Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017
|
Του Γιάννη Στέφου*

Η ΑΕΠΙ, τα πνευματικά δικαιώματα και η ασυδοσία

Με αφορμή την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την οδηγία 2014/26 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προσμονή για κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Νόμος για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα πολιτιστικά θέματα», έχει τεθεί στην επικαιρότητα η συζήτηση της λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά, μεταξύ άλλων, και την ανώνυμη εταιρεία (ΑΕΠΙ), που δραστηριοποιείται ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων εκμεταλλευόμενη το υπάρχον νομικό καθεστώς, με το οποίο της παρέχονται κρατικές υπερεξουσίες μέσα από το Ν. 2121/1993. Δυστυχώς, η προσπάθεια του νομοθέτη να προστατέψει τους καλλιτέχνες δημιουργούς και το έργο τους, διαμόρφωσε ένα νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η ΑΕΠΙ δραστηριοποιείται ανεξέλεγκτα. Η εταιρεία αφενός κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αφετέρου το εξειδικευμένο νομικό τμήμα της χρησιμοποιεί τα άρθρα του Ν.2121/1993 για να εκβιάζει με ποινικές κυρώσεις και αυτόφωρες διαδικασίες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης αλλά και ραδιοφωνικούς σταθμούς, πανελλαδικά.
Πέρα όμως από τους εκβιασμούς, τα εξώδικα και τις υπέρογκες χρεώσεις της ΑΕΠΙ προς τους χρήστες, η εν λόγω εταιρεία έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν πληθώρα καταγγελιών από διάφορους καλλιτέχνες, καθώς εισπράττει υπέρογκα ποσά από τους χρήστες, αλλά καταβάλλει μόνο σε «λίγους και εκλεκτούς», οι οποίοι την υπερασπίζονται στο δημόσιο διάλογο.
Οφείλουμε να αδράξουμε την παρούσα ευκαιρία δημιουργώντας ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο αφενός θα προασπίζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών αφετέρου θα προστατεύει τους χρήστες, θέτοντας αυστηρά και διαφανή κριτήρια στη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης. Με αυτό το τρόπο θα διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο θα διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη και θα συμβαδίζει με τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες της χώρας. Το παραπάνω είναι επιβεβλημένο ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις της επιτροπής ορκωτών λογιστών, το πόρισμα των οποίων βρίσκεται στον εισαγγελέα, για οικονομικές ατασθαλίες και προκλητικές αμοιβές των μελών του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ.

*Γιάννης Στέφος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων
5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.03.17 | Ας δούμε τον κόσμο με τα μάτια της ποίησης

Αν ένας ποιητής μπορούσε να πει με ακρίβεια τι γράφει, γιατί γράφει και τι είναι αυτό που τον κάνει...

10.02.17 | Ασπιρίνες στον καρκινοπαθή…

Μεγάλη η συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση της Δημοτικής αρχής να επιδοτήσει...

18.11.16 | Νέα δομή στήριξης παιδιού και οικογένειας...

Το Σεπτέμβριο 2016 ξεκίνησε τη λειτουργία του στα Ιωάννινα το 9ο κατά σειρά Κέντρο Στήριξης Παιδιού...

11.11.16 | Το όραμα για ένα εξωστρεφές και ανανεωμένο...

Εδώ και επτά τουλάχιστον χρόνια η χώρα μας μαστίζεται από μια ιδιαίτερη οικονομική κρίση, με...

25.10.16 | Μήπως τελικά δεν είναι Ευρωπαίοι;

Κατά καιρούς, πολλοί ευρωπαίοι διανοούμενοι αποπειράθηκαν να δώσουν έναν ορισμό για το τι είναι...

21.10.16 | Μην γκρινιάζεις - Κάνε κάτι

Αν δεν ενεργήσουμε (σε ό,τι θεωρούμε ότι δεν λειτουργεί σωστά) δεν θα βοηθήσουμε (τους εαυτούς μας...

14.10.16 | Όλοι οι ελεύθεροι χώροι της πόλης πρέπει να...

Συμμετείχα την Κυριακή, σαν εκπρόσωπος της παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ», αλλά και σαν Γιαννιώτης, ...

07.06.16 | Πονάει γλώσσα ...κόβει γλώσσα;;;

Η γλώσσα δεν είναι μόνον ένα μέσον επικοινωνίας. Κουβαλάει την ψυχή του λαού μας κι όλη του την...