκε σε μια σιβυλλική φράση, σε μια φράση διφορούμενη: «διαπράχθησαν λάθη»…

 

Για την αβασίλευτον συνεχίζεται η διαφώτιση

Οι διάφορες ομάδες μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αβασιλεύτου Δημοκρατίας, που περιοδεύουν την ύπαιθρο, φέρουν καθημερινά μηνύματα νίκης της μεγάλης Δημοκρατικής Παρατάξεως. Οι κάτοικοι των χωριών του Νομού μας δέχονται με θερμές εκδηλώσεις τις ομάδες και επευφημούν τους ομιλητές. Ήδη οι πάντες έχουν αντιληφθή ότι το συμφέρον της χώρας είναι να μην επανέλθη ποτέ η Μοναρχία.

Οι ομάδες εξορμήσεως των οπαδών της Αβασιλεύτου Δημοκρατίας συνέχισαν και χθες τις περιοδείες στα χωριά του Νομού μας. Σήμερα θα επισκεφθούν τις περιοχές Μετσόβου, Κονίτσης και Πωγωνιανής.

 

Προώθησις δεμάτων με εκλογικό υλικό

Υπό της Νομαρχίας προωθήθηκαν διά κρατικών αυτοκινήτων εις Κόνιτσα, Δελβινάκι και Μέτσοβον τα δέματα με το εκλογικόν υλικόν διά το Δημοψήφισμα της Κυριακής.

Τα δέματα θα τα παραλάβουν αμέσως οι πρόεδροι ή κοινοτικοί γραμματείς των χωρίων, όπου τα εκλογικά τμήματα.

Διά τα εκλογικά τμήματα της επαρχίας Δωδώνης τα δέματα με το εκλογικόν υλικόν θα παραληφθούν από την Νομαρχία μέχρι την μεσημβίαν της σήμερον.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιον

Το Δημοτικόν Συμβούλιον κατά την προχθεσινήν του συνεδρίασιν ενέκρινε τας μελέτας:

  • Διά την κατασκευήν κρασπεδορείθρων εις τας οδούς Αρύβα, Γκραμπάλας, Καστρισόια κ.τ.λ. δαπάνης 450.000 δραχ.
  • Διά την τσιμεντόστρωσιν οδών Κούρκουλα και Πλακίδα 150.000.
  • Δ’ επέκτασιν του δικτύου υδρεύσεως εις διάφορα σημεία της πόλεως 450.000.

Επίσης, ενέκρινε τους διαγωνισμούς δι’ υπονόμους 700.000, διά ρείθρα εις τας οδούς Παλατούκα και Λίνας Τσαλδάρη 400.000.

Απεφάσισε την επανάληψιν του διαγωνισμού και προμήθειαν δύο αντλιών διά την ύδρευσιν, καθ’ όσον οι προσφερθείσαι εις τον πρώτον διαγωνισμόν δεν ήσαν σύμφωνοι με τους όρους.

Τέλος, απεφάσισε την ονομασίαν της πλατείας του κόμβου Βελισσαρίου εις πλατείαν του Ηρώου του Πολυτεχνείου και την ενίσχυσιν απόρων οικογενειών λόγω των Χριστουγέννων, διά 500 δραχ. εις εκάστην.

 

Την 3 μ.μ. ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός

Σήμερον και περί ώραν 3 μ.μ. εις το Εθνικόν Στάδιον της πόλεώς μας ο ΠΑΣ Γιάννινα αντιμετωπίζει εις φιλικόν αγώνα τον Παναιτωλικόν.

Το παιχνίδι, παρά τον φιλικόν του χαρακτήρα, αναμένεται με ενδιαφέρον καθ’ όσον αμφότεροι οι αντίπαλοι διαθέτουν αξιόλογα συγκροτήματα.

Η τιμή των εισιτηρίων ωρίσθη 50 δραχ. Αξίζει να σημειωθή ότι ο ΠΑΣ θα λάβη το 60% των καθαρών εισπράξεων.

 

Θα υπάρξη επάρκεια αγαθών στις γιορτές

ΑΘΗΝΑΙ. –Ο υφυπουργός Εμπορίου κ. Γ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της επαρκείας των αγαθών κατά τας επικειμένας εορτάς Χριστουγέννων και Ν. Έτους, ανακοινοί ότι, χάρις στα ληφθέντα μέτρα, θα εξασφαλισθή η κάλυψή της κατά τας εορτάς παρατηρουμένης ηυξημένης ζητήσεως της καταναλώσεως εις παντός είδους αγαθά.

Ειδικώτερα για τα αμνοερίφια ετόνισεν ότι διά της αναμενομένης ηυξημένης εγχωρίου παραγωγής, εν συνδυασμώ και προ την επιβληθείσαν από 2-12-1974 απαγόρευση σφαγής εγχωρίων αμνοεριφίων, εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών της καταναλώσεως χωρίς να παραστή ανάγκη εισαγωγής αμνών εκ του εξωτερικού.

 

Η Ελλάς εισέρχεται εις την Ε.Ο.Κ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. –Η Ελλάς και η Κοινή Αγορά επαναδραστηριοποίησαν σήμερα την συμφωνίαν συνδέσεως, που είχε ατονίσει κατά την εποχή της δικτατορικής κυβερνήσεως.

Ως πρώτο βήμα, οι υπουργοί των Εξωτερικών της Κοινής Αγοράς συμφώνησαν για την αποδέσμευση 56,7 εκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, που είχε ανασταλή κατά την 7ετίαν, και εδήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για συνομιλίες με την νέα ελληνική κυβέρνηση για νέα οικονομική βοήθεια.

Οι υπουργοί της ΕΟΚ και ο Έλλην υπουργός Συντονισμού κ. Παπαληγούρας συμφώνησαν για την έναρξη συνομιλιών επί της εναρμονίσεως των τιμών των γεωργικών προϊόντων, με σκοπό την στενώτερη συνεργασία στον τομέα αυτό. Οι συνομιλίες θα έχουν ως επίκεντρο πρώτα τα δημητριακά, το χοιρινό, τα αυγά, τα πουλερικά και τα οπωροκηπευτικά, δήλωσε εκπρόσωπος της Κοινής Αγοράς.