Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016
|
ΑΘΗΝΑ ΠΑΣΧΟΥ*

Νέα δομή στήριξης παιδιού και οικογένειας στα Ιωάννινα

Το Σεπτέμβριο 2016 ξεκίνησε τη λειτουργία του στα Ιωάννινα το 9ο κατά σειρά Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. Τι είναι τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας;

Πρόκειται για Κέντρα Στήριξης που ξεκίνησαν να λειτουργούν λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης με στόχο την ενδυνάμωση των οικογενειών που έχουν πληγεί και την αποκατάσταση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις δικές τους δυνάμεις και να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.

Υπεύθυνοι του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Ιωαννίνων είναι η κ. Κασσιανή Πανάγιου, Κοινωνική Λειτουργός και ο κ. Μπασδάρης Γεώργιος ο οποίος είναι ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και Παιδαγωγικός Υπεύθυνος Βορείου Ελλάδος για τα Παιδικά Χωριά SOS. Όπως αναφέρει η κ. Πανάγιου «Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας της πόλης μας προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλο το νομό Ιωαννίνων. Υποστηρικτές στη νέα αυτή προσπάθεια των Παιδικών Χωριών SOS είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του Κέντρου, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, που προσέφεραν δωρεάν το χώρο, η H&M η οποία ανέλαβε την ανακαίνιση και διαμόρφωση του χώρου, καθώς επίσης το Hellenic American Leadership Council και το The Jaharis Family Foundation που θα καλύψουν υλικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων οικογενειών».

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Ιωαννίνων στελεχώνεται, εκτός από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο και την Κοινωνική Λειτουργό, από Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο, Λογοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό και Γραμματεία. Οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν σε άτομα χωρίς διακρίσεις, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια υποδοχής του Κέντρου για τα οποία ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι στην πρώτη τους τηλεφωνική επαφή και φυσικά εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με μια κοινή ομιλούμενη γλώσσα. Όπως αναφέρει η κ. Πανάγιου «Μέχρι σήμερα ήδη πάνω από 100 οικογένειες έχουν έρθει σε επαφή με το Κέντρο με ποικίλα αιτήματα. Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας επενδύει πολύ στη διεπιστημονική ομάδα η οποία το στελεχώνει και έχει ως στόχο την εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με τη συμβολή των διαφορετικών ειδικοτήτων και συμπεριλαμβάνοντας όλη την οικογένεια, όπου είναι αυτό εφικτό. Σημαντική είναι και η συμβολή – αξιοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο θεραπευτικό σχεδιασμό και την καλύτερη δυνατή παρέμβαση. Οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι η εκτίμηση και διάγνωση παιδιών και γονέων, η συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη γονέων για την κατάλληλη διαχείριση προβλημάτων ή δυσκολιών που αφορούν την οικογένεια, η ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων, η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και η εκπαιδευτική βοήθεια σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες». Το Κέντρο βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για υποδοχή αλλά και για παραπομπή περιπτώσεων όταν αυτό χρειάζεται ή όταν επιβάλλεται καθώς δεν παρέχει υπηρεσίες σε οικογένειες όπου οι γονείς είναι σε εξάρτηση ή σε ενεργό ψύχωση. Επίσης διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της ευρύτερης κοινότητας αλλά και πιο ειδικά σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας. «Υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης ομάδων γονέων ή και επαγγελματιών όπως και εφήβων για θέματα που τους αφορούν». Η κ. Πανάγιου τέλος διευκρινίζει πως «Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας δεν είναι διαγνωστικό κέντρο αλλά αξιοποιεί τις διαγνώσεις που έχουν τα άτομα από άλλους αρμόδιους φορείς (π.χ. ΚΕΔΔΥ, κρατικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες). Να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για παιδικό χωριό, δηλαδή δε φιλοξενούνται παιδιά στο χώρο του, πρόκειται για δομή που στηρίζει το παιδί ή τον έφηβο στην οικογένειά του και φροντίζει να ενδυναμώσει το γονεϊκό ρόλο ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά η παραμέληση ή η εγκατάλειψη». Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στα Ιωάννινα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-18:00 στο χώρο του Καμπέρειου θεάτρου στον 4ο όροφο στην οδό Παπαδοπούλου 11. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο τηλ. 2651031847 ή στο email sosioannina@sos-villages.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε και τη σελίδα www.sos-villages.gr.

 

* Η Αθηνά Πάσχου είναι Ψυχολόγος MSc και Συνεργάτης του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Ιωαννίνων

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ο τουρισμός στην υπηρεσία της αγροτικής...

Ο τόπος μας άντεξε στους ισχυρούς κλυδωνισμούς της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, παρά τις...

18.09.18 | Errare humanum est… αλλά το δις ή το...

Όλα τα κακά της παιδείας μας προφανώς ξεκινούν από την ύπαρξη θεωρητικών μαθημάτων και...

06.07.18 | Μοιρολατρία και τυχαιότητα*

Γινόμαστε ό,τι θέλομε ή ό,τι είναι γραφτό μας; Ο Πυθαγόρας πρόσεξε την κυκλική κίνηση των πλανητών...

20.06.18 | Δικαιώματα επιβατών, υπεραστικό ΚΤΕΛ και...

Πρόσφατα χρησιμοποίησα το υπεραστικό ΚΤΕΛ για την επιστροφή μου στα Ιωάννινα από την Αθήνα. Για...

17.05.18 | Τοπική Αυτοδιοίκηση και Απλή Αναλογική

Την προηγούμενη βδομάδα έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το σχέδιο νόμου Κλεισθένης 1 για...

24.02.18 | Με τη δέσμευση να ζητήσουν συγνώμη

Αξιότιμε Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη της Διοικητικής επιτροπής και του Διοικητικού συμβουλίου,

16.01.18 | Τρεις κρίσιμες ερωτήσεις για τους...

Στο παρόν άρθρο θα καταβληθεί μία προσπάθεια να απαντηθούν τρία κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την...

05.12.17 | Μπάχαλο η Δημοκρατία;

Μπάχαλο η απλή αναλογική για τον κ. Χατζηδάκη, ακυβερνησία για τον κ. Πατούλη, δικτατορία των...