Παλιά Γιάννενα

27 Νοεμβρίου 1974: Τα Γιάννενα στην πρώτη σελίδα

Η Ελλάδα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο δημοψηφίσματος. Στα Γιάννενα βασιλόφρονες διαπληκτίζονται (με τη βοήθεια αλκοόλ), ο Ελύτης παραιτείται από την ΕΡΤ και ο ΠΑΣ ετοιμάζεται να παίζει με τον Ολυμπιακό Βόλου για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Μία αναδρομή στην έκδοση του Ηπειρωτικού Αγώνα στις 26 Νοεμβρίου 1975

Ένα πλαστό δίλημμα

(Γράφει ο Ναπολέων Παπαδόπουλος)

Τις μέρες αυτές από τον φιλομοναρχικό τύπο άρχισε να προπαγανδίζεται έντονα ένα δήθεν δίλημμα που ενέχει το δημοψήφισμα για τον λαό. Λένε πως η κυβέρνηση δεν τα ξεκαθάρισε τα πράγματα, πως ο βασιλιάς –αν ξανά’ρθει- θα’ ναι… σουηδικού τύπου, ενώ ο πρόεδρος θα’ ναι «ντεγκωλικού» τύπου. Είναι διάφανη η προσπάθεια των υποστηρικτών της μόνιμης πηγής ανωμαλίας στα ελληνικά πράγματα –του στέμματος- να συσκοτίσουν τα πράγματα και να ασκήσουν ψυχολογικό εκβιασμό στον λαό.

Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή: Αβασίλευτη ή βασιλευόμενη Δημοκρατία. Αιρετός ή κληρονομικός αρχηγός κράτους. Πάνω σ’ αυτό καλείται ο λαός να πάρη θέση στις 8 Δεκεμβρίου. Από κει και πέρα υπάρχει εκλεγμένη Συντακτική Βουλή για να επεξεργαστή το Σύνταγμα και να καθορίση την ακριβή μορφή του πολιτεύματος. Αυτή θα αποφασίση αν θα μοιάζει το πολίτευμά μας με Γερμανικό ή το Γαλλικό ή κάποιο άλλο ενδιάμεσο στην περίπτωση που –όπως δείχνει βέβαιο- ο λαός θα διαλέξει να έχει, σαν ώριμος κι ελεύθερος που είναι, αιρετό ανώτατο άρχοντα.

Επεισόδιο εις τα γραφεία των βασιλοφρόνων

Εκλήθη χθες το βράδυ η Άμεσος Δράση για να απομακρύνη από τα γραφεία των βασιλοφρόνων μεθυσμένον ο οποίος εδημιούργησε εκεί επεισόδιον.
Ο άγνωστος μεθυσμένος εισήλθε στα γραφεία της επιτροπής και αξίωσε όπως απομακρυνθούν όλοι εξ αυτού και παραμείνει ο ίδιος αμφισβητών την βασιλικήν ιδεολογίαν των άλλων τους οποίους κατηγόρησε ότι στην εποχή της Χούντας πολλοί ήσαν κατά του Βασιλέως και ότι αυτός παρέμεινε πιστός εις τον Κωνσταντίνον. Οι άλλοι αμφισβήτησαν τα λεχθέντα και επηκολούθησε διαλογική συζήτησις και δεν έγινε δυνατόν να απομακρυνθή ο μεθυσμένος. Τελικά εκλήθη το «100» το οποίο και τον απεμάκρυνε.

Χωρίς άγχος

(Γράφει ο Κώστας Κράβαρης)
Το παιχνίδι το οποίον δίδει ο ΠΑΣ Γιάννινα την προσεχή Κυριακήν με τον Ολυμπιακόν Βόλου χρήζει οπωσδήποτε ιδιαιτέρας προσοχής. Ίσως ο αγών αυτός διά πολλούς να θεωρήται εύκολος δεδομένου ότι η ομάς του Βόλου πόρρω απέχει του παλαιού καλού εαυτού της. Τούτο όμως, θα απετέλη ασφαλώς εσχάτην πλάνην καθ’ όσον τα παιχνίδια αυτά εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Πρόσφατον το παράδειγμα με την Λάρισαν όπου ο ΠΑΣ, λόγω ελλείψεως ψυχραιμίας, αναγκάσθη να απωλέση έναν από τους υπερπολυτίμους βαθμούς της έδρας του. Δια τούτο λοιπόν επιβάλλεται από της πλευράς του να καταβληθή πάσα δυνατή προσπάθεια ώστε να υπερπηδήση επιτυχώς και αυτό το εμπόδιον. Πρέπει οι παίκται του να κατέλθουν εις τον αγώνα χωρίς υπεροψίαν αλλά και κυριώτερον χωρίς άγχος.

Παραιτήθη ο Ελύτης από το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ρ.Τ.

ΑΘΗΝΑΙ 26 – Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ι.Ρ.Τ. ο κ. Οδυσσέας Ελύτης απέστειλε προς τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή την ακόλουθη επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,
Όταν προ τριμήνου περίπου μου εγένετο η εξαιρετικά τιμητική πρότασις να αναλάβω την προεδρίαν του Δ.Σ. του Ε.Ι.Ρ.Τ. έκρινα ότι είχα χρέος να την αποδεχθώ. Η υπό την ηγεσίαν σας κυβέρνησις Εθνικής Ενότητος –ύστερα από μίαν τυρρανικήν επταετίαν- είχεν αναλάβει μίαν γενναίαν προσπάθειαν διά την θεμελίωσιν της Δημοκρατίας. Και θα ηδυνάμην, εν τω μέτρω των δυνάμεών μου, να συνεισφέρω εις την προσπάθειαν αυτήν. Η παρουσία του κ. Δ. Χορν εις την γενικήν διεύθυνσιν απετέλει δι΄εμέ μίαν εγγύησιν καλής συνεννοήσεως και συνεργασίας, εφρόντισα δε να του δηλώσω ευθύς εξ αρχής ότι συνδέω την παραμονήν μου εις το Ίδρυμα με την ιδικήν του θητείαν και διά το περιωρισμένον, μέχρι των εκλογών, διάστημα.
Ήδη, ότε έληξαν αμερολήπτως και αντικειμενικώς καλυφθείσαι υπό του Ε.Ι.Ρ.Τ. οι εκλογαί, απεχώρησαν δε οι κ.κ. Χορν και Μπακογιάννης, κρίνω ότι μου δίδεται το δικαίωμα να επιστρέψω εις τα φιλολογικά μου έργα.
Δι’ ο και παρακαλώ όπως δεχθήτε την παραίτησίν μου από της θέσεως του προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Ι.Ρ.Τ. και τα θερμάς μου ευχαριστίας διά την επιδειχθείσαν εκ μέρους υμών, προς το πρόσωπόν μου, εμπιστοσύνην.
Μετά τιμής
Οδυσσέας Ελύτης
Η παραίτησις έγινε αποδεκτή και στη θέση αυτή ο κ. πρωθυπουργός ετοποθέτησε τον κ. Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο, γνωστό λογοτέχνη και υπουργό Πολιτισμού στην τελευταία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Δεν ισχύει ο χουντικός νόμος περί Τύπου

ΑΘΗΝΑΙ, 26 – Από την Ένωσι Συντακτών Αθηνών εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το Διοικητικόν Συμβούλιον της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και οι πρόεδροι των ασφαλιστικών δημοσιογραφικών οργανισμών επεσκέφθησαν σήμερον τον υφυπουργόν παρά τω πρωθυπουργώ κ. Παναγιώτην Λαμπρίαν και τον συνεχάρησαν επό τη αναλήψει των καθηκόντων του.
Κατά την επανακολουθήσασαν συζήτησιν εθίγησαν τα γενικά θέματα που αφορούν την λειτουργίαν του Τύπου. Επί τη ευκαιρία ο κ. Υπουργός διηυκρίνισε ότι ο δικτατορικός νόμος περί Τύπου είναι ουσιαστικώς και τυπικώς κατηργημένος μετά την επαναφοράν εν ισχύι του Συντάγματος 1952.