Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016
|
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΡΟΣ*

Το όραμα για ένα εξωστρεφές και ανανεωμένο ΤΕΕ/ΤΗ

Εδώ και επτά τουλάχιστον χρόνια η χώρα μας μαστίζεται από μια ιδιαίτερη οικονομική κρίση, με κυριότερο χαρακτηριστικό την έντονη ύφεση και τη στασιμότητα όλης της γενικότερης παραγωγικής και αναπτυξιακής διαδικασίας.

Μια κρίση η οποία ξεκίνησε με πρώτο κτύπημα την αγορά ακινήτων και την παύση της οικοδομικής δραστηριότητας σε συνάρτηση με την μείωση όλων των δημόσιων επενδύσεων, που είχε ως κύριο αντίκρισμα την καταρράκωση του επαγγέλματος του μηχανικού. Είναι το επάγγελμα που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα και δεν έχει δείξει ακόμη κανένα σημάδι βελτίωσης. Αντιθέτως, πολλοί συνάδελφοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό κατά κύματα, θυμίζοντας παλιές εποχές που όλοι είχαμε ξεχάσει, μεγάλο δε ποσοστό είναι ανήμπορο να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές με κύρια συνέπεια πολλοί να διαγράφονται από τις λίστες μελών του ΤΕΕ, και οι νέοι να μην εγγράφονται πια. Τα αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να μην μπορούν πλέον να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν και με το οποίο ονειρεύτηκαν να επιβιώσουν, να δημιούργησαν και να αφήσουν το στίγμα τους στην κοινωνία .

Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα ένας στυλοβάτης που δύναται να αποτελέσει βοηθό και συμπαραστάτη του κάθε μηχανικού είναι το κορυφαίο συλλογικό του όργανο και αναφερόμαστε για το Τεχνικό Επιμελητήριο και όσον αφορά την περιοχή μας, εννοούμε το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου. Ένα τμήμα το οποίο εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες διοικείται από δύο παρατάξεις, οι οποίες πάντα συνενωμένες μετά τις εκλογές, ρυθμίζουν την τύχη του τμήματος και κατά συνέπεια τον ρόλο των συναδέλφων της περιοχής. Με αποτέλεσμα είτε στον καιρό των παχιών αγελάδων για το επάγγελμα μας, τότε που λίγοι ενδιαφέρονταν καθώς και τώρα στα δύσκολα χρόνια της ύφεσης τα ίδια πρόσωπα και με τις ίδιες πρακτικές να διαχειρίζονται τον ρόλο του και τη λειτουργία του. Η συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η πλήρης απομόνωση του από τους συναδέλφους και εντέλει η  απαξίωση του σιγά σιγά από την ίδια την κοινωνία. Μία απαξίωση που ξεκινά από τον θεσμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου και τελικά έχει αντίκρισμα στα μέλη του, τα οποία πασχίζουν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν. Εδώ βέβαια πρέπει να αναλογιστούμε αν τελικά το τοπικό τμήμα μπορεί να αλλάξει την γενική οικονομική πολιτική και τις κοινωνικές συνθήκες που σιγά σιγά παγιώνονται στη χώρα μας. Η απάντηση είναι ότι στα κυρίαρχα θέματα μπορεί να έχει μια ισχυρή φωνή την οποία δύναται να μεταφέρει στα κέντρα αποφάσεων, αλλά υπάρχουν και τα τοπικά προβλήματα και θέματα στα οποία οφείλει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια επίλυσής τους.

Όλα τα παραπάνω απαίτησαν τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης παράταξης για την ανανέωση του ρόλου του ΤΕΕ/ΤΗ με κύριο στόχο την εξωστρέφεια του και την ανάδειξή του ως πρωταγωνιστή και προπομπό όλων των σχεδιασμών της περιοχής και όχι σαν ένα απλό κομπάρσο που ακολουθεί τις εξελίξεις κάνοντας απλά κριτική, η οποία πολλές φορές, δυστυχώς, δε λαμβάνεται καν υπόψη. Μέσα στα σημάδια των δύσκολων καιρών που βιώνουμε κατόπιν συζητήσεων όλο αυτό το διάστημα είτε στους χώρους της εργασίας μας, είτε στις διάφορες κοινωνικές συνευρέσεις δημιουργήθηκε η παράταξη ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ- ΔΚΜ , από πολύ αξιόλογους και μάχιμους συναδέλφους, όλοι καταξιωμένοι και στον επαγγελματικό στίβο καθώς και στην κοινωνία. Αφού διαπιστώσαμε όλες τις παθογένειες, διαμορφώσαμε απόψεις και θέσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τους συναδέλφους -με τους πιο πολλούς άλλωστε συνεργαζόμαστε- για να καταφέρουμε με το επιτυχές αποτέλεσμα των εκλογών που αναμένουμε, να αλλάξουμε τον ρόλο του ΤΕΕ/ΤΗ σε ένα νέο εξωστρεφές και σύγχρονο, όπως το επιτάσσουν οι συνθήκες της εποχής μας, οι οποίες πλέον έχουν αλλάξει και τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος μας.

Στόχος μας είναι η άμεση πληροφόρηση και η αμφίδρομη επικοινωνία με τα μέλη μας για να τους παρέχουμε ενημέρωση και αυτοί με τη σειρά τους απόψεις και προτάσεις. Άμεση ενέργεια θα είναι η σύνδεση με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι με τη συνεχή ενημέρωση μας πάνω σε καίρια θέματα, θα μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, αλλά θα βελτιώσουμε τις αποδόσεις μας, οι οποίες θα διευρύνονται με τη δημιουργία συχνότερων ημερίδων ενημέρωσης και επιμόρφωσης είτε από συναδέλφους του τοπικού τμήματος είτε από άλλους διακεκριμένους του εσωτερικού. Άμεση θα είναι η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για τα θέματα χωροταξικού σχεδιασμού (Περιφερειακό Χωροταξικό, Π.Δ. Λίμνης, Χωροταξικό Τουρισμού, ΣΧΟΑΠ κ.λπ.), που αποτελούν κυρίαρχο λίθο για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας, καθώς και για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και γενικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα. Άμεση επανεκκίνηση των μόνιμων επιτροπών οι οποίες θα μετεξελιχθούν σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και θα αποτελέσουν τον μοχλό της εξωστρέφειας του τμήματος. Με βάση αυτές, θα κινηθούμε στα θέματα των μεγάλων έργων της περιοχής μας, στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στην αξιοποίηση όλων των επενδυτικών προγραμμάτων και προτάσεων,  καθώς και στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων της περιοχής μας. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη προσοχή θα δώσουμε στην ανάδειξη των υποδομών για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα . Επίσης, θα επιδιώξουμε αμφίδρομη σύνδεση με το Πανεπιστήμιο, το οποίο πλέον έχει και Πολυτεχνική Σχολή, με κύρια επιδίωξη την ενθάρρυνση της έρευνας και την αναδείξουμε των εργασιών και των μελετών των φοιτητών, ώστε να ενταχθούν με ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες ο κάθε ένας από εμάς τους συναδέλφους . Το ΤΕΕ/ΤΗ πρέπει να ενισχυθεί να αποκτήσει σύγχρονη φωνή και ρόλο, έτσι ώστε να αναδειχθεί και ο ρόλος του κάθε συναδέλφου ξεχωριστά. Γι’ αυτό καλώ όλους τους συναδέλφους να προσέλθουν στην κάλπη και να στηρίξουν την ανανέωση και την εξωστρέφεια του ΤΕΕ/ΤΗ, στηρίζοντας την παράταξη μας, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΔΚΜ, έτσι ώστε να συντελεστεί μια ακόμη προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής μας, η οποία ως γνωστόν δε δύναται να εκτελεστεί χωρίς μηχανικούς.                  

 

Ο κ. Ιωάννης Τσίγκρος είναι επικεφαλής της παράταξης ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΔΚΜ

 

 

 

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ο τουρισμός στην υπηρεσία της αγροτικής...

Ο τόπος μας άντεξε στους ισχυρούς κλυδωνισμούς της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, παρά τις...

18.09.18 | Errare humanum est… αλλά το δις ή το...

Όλα τα κακά της παιδείας μας προφανώς ξεκινούν από την ύπαρξη θεωρητικών μαθημάτων και...

06.07.18 | Μοιρολατρία και τυχαιότητα*

Γινόμαστε ό,τι θέλομε ή ό,τι είναι γραφτό μας; Ο Πυθαγόρας πρόσεξε την κυκλική κίνηση των πλανητών...

20.06.18 | Δικαιώματα επιβατών, υπεραστικό ΚΤΕΛ και...

Πρόσφατα χρησιμοποίησα το υπεραστικό ΚΤΕΛ για την επιστροφή μου στα Ιωάννινα από την Αθήνα. Για...

17.05.18 | Τοπική Αυτοδιοίκηση και Απλή Αναλογική

Την προηγούμενη βδομάδα έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το σχέδιο νόμου Κλεισθένης 1 για...

24.02.18 | Με τη δέσμευση να ζητήσουν συγνώμη

Αξιότιμε Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη της Διοικητικής επιτροπής και του Διοικητικού συμβουλίου,

16.01.18 | Τρεις κρίσιμες ερωτήσεις για τους...

Στο παρόν άρθρο θα καταβληθεί μία προσπάθεια να απαντηθούν τρία κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την...

05.12.17 | Μπάχαλο η Δημοκρατία;

Μπάχαλο η απλή αναλογική για τον κ. Χατζηδάκη, ακυβερνησία για τον κ. Πατούλη, δικτατορία των...