Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
|
ΣΠΥΡΟΣ ΓΟΓΟΛΟΣ

Μήπως τελικά δεν είναι Ευρωπαίοι;

Κατά καιρούς, πολλοί ευρωπαίοι διανοούμενοι αποπειράθηκαν να δώσουν έναν ορισμό για το τι είναι Ευρώπη και ποιος είναι Ευρωπαίος. Ο κοινός παρανομαστής όλων των προσπαθειών ήταν ότι Ευρώπη και Ευρωπαίος σημαίνει σύνθεση και διάθεση για συνύπαρξη.

Ισχύει σήμερα κάτι τέτοιο; Είναι σήμερα η Ευρώπη αυτό που θα έπρεπε να είναι; Μάλλον όχι! Η Ευρώπη για πολλούς ανά τους αιώνες υπήρξε προορισμός, για άλλους αφετηρία για ανακαλύψεις νέων κόσμων, για άλλους πρότυπο. Εδώ γεννήθηκαν και εμφανίστηκαν οι σημαντικότεροι πολιτισμοί, οι οποίοι μας κληροδότησαν με έννοιες και αξίες απαραίτητες για την ποιότητα του πολιτισμού, όπως η δημοκρατία, ο ανθρωπισμός, η ελευθερία λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ εμφανίστηκαν ο ελληνικός και ο ρωμαϊκός πολιτισμός, ακρογωνιαίοι λίθοι του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, ο Διαφωτισμός, η Γαλλική Επανάσταση, η Βιομηχανική Επανάσταση.

Ποιοι όμως είναι αυτοί, οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία και μόλις βρεθούν σε θέση ισχύος ξεχνούν όλα τα παραπάνω και προσπαθούν να επιβάλουν παντοιοτρόπως στην Ευρώπη τα δικά τους χαρακτηριστικά; Ποιοι είναι αυτοί που δεν μπορούν ή δε θέλουν να σηκώσουν όλο αυτό το φορτίο του ευρωπαϊκού πολιτισμού;

Από την εποχή της συνένωσης των γερμανικών κρατιδίων και τη δημιουργία του γερμανικού κράτους, η γερμανική πολιτική ήταν πάντα αντιευρωπαϊκή. Ο Βίσμαρκ έλεγε χαρακτηριστικά: «Τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας δε θα κριθούν με ομιλίες και ψηφίσματα αλλά με σίδερο και αίμα». Μήπως επειδή αισθάνονται μειονεκτικά λόγω του ότι δε συνεισέφεραν ανάλογα με τους άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς λαούς; Όπως και να το κάνουμε δεν έχουν να επιδείξουν λαμπρό αρχαίο παρελθόν, όπως οι Έλληνες ή Ιταλοί. Αλλά ούτε και γνήσια και ευμεγέθη γερμανική διανόηση υπήρξε, η οποία συμπαρέσυρε όλους τους λαούς, όπως η γαλλική. Ίσα-ίσα που η Γερμανία ως αντίδραση στη Γαλλική Επανάσταση και το Διαφωτισμό αντέταξε τον επεκτατικό εθνικισμό. Ούτε για τη διπλωματία της φημιζόταν σε αντίθεση με την κοσμοπολίτικη και αποικιοκρατική Μ. Βρετανία. Γι’ αυτό και κάθε φορά που της δινόταν η ευκαιρία, η Γερμανία συμπεριφερόταν συμπλεγματικά, εκδικητικά προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Ο Α΄ΠΠ, ο Β΄ΠΠ, η σημερινή «στραγγαλιστική» εμμονή του Σόιμπλε για την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη αυτό ακριβώς δείχνουν. Διαθέτει η Γερμανία τεράστια υπομονή, απίστευτη εργατικότητα, οργάνωση, μεθοδικότητα και σαδιστική τιμωρητική διάθεση, η οποία πάντα οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: αρχικά στην καταστροφή της Ευρώπης και τελικά στην καταστροφή της ίδιας της Γερμανίας (ήδη οι πρώτοι τριγμοί στο σώμα της Γερμανίας ακούγονται) αλλά στερείται ευρωπαϊκού πνεύματος!

Όλα αυτά μας κάνουν εμάς, τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δικαιολογημένα να αναρωτιόμαστε μήπως τελικά δεν είναι Ευρωπαίοι;                 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ο τουρισμός στην υπηρεσία της αγροτικής...

Ο τόπος μας άντεξε στους ισχυρούς κλυδωνισμούς της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, παρά τις...

18.09.18 | Errare humanum est… αλλά το δις ή το...

Όλα τα κακά της παιδείας μας προφανώς ξεκινούν από την ύπαρξη θεωρητικών μαθημάτων και...

06.07.18 | Μοιρολατρία και τυχαιότητα*

Γινόμαστε ό,τι θέλομε ή ό,τι είναι γραφτό μας; Ο Πυθαγόρας πρόσεξε την κυκλική κίνηση των πλανητών...

20.06.18 | Δικαιώματα επιβατών, υπεραστικό ΚΤΕΛ και...

Πρόσφατα χρησιμοποίησα το υπεραστικό ΚΤΕΛ για την επιστροφή μου στα Ιωάννινα από την Αθήνα. Για...

17.05.18 | Τοπική Αυτοδιοίκηση και Απλή Αναλογική

Την προηγούμενη βδομάδα έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το σχέδιο νόμου Κλεισθένης 1 για...

24.02.18 | Με τη δέσμευση να ζητήσουν συγνώμη

Αξιότιμε Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη της Διοικητικής επιτροπής και του Διοικητικού συμβουλίου,

16.01.18 | Τρεις κρίσιμες ερωτήσεις για τους...

Στο παρόν άρθρο θα καταβληθεί μία προσπάθεια να απαντηθούν τρία κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την...

05.12.17 | Μπάχαλο η Δημοκρατία;

Μπάχαλο η απλή αναλογική για τον κ. Χατζηδάκη, ακυβερνησία για τον κ. Πατούλη, δικτατορία των...