Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015
|
Ηπειρωτικός Αγών

Εξεταστική Βουλευτών ή «Σοφών»;

Πολλά ψέματα είπανε, ας πούνε και μία αλήθεια. Ο λόγος για τους πολιτικούς μας και τα παπαγαλίζοντα -για ευνόητους λόγους- μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η μυθοπλασία γύρω από τα μνημόνια δημιούργησε και κυρίως συντήρησε καριέρες.

. Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια με αυτά τα δεδομένα αποτελεί δύσκολη υπόθεση, αλλά συγχρόνως αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα αφενός και αφετέρου θα είναι ένας μπούσουλας για τη χώρα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη κυρίως από τους πολιτικούς ιθύνοντες κάθε φορά, αλλά και από όλους μας. Μία η προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος: Η αλήθεια. Είναι όμως δυνατόν η αναζήτηση της αλήθειας να αφεθεί σε αυτούς που δημιούργησαν ή στηρίχθηκαν ή έστω ανέχθηκαν την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής του στυλ μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί; Σ’ αυτούς  που οι μύθοι που έπλασαν γύρω από τα μνημόνια συντήρησαν όλα αυτά τα χρόνια αυτό το άθλιο πολιτικό κλίμα, αρκετοί εκ των οποίων στήριξαν και στηρίζουν τις καριέρες τους (πολιτικές και δημοσιογραφικές); Η κάθε παράταξη θα βγάλει το δικό της πόρισμα και οι γνωστοί- άγνωστοι «υπερασπιστές της ενημέρωσης» ανάλογα με την ομάδα που υποστηρίζουν κατά τα ποδοσφαιρικά ελληνικά πρότυπα θα ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξαν.

Είναι συνεπώς ηλίου φαεινότερο ότι η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής εκ μέρους της συγκυβέρνησης προφανώς δεν σκοπεύει στην εξακρίβωση της αλήθειας. Ακόμη και αν στον όποιο εναπομείναντα καλόπιστο πολίτη είχαν μείνει ελάχιστα ψήγματα  εμπιστοσύνης σε «αγαθές προθέσεις» των κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων, διαλύθηκαν με την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα αυτό.

Έτσι, είδαμε τον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων να κραδαίνει κατά Σαμαρά- Βενιζέλου την απειλή της «σπάθης» των Καννών πάνω από τα κεφάλια τους. Μίλησε για πραξικόπημα της ουσιαστικά ανατροπής-καθαίρεσης του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που άνοιξε το δρόμο για τη μετατροπή του πρώτου από αντιμνημονιακό σε μνημονιακό και στη συνέχεια σε πρωθυπουργό και του δεύτερου από αντιπρόεδρο της μιας κυβέρνησης σε αντιπρόεδρο της άλλης. Η ιστορία πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμέναμε καταγράφει έστω με τη μορφή πολιτικής αντιπαράθεσης εκείνη τη σκοτεινή περίοδο. Καλό για την ιστορία και ένα μάθημα  με πολλούς αποδέκτες. Έπεται φαίνεται και συνέχεια. Δεν αποτελεί όμως αιτία που οδήγησε στα μνημόνια. Οι αιτίες προϋπήρξαν. Είναι όλα τα κόμματα συνυπεύθυνα και κυρίως για τα τεκταινόμενα πριν το 2009. Δεν είναι άμοιρη ευθυνών ακόμη και η αριστερή αντιπολίτευση. Το καθένα κόμμα έχει το μερίδιο που του αναλογεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμυνόμενος απείλησε με σύσταση ανακριτικής επιτροπής κατά της τωρινής κυβέρνησης, αν η χώρα οδηγηθεί στα βράχια. Η οξύτητα σε όλο της το μεγαλείο.

Με τέτοιο κλίμα δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση της αλήθειας, η οποία είναι μία και όχι πολλές, ανάλογα με τα κόμματα της Βουλής. Τι δέον γενέσθαι λοιπόν; Νομίζουμε ότι η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για συγκρότηση Επιτροπής Σοφών «καλά ζυγισμένης» μπορεί να κάνει σωστή δουλειά. Πέρα από το αδόκιμο του όρου, που κάπως παραπέμπει σε κάτι ανεδαφικό, αφού ο χαρακτηρισμός «σοφός» σηκώνει συζήτηση και  μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί, πιστεύουμε ότι μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από προσωπικότητες εκτός Βουλής μπορεί να φέρει μέσα σε τακτό χρονικό διάστημα σε πέρας το δύσκολο έργο, χωρίς παρεμβάσεις των κομμάτων  βέβαια.

Είναι καιρός ακόμη να αποφασισθεί η σύσταση  παρόμοιας επιτροπής προσωπικοτήτων, αρκεί η συγκυβέρνηση να θέλει κάτι τέτοιο, εκτός αν με την άρνησή της ζητά άλλοθι  για άλλα σχέδιά, η υλοποίηση των οποίων ευνοεί το κλίμα οξύτητας του όλοι εναντίον όλων, που θα προκύψει από τη δική της εξεταστική της Βουλής.

Προσφατα

04.07.15 | Χαμένοι στη μετάφραση του διλήμματος …

Μου ζητάνε να πω ΝΑΙ, αλλά αλήθεια σε τι; Να συνεχίσει η χώρα μου να αποπληρώνει τοκογλύφους που...

04.07.15 | Εμφανής η ασάφεια

Κύριε Διευθυντά, Την τελευταία φορά που ο Ελληνικός λαός κλήθηκε σε δημοψήφισμα, οι λόγοι που το...

04.07.15 | O ευρωπαϊκός δρόμος ως μέσον ανασυγκρότησης...

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την κατάρρευση των τραπεζών και την έλλειψη ρευστότητας της πραγματικής...

04.07.15 | Η επόμενη μέρα

Τεράστια κουβέντα γίνεται για το δημοψήφισμα την Κυριακή. Ο καθένας, είτε από συμφέρον, είτε από...

04.07.15 | Ιστορικές στιγμές

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ακούγεται καθαρά ο γοργός βηματισμός της Ιστορίας. Οι Έλληνες πολίτες...

04.07.15 | Να μετατρέψουμε τη μιζέρια του σήμερα σε...

Η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα ολίγων ημερών αναδεικνύει...

04.07.15 | Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι

Το άρθρο αυτό γράφεται για να καταγράψει κάποια δεδομένα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να...

04.07.15 | Η μόνη διέξοδος

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι...