Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017
|
Του Γιάννη Στέφου*

Η ΑΕΠΙ, τα πνευματικά δικαιώματα και η ασυδοσία

Με αφορμή την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την οδηγία 2014/26 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προσμονή για κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Νόμος για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα πολιτιστικά θέματα», έχει τεθεί στην επικαιρότητα η συζήτηση της λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά, μεταξύ άλλων, και την ανώνυμη εταιρεία (ΑΕΠΙ), που δραστηριοποιείται ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων εκμεταλλευόμενη το υπάρχον νομικό καθεστώς, με το οποίο της παρέχονται κρατικές υπερεξουσίες μέσα από το Ν. 2121/1993. Δυστυχώς, η προσπάθεια του νομοθέτη να προστατέψει τους καλλιτέχνες δημιουργούς και το έργο τους, διαμόρφωσε ένα νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η ΑΕΠΙ δραστηριοποιείται ανεξέλεγκτα. Η εταιρεία αφενός κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αφετέρου το εξειδικευμένο νομικό τμήμα της χρησιμοποιεί τα άρθρα του Ν.2121/1993 για να εκβιάζει με ποινικές κυρώσεις και αυτόφωρες διαδικασίες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης αλλά και ραδιοφωνικούς σταθμούς, πανελλαδικά.
Πέρα όμως από τους εκβιασμούς, τα εξώδικα και τις υπέρογκες χρεώσεις της ΑΕΠΙ προς τους χρήστες, η εν λόγω εταιρεία έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν πληθώρα καταγγελιών από διάφορους καλλιτέχνες, καθώς εισπράττει υπέρογκα ποσά από τους χρήστες, αλλά καταβάλλει μόνο σε «λίγους και εκλεκτούς», οι οποίοι την υπερασπίζονται στο δημόσιο διάλογο.
Οφείλουμε να αδράξουμε την παρούσα ευκαιρία δημιουργώντας ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο αφενός θα προασπίζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών αφετέρου θα προστατεύει τους χρήστες, θέτοντας αυστηρά και διαφανή κριτήρια στη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης. Με αυτό το τρόπο θα διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο θα διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη και θα συμβαδίζει με τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες της χώρας. Το παραπάνω είναι επιβεβλημένο ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις της επιτροπής ορκωτών λογιστών, το πόρισμα των οποίων βρίσκεται στον εισαγγελέα, για οικονομικές ατασθαλίες και προκλητικές αμοιβές των μελών του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ.

*Γιάννης Στέφος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων
5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

23.11.18 | Υλοποιώντας πολιτικές για την προστασία του...

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και προστασίας για όλες τις...

17.11.18 | Ο Βολταίρος πάει βόλτα

Ο Βολταίρος είναι ίσως ο πιο προβεβλημένος του Γαλλικού Διαφωτισμού και των Διαφωτιστών, γιατί...

17.11.18 | Αυτοκριτική

Πριν από 4 χρόνια άρχισα να αρθρογραφώ στην Κοινή Γνώμη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, (Σύρου) και το...

15.11.18 | Ο τουρισμός στην υπηρεσία της αγροτικής...

Ο τόπος μας άντεξε στους ισχυρούς κλυδωνισμούς της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, παρά τις...

18.09.18 | Errare humanum est… αλλά το δις ή το...

Όλα τα κακά της παιδείας μας προφανώς ξεκινούν από την ύπαρξη θεωρητικών μαθημάτων και...

06.07.18 | Μοιρολατρία και τυχαιότητα*

Γινόμαστε ό,τι θέλομε ή ό,τι είναι γραφτό μας; Ο Πυθαγόρας πρόσεξε την κυκλική κίνηση των πλανητών...

20.06.18 | Δικαιώματα επιβατών, υπεραστικό ΚΤΕΛ και...

Πρόσφατα χρησιμοποίησα το υπεραστικό ΚΤΕΛ για την επιστροφή μου στα Ιωάννινα από την Αθήνα. Για...

17.05.18 | Τοπική Αυτοδιοίκηση και Απλή Αναλογική

Την προηγούμενη βδομάδα έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το σχέδιο νόμου Κλεισθένης 1 για...