Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015
|
Του Σωτήρη Ζαρπαλά

Να μετατρέψουμε τη μιζέρια του σήμερα σε όραμα για το αύριο

Η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα ολίγων ημερών αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο όχι μόνο τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός, αλλά και τις βαριές ευθύνες που φέρει για την κατάσταση της χώρας. Ευθύνες τις οποίες προσπαθεί να αποκρύψει μέσα από μία ρητορεία η οποία είτε αυτοακυρώνεται είτε διαψεύδεται διαρκώς από τα γεγονότα.

Η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος πάνω σε ένα πλαστό και θολό ερώτημα αποδεικνύει ότι ο Πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται το απόλυτο εργαλείο της δημοκρατίας στο όνομα ενός χυδαίου προσωπικού τακτικισμού που αφορά την πολιτική του επιβίωση και την εξυπηρέτηση του κομματικού συμφέροντος, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας και κοινωνίας. Eγκλωβισμένος στις δομικές και πολιτικές αδυναμίες της κυβέρνησης του, έρμαιο των ακροδεξιών αντιλήψεων του προέδρου των ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια.Στα μονοπάτια του εθνικού διχασμού, της διεθνής απομόνωσης, της απόλυτης φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της απόλυτης φτώχειας των ευκαιριών για μια καλύτερη προοπτική. Επικαλείται την δημοκρατία και ταυτόχρονα οδηγεί τη χώρα σε ένα δημοψήφισμα εξπρές, που πραγματοποιείται με όρους Ουγκάντας. Επικαλείται την δημοκρατία και σφυρίζει αδιάφορα για το γεγονός ότι στρατεύεται στο ΟΧΙ η Χρυσή Αυγή: οι πρόθυμοι βιαστές της ελληνικής δημοκρατίας. Επικαλείται την δημοκρατία και μένει σιωπηλός όταν ο στρατηγικός του σύμμαχος ο κ. Καμμένος δηλώνει ότι ο στρατός αποτελεί εγγυητή της εσωτερικής σταθερότητας.  Παίζει με τη δημοκρατία ως κάτι το ευτελές, αδιαφορώντας για τους κίνδυνους που εγκυμονεί αυτό το παιχνίδι. Στην ουσία την κακοποιεί.

Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη έχει κάνει λάθη όσον αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος. Είναι αλήθεια ότι η Ε.Ε. έχει δομικές αδυναμίες που αδυνατίζουν το ευρωπαϊκό όραμα αντί να το ενισχύουν. Ωστόσο η ευρωπαϊκή οικογένεια δεν παύει να εξασφαλίζει ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη προοπτική για τη χώρα, μέσα σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό  παγκόσμιο περιβάλλον.  Στο χέρι μας είναι να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε  αυτή την Ευρώπη, μέσα όμως από την  Ευρώπη συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.  Αυτός ο αγώνας για μια καλύτερη Ευρώπη, ο αγώνας για περισσότερη Ευρώπη δεν μπορεί  να γίνει στην βάση του εθνολαϊκισμού, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με όρους  ανευθυνότητας, ανειλικρίνειας , δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με εμμονές και  ιδεοληψίες που οδηγούν στην εθνική απομόνωση και στην απώλεια του ευρωπαϊκού  κεκτημένου, δεν μπορεί να γίνει με όρους εθνικού διχασμού.

Το όραμα για περισσότερη Ευρώπη, για μια διαφορετική Ευρώπη που δεν θα κυριαρχεί το δόγμα της λιτότητας και των ultra-νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων αλλά θα έχει προσδώσει σε έννοιες όπως: η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη των κρατών και των λαών, το κοινωνικό κράτος, η ισότητα, η παραγωγική διαδικασία, η εργασιακή ασφάλεια σύγχρονο και προοδευτικό περιεχόμενο, μπορεί και πρέπει πραγματωθεί μόνο μέσα από την ενεργή μας συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος μας εξασφαλίζει καλύτερους όρους για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας, για να διασφαλίσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Μια κοινωνία όχι της φτώχειας των ευκαιριών και της κληρονομικής ισχύος αλλά μια  κοινωνία του πλούτου των ευκαιριών και της δίκαιης κατανομής τους.  Στο δημοψήφισμα της 5ηςΙουλίου διακυβεύεται η εθνική μας προοπτική, το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον της νέας γενιάς, η ίδια η δημοκρατία μας . Στο αυριανό δημοψήφισμα επιλέγουμε ‘ναι’ στην ειλικρίνεια. Ναι σε μια καλύτερη διαπραγμάτευση με όρουςισοτιμίας που θα φέρει ανάπτυξη και δικαιοσύνη για όλους. Ναι στην υπεράσπιση της δημοκρατίας μας. Ναι στην Ευρώπη... Λέμε ‘ναι’ για να μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη...

Στο αυριανό δημοψήφισμα μπορούμε να κάνουμε μια επιλογή: να πάμε όλοι μαζί  ενωμένοι τον ορίζοντα της πατρίδας μας μια πήχη παραπέρα.

* Ο Σωτήρης Ζαρπαλάς είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.07.15 | Χαμένοι στη μετάφραση του διλήμματος …

Μου ζητάνε να πω ΝΑΙ, αλλά αλήθεια σε τι; Να συνεχίσει η χώρα μου να αποπληρώνει τοκογλύφους που...

04.07.15 | Εμφανής η ασάφεια

Κύριε Διευθυντά, Την τελευταία φορά που ο Ελληνικός λαός κλήθηκε σε δημοψήφισμα, οι λόγοι που το...

04.07.15 | O ευρωπαϊκός δρόμος ως μέσον ανασυγκρότησης...

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την κατάρρευση των τραπεζών και την έλλειψη ρευστότητας της πραγματικής...

04.07.15 | Η επόμενη μέρα

Τεράστια κουβέντα γίνεται για το δημοψήφισμα την Κυριακή. Ο καθένας, είτε από συμφέρον, είτε από...

04.07.15 | Ιστορικές στιγμές

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ακούγεται καθαρά ο γοργός βηματισμός της Ιστορίας. Οι Έλληνες πολίτες...

04.07.15 | Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι

Το άρθρο αυτό γράφεται για να καταγράψει κάποια δεδομένα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να...

04.07.15 | Η μόνη διέξοδος

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι...

04.07.15 | «Ναι» στην Ευρώπη, «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ

Την επόμενη Κυριακή καλούμαστε να ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα που προκάλεσε η κυβέρνηση με το ερώτημα...