Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016
|
ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΖΗ*

Όλοι οι ελεύθεροι χώροι της πόλης πρέπει να επιστρέψουν στους κατοίκους της

Συμμετείχα την Κυριακή, σαν εκπρόσωπος της παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ», αλλά και σαν Γιαννιώτης, στην εκδήλωση του δήμου για την «επιστροφή» της ιδιοκτησίας του Γιαννιώτικου Σαλονιού στον δήμο Ιωαννιτών.

Η ιστορία του γιατί κατέληξε στα δικαστήρια το Γιαννιώτικο Σαλόνι  παραμένει άγνωστη στους Γιαννιώτες. Κατηγορίες εκατέρωθεν από τις παλιές παρατάξεις που υπάρχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος πρόσφατα δήλωσε ότι ναι μεν η δημαρχία Γκόντα δήλωσε το Γιαννιώτικο Σαλόνι στο Κτηματολόγιο, αλλά όχι σωστά. Δεν θέλω να επικεντρωθώ εκεί. Έτσι κι αλλιώς παραλείψεις και λάθη όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών υπάρχουν.

Ποιο είναι όμως το αποτέλεσμα;

Το Γιαννιώτικο Σαλόνι αυτή την στιγμή είναι λεηλατημένο, με το κόστος επισκευής για να ξαναλειτουργήσει το κτίριο να αγγίζει εξαψήφιο νούμερο. Ο περιβάλλων χώρος χρήζει αναβάθμισης, το δασάκι χρειάζεται οπωσδήποτε φροντίδα και αναπλήρωση σταδιακά των παλαιών δένδρων, η παιδική χαρά πιστοποίηση για να λειτουργήσει. Και το κυριότερο κανείς δεν μπορεί να κάνει χρήση και να επισκεφτεί έναν πνεύμονα πρασίνου μέσα στην πόλη.

Είχαμε συνηθίσει πριν χρόνια το Κρατικό και το Δημοτικό να τα θεωρούμε κάτι ενιαίο. Η κρίση μας προσγείωσε σε μια άλλη πραγματικότητα.

Πολλά μέρη από την πόλη ανήκουν σε διάφορα υπουργεία ή στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με αποτέλεσμα αποφάσεις που αφορούν την πόλη να παίρνονται στην Αθήνα από ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο ή τη σχέση περιοχών της πόλης με τους Γιαννιώτες.

Θα φέρω δυο τέτοια παραδείγματα.

Το πρώτο αφορά το Κέντρο Παιδικής Μερίμνης Ιωαννίνων, το Οικοτροφείο (στον λόφο Βελισσαρίου). Ανήκει στο υπουργείο Εργασίας και πέρυσι, μετά τον αέρα της πρωτοχρονιάς, δόθηκε εντολή να κοπούν πάνω από 50 πεύκα που υπήρχαν στον περιβάλλοντα χώρο, χωρίς να αναπληρωθούν έστω από ένα άλλο είδος που δεν πέφτει από τον αέρα. Ένας πνεύμονας της πόλης καταστράφηκε, χωρίς κάποιος να απολογηθεί γι’ αυτό.

Το άλλο αφορά το ΠΕΑΚΙ, που το καλοκαίρι μια κομματικά διορισμένη τοπική διοίκηση, αλλά και ένας ΓΓΑ άσχετος με την πόλη, δεν ήθελαν να γίνει το παιχνίδι του ΠΑΣ με τη νορβηγική ODD στην πόλη, μη γνωρίζοντας την ιστορία της ομάδας αλλά και στερώντας την πόλη από τη δημοσιότητα που τόσο χρειάζεται για να γίνει αναγνωρίσιμος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Πάλι, κανείς δεν απολογήθηκε.

Ο δήμαρχος, στην ομιλία του, δήλωσε ότι διεκδικούμε και άλλους χώρους της πόλης, (χωρίς να κάνει σαφή αναφορά σε ποιους) όχι απλά για να τους έχουμε.

Εδώ είναι η βασική μας διαφωνία.

Είμαι της άποψης ότι πρέπει να διεκδικήσουμε σαν δήμος όλους τους ελευθέρους χώρους που υπάρχουν στην πόλη και «ανήκουν» στο κράτος.

Να τους πάρουμε απλά για να τους έχουμε.

Το Π.Ε.Α.Κ.Ι. (Λιμνοπούλα, Ζωσιμάδες,  Αθλητικό κέντρο Ανατολής), τον παραλίμνιο χώρο από τον Άγιο Νικόλαο ως το ΚΕΚΟΠ, την πλατεία Χατζή, τις Στρατιωτικές φυλακές, τις φυλακές Σταυρακίου, το Στρατόπεδο Βελισσαρίου, τα Λιθαρίτσια, το Οικοτροφείο, το Άσυλο Ανιάτων, όλους τους ανοιχτούς χώρους που ανήκουν στην πόλη και έχουν σχέση με αυτή και που μπορεί να ξεχνάω αυτή την στιγμή.

Κι ας γκρινιάζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για τα 600.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ που πληρώσαμε φέτος και που θα διπλασιαστούν, αν τους πάρουμε. Κι ας το σκέπτεται ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού (στην πρόταση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Π.Ε.Α.Κ.Ι.), γιατί πώς θα συντηρούμε ως δήμος έναν ολόκληρο οργανισμό.

Αρκετά τέλη πληρώνουν οι Γιαννιώτες, ας μπορέσουν επιτέλους να απολαύσουν τους χώρους αυτούς.

Θεωρώ ότι υπάρχει μέγιστος κίνδυνος οι χώροι αυτοί να καταλήξουν στο «υπερταμείο» (αν δεν έχουν καταλήξει ήδη), με αποτέλεσμα η πόλη ένα πρωί να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων με δυσάρεστα αποτελέσματα για τους πολίτες της.

Στο κάτω κάτω της γραφής, μια παράταξη που έχει όραμα για τον δήμο μας, μπορεί να βρει τρόπους αυτοί οι χώροι να γίνουν επικερδείς και αυτοσυντηρούμενοι για το δημόσιο καλό.

Μια παράταξη που είναι μόνο διαχειρίστρια, σαν τη σημερινή δημοτική αρχή, απλά υπολογίζει το κόστος και φοβάται.


* Ο Κώστας Κυριαζής είναι διπλωματούχος Ηλετρολόγος Μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος με την Παράταξη "Γιάννενα Τώρα".

2.5 / 5 (3 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.09.18 | Errare humanum est… αλλά το δις ή το...

Όλα τα κακά της παιδείας μας προφανώς ξεκινούν από την ύπαρξη θεωρητικών μαθημάτων και...

06.07.18 | Μοιρολατρία και τυχαιότητα*

Γινόμαστε ό,τι θέλομε ή ό,τι είναι γραφτό μας; Ο Πυθαγόρας πρόσεξε την κυκλική κίνηση των πλανητών...

20.06.18 | Δικαιώματα επιβατών, υπεραστικό ΚΤΕΛ και...

Πρόσφατα χρησιμοποίησα το υπεραστικό ΚΤΕΛ για την επιστροφή μου στα Ιωάννινα από την Αθήνα. Για...

17.05.18 | Τοπική Αυτοδιοίκηση και Απλή Αναλογική

Την προηγούμενη βδομάδα έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το σχέδιο νόμου Κλεισθένης 1 για...

24.02.18 | Με τη δέσμευση να ζητήσουν συγνώμη

Αξιότιμε Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη της Διοικητικής επιτροπής και του Διοικητικού συμβουλίου,

16.01.18 | Τρεις κρίσιμες ερωτήσεις για τους...

Στο παρόν άρθρο θα καταβληθεί μία προσπάθεια να απαντηθούν τρία κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την...

05.12.17 | Μπάχαλο η Δημοκρατία;

Μπάχαλο η απλή αναλογική για τον κ. Χατζηδάκη, ακυβερνησία για τον κ. Πατούλη, δικτατορία των...

25.09.17 | Παιχνίδι

Διάβαζα προ καιρού μια θαυμάσια ανάρτηση του καθηγητή Χ.Μασσαλά για το παιχνίδι. Ερέθισμα για να...