Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017
|
Του Βλάση Παπαχρήστου

Μπάχαλο η Δημοκρατία;

Μπάχαλο η απλή αναλογική για τον κ. Χατζηδάκη, ακυβερνησία για τον κ. Πατούλη, δικτατορία των μειοψηφιών για τον κ. Κοιμήση.

Μάλιστα. Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους αιώνες χύθηκε πολύ αίμα για να απορρίψει η κοινωνία τη φεουδαρχία, τη βασιλεία, την πεφωτισμένη δεσποτεία, τις χούντες και δε συμμαζεύεται. Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η τεράστια πλειοψηφία των δήμων στη χώρα διοικούνται από μειοψηφίες του 25%, του 30%, του 40%.
Η τοπική αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα δε γίνεται να διαπραγματεύεται τη Δημοκρατία. Δε γίνεται να είναι η Δημοκρατία α λα καρτ.
Επιτέλους να δημιουργηθούν και οι συνθήκες αποκομματικοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και χειραφέτησης των τοπικών κοινωνιών. Η απλή αναλογική είναι η ανόθευτη Δημοκρατία. Επιτέλους, μια δημοτική παράταξη που παίρνει το 25% σε έναν δήμο, πρέπει να παίρνει και το 25% των δημοτικών συμβούλων. Δε γίνεται μια παράταξη με 25% σε έναν δήμο να καταλήγει με πάνω από το 50% των δημοτικών συμβούλων και να δρα ανεξέλεγκτα για μια πενταετία. Κατά τα άλλα, «Μένουμε Ευρώπη»…, αλλά όταν πρόκειται για την απλή αναλογική «Μένουμε Ανατολή». Να απεγκλωβιστούν οι ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας και να σπάσει η πελατειακή σχέση και εξάρτηση. Εξάλλου, τα τελευταία είναι που ενοχλούν τους «άρχοντες». Τους άρχοντες που δε ρωτάνε ούτε τους αντιδημάρχους τους, ούτε τους αντιπεριφερειάρχες τους, ούτε τα μέλη των παρατάξεών τους, ούτε φυσικά την ίδια την κοινωνία. Αυτοί ξέρουν καλύτερα! Είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα είναι γερασμένη και προβληματική και η απλή αναλογική δεν είναι ούτε θέσφατο ούτε μαγικό ραβδί. Πρέπει οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να δραστηριοποιηθούν και να σπάσουν τη λογική της ανάθεσης. Η παραγωγική γενιά να ξεπεράσει τη κριτική από το πληκτρολόγιο και να περάσει στη δράση. Ας αναγκαστούμε επιτέλους να συγκρουστούν οι ιδέες μας και τα συμφέροντα μας. Να συγκρουστούμε, να συνθέσουμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την τοπική αυτοδιοίκηση των πολλών και όχι των λίγων. Λίγων κυριολεκτικά και μεταφορικά!
Παπαχρήστος Βλάσης- Οικονομολόγος, Υπεύθυνος Αναπτυξιακής Πολιτικής Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή»
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.17 | Παιχνίδι

Διάβαζα προ καιρού μια θαυμάσια ανάρτηση του καθηγητή Χ.Μασσαλά για το παιχνίδι. Ερέθισμα για να...

08.07.17 | Γραφή και Τιμωρία

Έγκλημα και Τιμωρία ήταν ο τίτλος του Ντοστογιέφσκι. Ε, η γραφή, φαίνεται, είναι έγκλημα.

01.07.17 | Θα γίνω τρομοκράτης

Μιας ζωής κόποι. Αγόρασα, πολύ περήφανος, το ωραίο διαμέρισμά μου χωρίς να πάρω δάνειο από κανένα....

01.07.17 | Πανελλήνιες εξετάσεις 2017

Πριν από λίγες μέρες, για άλλη μια χρονιά τελείωσαν οι Πανελλήνιες εξετάσεις και κάποιες χιλιάδες...

24.06.17 | Λογομαχία τετραπόδων

Η αναλογία ήταν πάντοτε ένας τρόπος για να κατανοηθούν δυσνόητα πράγματα. Έχει περιορισμούς, που...

21.03.17 | Ας δούμε τον κόσμο με τα μάτια της ποίησης

Αν ένας ποιητής μπορούσε να πει με ακρίβεια τι γράφει, γιατί γράφει και τι είναι αυτό που τον κάνει...

17.02.17 | Η ΑΕΠΙ, τα πνευματικά δικαιώματα και η...

Με αφορμή την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την οδηγία 2014/26 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και...

10.02.17 | Ασπιρίνες στον καρκινοπαθή…

Μεγάλη η συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση της Δημοτικής αρχής να επιδοτήσει...