Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Απλή Αναλογική

Την προηγούμενη βδομάδα έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το σχέδιο νόμου Κλεισθένης 1 για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ίδια συζήτηση έγινε σε όλα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της χώρας, εν όψει της έκτακτης συνοδου της ΚΕΔΕ που με ψήφισμα της ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το κύριο επιχείρημα όλων όσων αντιδρούν στο νομοσχέδιο είναι οτι θα κυριαρχήσει η “συναλλαγή” και το “αλισβερίσι” και οτι δεν θα μπορεί να πάρει αποφάσεις το εκάστοτε συμβούλιο.
Θα ήθελα να θέσω δημόσια μερικά ερωτήματα που προβληματίζουν εμένα και πολλούς συμπολίτες.
Δεν ειναι “συναλλαγή” η τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης συμβούλουν εκ περιτροπής χωρίς αξιολόγηση (αμειβομενες θέσεις);
Δεν είναι “συναλλαγη” η πίεση και οι υποσχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην α΄ και β΄ Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις υπόλοιπες παρατάξεις, τους συμβούλους και τους ψηφοφόρους τους, ώστε να πάρουν το πολυπόθητο 50%+1 την β΄Κυριακή και την “ παντοκρατορία” στην διοίκηση;
Δεν είναι “συναλλαγή” η προεκλογική συνεργασία ετερόκλητων πολιτικών ή παρατάξεων με συγκεκριμένες συμφωνίες και ανταλάγματα;
Δεν είναι “συναλλαγή”  η εξάρτηση των πολιτών – δημοτών απο τα “ρουσφέτια” των εκάστοτε κυβερνώντων (συμβασιούχοι σε μόνιμοι εκκρεμότητα, προγράμματα ΕΣΠΑ, προμηθευτές με αναθέσεις, σβήσιμο κλήσεων και τόσα άλλα που όλοι γνωρίζουμε);
Δεν είναι “συναλλαγή” η σχεδόν πλήρης απουσία ελέγχου και αξιολόγησης των εργαζομένων στον Δήμο και στις Δημοτικες επιχειρήσεις ώστε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι;
Ως προς την λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων κσι την λήψη αποφάσεων, ενημερώνω οτι το 90% περίπου των θεμάτων ψηφίζονται ομόφωνα.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα δώσει ίση αξία στην ψήφο όλων των δημοτών και θα κινητοποιήσει δυνάμεις απο την κοινωνία να συμμετέχουν στα κοινά, δυνάμεις που θα προσπαθήσουν μακριά απο κομματικούς μηχανισμούς και πελατειακές λογικές να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση.
Η παραταξή μας Γιάννενα Τώρα στην τοποθέτηση της στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε και δυο καινοτόμες προτάσεις για τις οποίες δεν πήρε απο κανέναν απάντηση, θετική ή αρνητική.
Η πρώτη ηταν να γίνονται οι εκλογές με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων, χωρίς παρατάξεις και απο εκει οι πολίτες να διαλέξουν τους ικανότερους να λύσουν τα προβλήματα τους.
Η δεύτερη να υπάρχει όριο δύο ή τριών το πολύ θητειών για τους Δημοτικούς Συμβούλους και γιατι οχι για τους Δημάρχους. Η συμμετοχή στα κοινά δεν είναι επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι εθελοντισμός και αγάπη για την πόλη και τον άνθρωπο.Και όπως λέει και ο Αριστοτέλης “είναι και υποχρέωση των πολιτών αφού εξασφαλίσουν στέγη,τροφή και ένδυση να ασχοληθούν με την κοινότητα”!

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

23.11.18 | Υλοποιώντας πολιτικές για την προστασία του...

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και προστασίας για όλες τις...

17.11.18 | Ο Βολταίρος πάει βόλτα

Ο Βολταίρος είναι ίσως ο πιο προβεβλημένος του Γαλλικού Διαφωτισμού και των Διαφωτιστών, γιατί...

17.11.18 | Αυτοκριτική

Πριν από 4 χρόνια άρχισα να αρθρογραφώ στην Κοινή Γνώμη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, (Σύρου) και το...

15.11.18 | Ο τουρισμός στην υπηρεσία της αγροτικής...

Ο τόπος μας άντεξε στους ισχυρούς κλυδωνισμούς της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, παρά τις...

18.09.18 | Errare humanum est… αλλά το δις ή το...

Όλα τα κακά της παιδείας μας προφανώς ξεκινούν από την ύπαρξη θεωρητικών μαθημάτων και...

06.07.18 | Μοιρολατρία και τυχαιότητα*

Γινόμαστε ό,τι θέλομε ή ό,τι είναι γραφτό μας; Ο Πυθαγόρας πρόσεξε την κυκλική κίνηση των πλανητών...

20.06.18 | Δικαιώματα επιβατών, υπεραστικό ΚΤΕΛ και...

Πρόσφατα χρησιμοποίησα το υπεραστικό ΚΤΕΛ για την επιστροφή μου στα Ιωάννινα από την Αθήνα. Για...

24.02.18 | Με τη δέσμευση να ζητήσουν συγνώμη

Αξιότιμε Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη της Διοικητικής επιτροπής και του Διοικητικού συμβουλίου,