Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015
|
Του Κωνσταντίνου Κυριαζή, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

Η επόμενη μέρα

Τεράστια κουβέντα γίνεται για το δημοψήφισμα την Κυριακή. Ο καθένας, είτε από συμφέρον, είτε από ιδεολογία, είτε από απόγνωση, είτε από όλα μαζί, προσπαθεί να πείσει τον άλλον για την ορθότητα της σκέψης του.

Και το άσχημο είναι το μετά. Οι τόνοι ανεβαίνουν, οι άνθρωποι παρεξηγούνται, μέχρι και μίσος επικρατεί. Θλιβερό το επίπεδο της κουβέντας. Είναι πιθανώς γνώρισμα της φυλής, αλλά νομίζω ότι περισσότερο είναι αποτέλεσμα κάκιστης παιδείας. Το να ακούς κατ αρχήν και πραγματικά τον άλλο, τα επιχειρήματά του, και να επιχειρηματολογείς υπέρ ή κατά, το να αποδέχεσαι δημοκρατικές διαδικασίες έστω κι αν διαφωνείς, είναι καθαρά θέμα παιδείας την οποία ως πολίτες δεν έχουμε. Αλλά ας πάμε στα του δημοψηφίσματος. Δεν θα σταθώ στην ερώτηση, στο κατά πόσο ισχύει πια, αφού το πρόγραμμα τέλειωσε, ή στο  αν είναι επαρκώς ενημερωμένος ο κόσμος. Θα μιλήσω όμως για το ότι ο καθένας ερμηνεύει την ερώτηση όπως αυτός νομίζει. Άλλοι σαν επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της Κυβέρνησης, άλλοι σαν περήφανο «ελληνικό» (κυρίως ελληνικό) όχι, άλλοι σαν σκίσιμο στα μνημόνια (ακόμα), και οι περισσότεροι σαν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ΝΑΙ στο ευρώ και ΟΧΙ στην δραχμή. ο ΝΑΙ κερδίζει έδαφος, θεωρώ ότι θα κερδίσει. Είναι και η δική μου θέση, μιας και προσωπικά ερμηνεύω το ερώτημα σαν απάντηση στο αν θέλω να είμαι στην Ευρωζώνη. Και με το ΝΑΙ δηλώνω ότι το θέλω. Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται μετά. Η οικονομία παραπαίει, το κράτος ξέμεινε από λεφτά.Η πληρωμή των συντάξεων έγινε με χίλια ζόρια. Το πώς θα καταβληθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο στους Δημόσιους υπάλληλους ουδείς φαίνεται να το σκέπτεται. Οι τράπεζες είναι κλειστές, σε λίγο δεν θα έχουν χρήματα, δεν πρόκειται να ανοίξουν σύντομα. Και βέβαια όχι χωρίς νέα συμφωνία. Κανένας σχεδόν δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση, ουδείς σκέπτεται να πληρώσει φόρο ή ΦΠΑ τον Ιούλιο. Συνάδελφοι αναρωτιούνται αν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, αν θα μπορέσουν μετά να πληρώσουν τους προμηθευτές τους μιας και δεν θα έχουν τα χρήματα, και βέβαια έχουν αποχαιρετήσει τα χρήματα που είναι να πάρουν από το Δημόσιο.  Επιταγές προς είσπραξη είναι στον αέρα, τα συναλλακτικά ήθη έχουν σοβαρά διαταραχτεί.

Ουδείς σκέφτεται να προγραμματίσει διακοπές, και πριν πείτε για μεγαλοαστισμό, σκεφτείτε πόσα περιμένουν από τον Ιούλιο και Αύγουστο από τον Έλληνα που ξοδεύει, όσοι έχουν σχέση με τον τουρισμό στην Ελλάδα. Εξαιρετικά άσχημη κατάσταση, εξαιρετικά άσχημη ψυχολογία. Το επίπεδο του πολιτικού μας προσωπικού είναι επιεικώς απαράδεκτο. Οι μισοί και παραπάνω πρέπει να πάνε οικειοθελώς στα σπίτια τους κάνοντας την αυτοκριτική τους. Οι υποστηρικτές του ΝΑΙ, νομίζουν ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση και χαίρονται αντί να κρύβονται. Χτες μάλιστα βγήκε ο πρώην πρωθυπουργός, αυτός που καταχρέωσε την χώρα, με πάνω από 110 δις και 200.000 προσλήψεις στο δημόσιο να μιλήσει υπέρ του ΝΑΙ. Προχθές βγήκε ο άλλος πρώην πρωθυπουργός που μας έβαλε σε αυτή την περιπέτεια, που αντί να πάρει μέτρα, μας πήγε στο ΔΝΤ για να επιχειρηματολογήσει κι αυτός. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έκανε ακόμη δήλωση ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Και κυρίως στα κανάλια είναι ο Άδωνις και ο Βορίδης. Αναρωτιέμαι αν ειδικά οι δυο αυτοί εκπροσωπούν πολιτικά τον κόσμο της Ν.Δ. Από την άλλη βλέπεις ανθρώπους που εμπιστευτήκαμε για την διαπραγμάτευση να σε απογοητεύουν οικτρά. Περάν των σταρ (Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Μιχελογιαννάκης, Καμμένος, Ραχήλ κλπ., που ο καθένας αποτελεί κλινική περίπτωση κατά την άποψη μου), υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ενιαία γραμμή. Άλλοι είναι με το ευρώ, άλλοι είναι με την δραχμή.
Άλλοι είναι με την Ευρώπη και άλλοι με την Λαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδας. Και βέβαια πολλοί έχουν μείνει στο 1946. Και κατάφεραν το αδιανόητο: μέσα σε 5 μήνες να μην κάνουν καμία μεταρρύθμιση από αυτές που υποσχέθηκαν και να χρεοκοπήσουν επίσημα την χώρα. Πρώτη φορά από το 1932. Ανίκανοι, χωρίς κανένα σχέδιο. Και φυσικά, να μην ξεχάσω, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού μας προσωπικού, έχει βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό, μην έχοντας εμπιστοσύνη ούτε στον εαυτό του. Αυτό το πολιτικό προσωπικό θα μας αντιπροσωπεύσε ιστις διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο, που έρχεται άμεσα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα καεί ότι έχει απομείνει στην Ελλάδα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορεί να υπογράψουν και 200% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά. Και 70% ΦΠΑ. Το τρίτο μνημόνιο έρχεται λοιπόν. Και από τι λένε (και ζητήσαμε), θα είναι της τάξης των 30-50 δις. Με μέτρα άνω των 15-20 δις. που θα πληρώσουμε οι ίδιοι και οι ίδιοι. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι αυτό. Λύση θα υπάρξει μόνο αν άνθρωποι που πραγματικά γνωρίζουν για τα θέματα, άνθρωποι που μπορούν να σχεδιάσουν, πάρουν την κατάσταση σταχέρια τους. Τεχνοκράτες με πολιτική αίσθηση, που θα καθίσουν να σχεδιάσουν και να εκπονήσουν ένα σχέδιο.
 Ένα δικό μας μνημόνιο, όσο κι αν τρομάζει η λέξη, συζητημένο και συμφωνημένο ανάμεσα μας.  Με συμφωνία να μην αλλαχθεί για 10 χρόνια. Αυτές είναι οι σκέψεις μου, με έντονη ανησυχία αλλά όχι φόβο, με επίγνωση των δυσκολιών που έρχονται (νέο μνημόνιο ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κούρεμα καταθέσεων, κλπ) Ξέρω ότι δεν ακούγονται σε κανέναν καλά τα παραπάνω. Θεωρώ όμως καθήκον μου σαν πολίτης και πολιτικός να σας πω την αλήθεια. Γιατί μόνο με την κατανόηση της αλήθειας και με σκληρή δουλειά, μπορεί η χώρα να βγει από το αδιέξοδο που βρίσκεται

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.07.15 | Χαμένοι στη μετάφραση του διλήμματος …

Μου ζητάνε να πω ΝΑΙ, αλλά αλήθεια σε τι; Να συνεχίσει η χώρα μου να αποπληρώνει τοκογλύφους που...

04.07.15 | Εμφανής η ασάφεια

Κύριε Διευθυντά, Την τελευταία φορά που ο Ελληνικός λαός κλήθηκε σε δημοψήφισμα, οι λόγοι που το...

04.07.15 | O ευρωπαϊκός δρόμος ως μέσον ανασυγκρότησης...

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την κατάρρευση των τραπεζών και την έλλειψη ρευστότητας της πραγματικής...

04.07.15 | Ιστορικές στιγμές

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ακούγεται καθαρά ο γοργός βηματισμός της Ιστορίας. Οι Έλληνες πολίτες...

04.07.15 | Να μετατρέψουμε τη μιζέρια του σήμερα σε...

Η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα ολίγων ημερών αναδεικνύει...

04.07.15 | Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι

Το άρθρο αυτό γράφεται για να καταγράψει κάποια δεδομένα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να...

04.07.15 | Η μόνη διέξοδος

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι...

04.07.15 | «Ναι» στην Ευρώπη, «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ

Την επόμενη Κυριακή καλούμαστε να ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα που προκάλεσε η κυβέρνηση με το ερώτημα...