Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015
|
Καμίλο Νόλλας

Το φεστιβάλ στη Βωβούσα

Ο ενδεχόμενος κίνδυνος να υψωθεί δεύτερο φράγμα στον Αώο, έκανε την μικρή μας κοινότητα να δείξει πως όταν θέλει, μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε θέλει να ανακινήσει το ζήτημα βρίσκει παντού αναχώματα και πιστεύω πως σύντομα θα σταματήσει κάθε ενέργεια προς αυτή τη κατεύθυνση. Έχοντας κάνει το καθήκον μας ως ενεργοί πολίτες και αναμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είμαστε πλέον κοντά στο τέλος αυτής της ιστορίας.

Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, η κίνηση πολιτών που δημιουργήθηκε, οι Δήμοι Ζαγορίου, Κονίτσης και Πρεμετής, έχοντας στο πλάι τους δημόσιους φορείς διαχείρισης, επιμελητήρια, περιβαλλοντικές οργανώσεις και απλούς ανθρώπους κατάφεραν να ενωθούν με ένα κοινό και ευγενή σκοπό: να μην σταματήσει το ποτάμι να ρέει ελεύθερο από τα βουνά της βόρειας Πίνδου, στον κάμπο της Κόνιτσας και από ‘κει στην Αλβανία και να αποστερηθούν ετούτη την πηγή ζωής οι άνθρωποι.

 Αυτή η σύμπραξη που θεωρώ ύψιστη πράξη πολιτισμού, με έκανε να οραματιστώ το Φεστιβάλ Βωβούσας, το μοναδικό ελληνικό ορεινό φεστιβάλ για τις τέχνες και τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο οποίο μεγάλοι και παιδιά θα παρακολουθούν τις καλύτερες ταινίες του κόσμου, θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια και θα μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με εναλλακτικό τρόπο ανάμεσα στις βουνοκορφές.

 Όλα τα παραπάνω με ένα και μοναδικό σκοπό: την ανάδειξη του τόπου μας και της ιδιαίτερης φύσης που τον περιβάλλει μέσα από τον πολιτισμό. Η ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη και η βιωσιμότητα είναι το σκοπούμενο και τίποτα άλλο. Με τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου φεστιβάλ θα τονωθεί η ορεινή οικονομία όχι μόνο της Βωβούσας αλλά και του Ανατολικού Ζαγορίου και –το κυριότερο- θα ενισχυθεί η κοινωνία με γνώμονα την επικοινωνία και την αλληλεγγύη, δύο έννοιες που πρέπει να προσδιορίσουμε ότι αναφέρονται σε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις. 

 Με αυτή την ευκαιρία λοιπόν, απευθύνω πρόσκληση σε όλους και στον καθένα χωριστά να προσφέρει ό,τι νομίζει πως είναι χρήσιμο, από τη διάδοση της συλλογικής ιδέας μας μέχρι και εθελοντική εργασία. Από αυτή τη προσπάθεια φυσικά δε θα πρέπει να λείψει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βωβούσας, ο Δήμος Ζαγορίου και η Περιφέρεια Ηπείρου ως συνδιοργανωτές-υποστηρικτές, ώστε η περιοχή να γίνει τουριστικός πόλος και ο πολιτισμός να συνεχίσει να ταξιδεύει προς κάθε κατεύθυνση με την αβίαστη ροή του ποταμού Αώου να τον ενισχύει.

 

ΥΓ. Περισσότερες πληροφορίες για τις συνεργασίες που έχουμε εξασφαλίσει και την ποιότητα που επιδιώκεται, στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.vovousafestival.gr

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.07.15 | Χαμένοι στη μετάφραση του διλήμματος …

Μου ζητάνε να πω ΝΑΙ, αλλά αλήθεια σε τι; Να συνεχίσει η χώρα μου να αποπληρώνει τοκογλύφους που...

04.07.15 | Εμφανής η ασάφεια

Κύριε Διευθυντά, Την τελευταία φορά που ο Ελληνικός λαός κλήθηκε σε δημοψήφισμα, οι λόγοι που το...

04.07.15 | O ευρωπαϊκός δρόμος ως μέσον ανασυγκρότησης...

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την κατάρρευση των τραπεζών και την έλλειψη ρευστότητας της πραγματικής...

04.07.15 | Η επόμενη μέρα

Τεράστια κουβέντα γίνεται για το δημοψήφισμα την Κυριακή. Ο καθένας, είτε από συμφέρον, είτε από...

04.07.15 | Ιστορικές στιγμές

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ακούγεται καθαρά ο γοργός βηματισμός της Ιστορίας. Οι Έλληνες πολίτες...

04.07.15 | Να μετατρέψουμε τη μιζέρια του σήμερα σε...

Η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα ολίγων ημερών αναδεικνύει...

04.07.15 | Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι

Το άρθρο αυτό γράφεται για να καταγράψει κάποια δεδομένα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να...

04.07.15 | Η μόνη διέξοδος

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι...