Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015
|

Η κατά συνθήκην επίκληση του Μεταξά και του δόγματος Ασλανίδη

Πρόκειται για χαρακτηριστική ελληνική «εφεύρεση» των τελευταίων ετών: όταν κάποιοι διαφωνούν με κάτι (κάποιο κυβερνητικό μέτρο π.χ. ή με κάποια μορφή εκδήλωσης …) αντί να προβαίνουν στην εμπεριστατωμένη ανάλυση των λόγων της διαφωνίας τους, να προσφεύγουν στο μη θεμιτό (και συχνά φτηνό) εφεύρημα του τύπου «αυτό το έκανε και η χούντα» ή «κάτι τέτοιο είπε κι ο … Ίντι Αμίν Νταντά … κλπ.

Το είχε επισημάνει πολύ νωρίς ο Μάνος Χατζιδάκις. Κι είχε υπενθυμίσει αντίστοιχα ότι οι επιφανέστεροι των ναζί ήταν φανατικοί θιασώτες της κλασικής μουσικής (με προεξάρχοντα τα έργα του Βάγκνερ ασφαλώς). Το γεγονός όμως αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει τον Μπιζέ, τον Μότσαρτ, τον Βέρντι, τον Τσαϊκόφσκι … Αλίμονο!

Η πιο χαρακτηριστική υιοθέτηση μιας τέτοιας πρακτικής συναντάται στην κατά συνθήκη επίκληση του «δόγματος Ασλανίδη», δηλαδή της γνωστής φράσης «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο». Κάθε φορά που το αθηνοκεντρικό κράτος θυμάται ξαφνικά ότι το 69% των Ελλήνων κατοικεί εκτός Αθηνών και αποφασίζει να δημιουργήσει μια νέα δομή στην επαρχία (ένα πανεπιστημιακό τμήμα, ένα εφετείο, ένα κέντρο υγείας…) κάποιοι που για λόγους προσωπικού συμφέροντος αντιτίθενται, δεν μπαίνουν στον κόπο να τεκμηριώσουν την αντίθεσή τους αλλά καταφεύγουν αυτόματα στην ειρωνική επίκληση του «κάθε πόλη στάδιο…».

Σ’ όσους έζησαν τα χρόνια της χούντας, η εν λόγω φράση μπορεί να είναι απεχθής γιατί διατυπώθηκε από έναν επίορκο αξιωματικό που κατέλυσε τη δημοκρατία, και που ποτέ δεν πίστεψε σ’ αυτό που έλεγε. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν κι όχι για το περιεχόμενο της φράσης αυτό καθεαυτό.

Πριν λίγα χρόνια σε ρεπορτάζ από την κοινότητα Πέρδικας Θεσπρωτίας, ένα ζωντανό χωριό που μπόρεσε και κράτησε τους νέους του, είχαμε επισημάνει το πόσο συνέβαλε σ’ αυτό, η ύπαρξη και γηπέδου και κλειστού γυμναστηρίου. Τις μέρες εκείνες μάλιστα διεξαγόταν εκεί πανελλήνιο πρωτάθλημα ταε κβο ντο με τη συμμετοχή πολλών νέων του χωριού. Εδώ λοιπόν, η φράση ενός χουντικού δεν ήταν ικανή ν’ ακυρώσει την αξία της ύπαρξης αθλητικών υποδομών.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί κάποιοι πολέμιοι των μαθητικών παρελάσεων και ζητούν την κατάργησή τους. Δικαίωμά τους να έχουν την άποψή τους. Εκείνο όμως που εκπλήσσει είναι το ένα και μοναδικό σκεπτικό που αναπτύσσουν: το ότι τις μαθητικές παρελάσεις τις θέσπισε ο δικτάτορας Μεταξάς. Δεν ακούμε π.χ. για την ανάγκη σαφώς πληρέστερης ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία για τα γεγονότα και τη σημασία της επετείου. Ο λόγος είναι ένας: τις θέσπισε ο Μεταξάς. Ενώ αν τις είχε θεσπίσει ο Ελ. Βενιζέλος;

Θα αποφύγουμε να προσθέσουμε μια ακόμη άποψη επί του θέματος. Θα αναφέρουμε μόνο μια προσωπική μας εμπειρία. Πριν μερικά χρόνια, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, βρεθήκαμε στην Πέτρα, ένα παραλιακό χωριό της Λέσβου. Μετά την εκκλησία, όλοι οι κάτοικοι, καλοντυμένοι, κατευθύνθηκαν στον μικρό παραλιακό δρόμο. Εκεί ένας (πραγματικός) δάσκαλος, είχε στήσει μια μπάντα από 11 παιδιά με ότι μουσικό όργανο ήξερε το καθένα (από κιθάρα μέχρι φυσαρμόνικα). Μπροστά τους, και μπροστά σ’ όλους τους κατοίκους του χωριού οι μαθητές καλοντυμένοι (και όχι εν είδει πασαρέλας) παρέλασαν. Οι πάντες τους καμάρωναν και τους χειροκροτούσαν. Ήταν μια πραγματική λαϊκή γιορτή με επίκεντρο τα νιάτα. Το μόνο που δεν θύμιζε ούτε στο ελάχιστο, ήταν ο Μεταξάς! Και πολύ θα ευχόμασταν να ξαναζήσουμε κάτι παρόμοιο.

Προσφατα

04.07.15 | Χαμένοι στη μετάφραση του διλήμματος …

Μου ζητάνε να πω ΝΑΙ, αλλά αλήθεια σε τι; Να συνεχίσει η χώρα μου να αποπληρώνει τοκογλύφους που...

04.07.15 | Εμφανής η ασάφεια

Κύριε Διευθυντά, Την τελευταία φορά που ο Ελληνικός λαός κλήθηκε σε δημοψήφισμα, οι λόγοι που το...

04.07.15 | O ευρωπαϊκός δρόμος ως μέσον ανασυγκρότησης...

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την κατάρρευση των τραπεζών και την έλλειψη ρευστότητας της πραγματικής...

04.07.15 | Η επόμενη μέρα

Τεράστια κουβέντα γίνεται για το δημοψήφισμα την Κυριακή. Ο καθένας, είτε από συμφέρον, είτε από...

04.07.15 | Ιστορικές στιγμές

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ακούγεται καθαρά ο γοργός βηματισμός της Ιστορίας. Οι Έλληνες πολίτες...

04.07.15 | Να μετατρέψουμε τη μιζέρια του σήμερα σε...

Η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα ολίγων ημερών αναδεικνύει...

04.07.15 | Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι

Το άρθρο αυτό γράφεται για να καταγράψει κάποια δεδομένα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να...

04.07.15 | Η μόνη διέξοδος

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι...