Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015
|

Από το δόγμα Βουλγαράκη στο δόγμα Κατρούγκαλου;

Τη δεκαετία του ’90 το υπουργείο Γεωργίας (τότε) είχε ν’ αντιμετωπίσει ένα σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Ήταν τότε η εποχή που οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες έπεφταν βροχή. Όχι προς όλους τους αγρότες ασφαλώς, αλλά κυρίως προς εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να κλείνουν τους δρόμους με τα τρακτέρ τους.

Κάποιες επιδοτήσεις δεν αφορούσαν τη σοδειά, αλλά την προμήθεια εξοπλισμού. Όπως π.χ. την προμήθεια νέων συστημάτων άρδευσης. Η διαδικασία είχε ως εξής: ο αγρότης καλούνταν να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό από έναν ιδιώτη προμηθευτή, κοβόταν το αντίστοιχο τιμολόγιο, το προσκόμιζε στον εντεταλμένο υπάλληλο (γεωπόνο συνήθως) της τοπικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας, γινόταν από τον τελευταίο ο έλεγχος της συμβατότητας της προμήθειας με τις κοινές προδιαγραφές, και ο αγρότης εισέπραττε το όχι ευκαταφρόνητο ποσό.

Ως εδώ όλα καλά και κυρίως νόμιμα. Υπήρξαν όμως κάποιοι (λιγοστοί μεν, αλλά υπήρξαν) που κατάλαβαν νωρίτερα από τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. την αξία του «δόγματος Βουλγαράκη». Ότι δηλαδή στο ρωμέικο εκείνο που μετράει είναι το νόμιμο κι όχι το ηθικό. Κι επειδή δεν ήταν δύσκολο να προβλέψουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, κάποιοι ελεγκτές της συμβατότητας της προμήθειας με τις προδιαγραφές και τις διατάξεις, βρήκαν ένα σύστημα πλουτισμού νόμιμο μεν αλλά…

Συγκεκριμένα έβαλαν ένα κοντινό συγγενικό τους πρόσωπο (τη γυναίκα τους, το παιδί τους … μέχρι και τη μάνα τους!) και δημιούργησαν επιχειρήσεις (καταστήματα) που προμήθευαν τον υπό επιδότηση εξοπλισμό! Ασφαλώς και δεν πίεζαν κανέναν που τους ζητούσε τις σχετικές πληροφορίες να πάει να προμηθευτεί τα υλικά από το μαγαζί του γιού τους. όμως, ο αυτοματισμός λειτουργούσε αποτελεσματικά. Στον απλό αγρότη λειτουργούσε η λογική: «αν το πάρω από τη γυναίκα του είναι δυνατόν να μη μου εγκρίνει την επιδότηση;». Κι έτσι απλά και νόμιμα, κάποιοι «αποπατήθηκαν στο τάλιρο»!

Η ιστορία δεν ήταν δυνατό να μείνει κρυφή. Στάλθηκαν από κεντρικό υπουργείο σε περιοχές όπως η Θεσσαλία … κλπ ανώτερα στελέχη προκειμένου να το διερευνήσουν. Μάταια όμως. Όλα ήταν νόμιμα. Περί του ηθικού δεν υπάρχει αντίστοιχη διοικητική πρόβλεψη.

Αυτά συνέβαιναν στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Στο χώρο της πολιτικής όμως, το γνωστό δόγμα Βουλγαράκη φαίνεται να ξεπερνιέται από νέα γεγονότα.

Ο κ. Κατρούγκαλος οικοδόμησε την πολιτική του καριέρα μέσα από τα πρωινάδικα. Μαζί με τον κ. Ρωμανιά ήταν ο πιο συχνός τρόφιμος των Παπαδάκηδων, Αυτιάδων… Τόσο, που δικαιούταν κάποιος ν’ αναρωτηθεί, πότε τελικά βρισκόταν στη Θράκη όπου ήταν τακτικός πανεπιστημιακός καθηγητής; Κεντρικό του δόγμα στις τηλεοπτικές συμμετοχές του ήταν το «ηθικό προβάδισμα», αυτού και των πολιτικών συντρόφων του. Δεν μιλούσε για πιο φιλολαϊκή, πιο δίκαιη πολιτική, αλλά για ηθικό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων! Μια άποψη που δεν στερείται καθόλου αλαζονείας.

Δεν γνωρίζουμε πού είναι η αλήθεια σ’ ό,τι αφορά τις «αποκαλύψεις» της εφημερίδας «Το Βήμα» κι ούτε δεχόμαστε ως μόνη αλήθεια αυτά που γράφει η εφημερίδα. Υπάρχουν όμως κάποια επί μέρους «γεγονότα» μη αμφισβητήσιμα. Ότι ο κ. υπουργός αφού εξελέγη τον Ιούνιο ευρωβουλευτής, κι αφού το κόμμα του είχε πάρει ποσοστό κατά 5,5% υψηλότερο από τη Ν.Δ. λειτουργούσε δικηγορική εταιρεία που αναλάμβανε (κι ο ίδιος προσωπικά) προσφυγές υπαλλήλων εν ενεργεία ή σε διαθεσιμότητα κατά του δημοσίου. Κι αν αυτό ήταν καθ’ όλα νόμιμο, δεν είχε επίγνωση ο κ. υπουργός του κοινωνικού αυτοματισμού ώστε να φυλαχτεί στοιχειωδώς; Ή ίσχυσε το γνωστό από τον ελληνικό κινηματογράφο «πολλά τα λεφτά Άρη»! Το αποκάλυψε με σαφήνεια ένας εκ Σαλαμίνας πελάτης του πρώην γραφείου του κ. υπουργού: «Το σωματείο μου, μου συνέστησε να πάω στον κ. Κατρούγκαλο, για ευνόητους λόγους».

Το ερώτημα για κάθε απλό πολίτη είναι, πόσο μεγάλη είναι άραγε η απόσταση ανάμεσα στο «ηθικό προβάδισμα» και την «ηθική υστέρηση»;

1 / 5 (1 Ψήφοι)

Προσφατα

04.07.15 | Χαμένοι στη μετάφραση του διλήμματος …

Μου ζητάνε να πω ΝΑΙ, αλλά αλήθεια σε τι; Να συνεχίσει η χώρα μου να αποπληρώνει τοκογλύφους που...

04.07.15 | Εμφανής η ασάφεια

Κύριε Διευθυντά, Την τελευταία φορά που ο Ελληνικός λαός κλήθηκε σε δημοψήφισμα, οι λόγοι που το...

04.07.15 | O ευρωπαϊκός δρόμος ως μέσον ανασυγκρότησης...

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την κατάρρευση των τραπεζών και την έλλειψη ρευστότητας της πραγματικής...

04.07.15 | Η επόμενη μέρα

Τεράστια κουβέντα γίνεται για το δημοψήφισμα την Κυριακή. Ο καθένας, είτε από συμφέρον, είτε από...

04.07.15 | Ιστορικές στιγμές

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ακούγεται καθαρά ο γοργός βηματισμός της Ιστορίας. Οι Έλληνες πολίτες...

04.07.15 | Να μετατρέψουμε τη μιζέρια του σήμερα σε...

Η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα ολίγων ημερών αναδεικνύει...

04.07.15 | Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι

Το άρθρο αυτό γράφεται για να καταγράψει κάποια δεδομένα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να...

04.07.15 | Η μόνη διέξοδος

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι...