Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015
|
Του Γιάννη Τσίγκρου*

O ευρωπαϊκός δρόμος ως μέσον ανασυγκρότησης της χώρας

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την κατάρρευση των τραπεζών και την έλλειψη ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, οδηγούν καθέναν από εμάς να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να αντιληφθούμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας μας, καθώς και το λόγο που φθάσαμε ως εδώ.

. Πρόκειται για μία βαθύτερη κρίση, η οποία είναι κρίση αξιών, κρίση του πολιτικού μας συστήματος και σε συνδυασμό με την άλογη οικονομική διαχείριση που μας οδήγησαν στην ολική κατάρρευση της παραγωγικής διαδικασίας. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν σε μια αυξανόμενη οικονομική κρίση , η οποία δεν πρόκειται να ξεπεραστεί , αν δεν το αντιληφθούμε πρώτα απ΄ όλα εμείς οι ίδιοι οι πολίτες και στη συνέχεια το πολιτικό σύστημα το οποίο πλέον έχει φθαρεί και παραμένει αναξιόπιστο. Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια από την απότομη παύση της οικονομίας, με την κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου , των εμπορικών συναλλαγών και την αυξανόμενη ύφεση της οικονομίας. Όλα τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, με συνέπεια την κατάργηση των δημοσίων επενδύσεων, την μείωση του ΑΕΠ κατά 25% περίπου και την αύξηση της ανεργία , σε ποσοστό 27%, με θύματα κυρίως τους νέους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τις μικρές επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να περιμένουμε τη λύση όλων των παραπάνω με εύκολες λύσεις και με παροχές, αποδίδοντας όλες τις ευθύνες και όλα τα δεινά σε διεθνείς συνομωσιολογίες, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα. Ανέξοδη και ανεύθυνη υποσχεσιολογία χωρίς πρόγραμμα και χωρίς κοστολόγηση.

 Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες ο κάθε ένας από εμάς. Καταρχήν πρέπει να απαιτήσουμε την κατάρτιση ενός σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης. Η χώρα πρέπει να αναδυθεί μέσα από τις στάχτες της . Για να γίνει πράξη αυτό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εντοπίσουμε τα ισχυρά πλεονεκτήματα της, καθώς και την πληθώρα δυνατοτήτων της, στις οποίες δεν έχουμε δώσει τη δέουσα σημασία. Με βάση τα παραπάνω πρέπει να θεσμοθετήσουμε ένα Εθνικό Ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχέδιο, στο οποίο θα εντάξουμε κάθε χρήση και τον τρόπο ανάδειξης της. Σε παράλληλη πορεία πρέπει να διαχειριστούμε ορθολογικά όλες τις δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), για το οποίο κάθε κονδύλιο θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα στην κοινωνία. Ταυτόχρονα εφαρμόζοντας έξυπνες και καινοτόμες ιδέες να προβούμε στη διαχείριση του νέου Πακέτου Γιούνκερ, το οποίο θα έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τέλος αξιοποιώντας τις διάφορες συμφωνίες που συντελούνται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων κρατών, να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα μας, τα οποία να τα προβάλλουμε και σε άλλες αγορές και περιοχές.

Με την εφαρμογή των παραπάνω και με σκληρή και οργανωμένη δουλειά θα επιτύχουμε να οργανώσουμε πάλι την παραγωγική διαδικασία έχοντας ως κύριο πυλώνα τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αναγκαίος και για την περιοχή μας, και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε τις ορθές προϋποθέσεις για την βελτίωση και ανάπτυξη του δευτερογενή τομέα, παρέχοντας ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα. Αν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χώρας μας, ο οποίος μάλιστα πλήχτηκε δυστυχώς πάρα πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες, και αναφέρομαι στον τουρισμό, όπου μέσα από τις κατάλληλες υποδομές και την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσίας (μονάδες, υποδομές, καινοτομίες, προβολή, διάθεση αποβλήτων κ.λπ.), θα μπορέσει να δώσει άμεση ώθηση στην εθνική ανάπτυξη.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και εκμεταλλευόμενοι τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να καταφέρουμε όλα τα παραπάνω. Η επιλογή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να είμαστε στον αναπτυγμένο κόσμο, στον οποίο απαιτούνται θυσίες, σοβαρή δουλειά, αλλά δίνονται ευκαιρίες και εγγυημένες κοινωνικές δομές ή να επιλέξουμε άγνωστες, επικίνδυνες αλλά φαινομενικά εύκολες λύσεις, που μπορούν να μας οδηγήσουν πολλά χρόνια πίσω (οικονομική κατάρρευση, διχασμός κλπ); Ας το κρίνουμε με σύνεση χωρίς φανατισμούς και ιδεοληψίες, προσβλέποντας ένα καλύτερο μέλλον για μας αλλά και για τα παιδιά μας, το οποίο επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας.

* Ιωάννης Τσίγκρος

(πολιτικός μηχανικός, μέλος της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Ηπείρου)

 

 

Προσφατα

04.07.15 | Χαμένοι στη μετάφραση του διλήμματος …

Μου ζητάνε να πω ΝΑΙ, αλλά αλήθεια σε τι; Να συνεχίσει η χώρα μου να αποπληρώνει τοκογλύφους που...

04.07.15 | Εμφανής η ασάφεια

Κύριε Διευθυντά, Την τελευταία φορά που ο Ελληνικός λαός κλήθηκε σε δημοψήφισμα, οι λόγοι που το...

04.07.15 | Η επόμενη μέρα

Τεράστια κουβέντα γίνεται για το δημοψήφισμα την Κυριακή. Ο καθένας, είτε από συμφέρον, είτε από...

04.07.15 | Ιστορικές στιγμές

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ακούγεται καθαρά ο γοργός βηματισμός της Ιστορίας. Οι Έλληνες πολίτες...

04.07.15 | Να μετατρέψουμε τη μιζέρια του σήμερα σε...

Η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα ολίγων ημερών αναδεικνύει...

04.07.15 | Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι

Το άρθρο αυτό γράφεται για να καταγράψει κάποια δεδομένα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να...

04.07.15 | Η μόνη διέξοδος

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι...

04.07.15 | «Ναι» στην Ευρώπη, «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ

Την επόμενη Κυριακή καλούμαστε να ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα που προκάλεσε η κυβέρνηση με το ερώτημα...