Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015
|

Τα κουσούρια του Αυγούστου

Όχι, τα Γιάννενα δεν είναι ωραία τον Αύγουστο. Όσο κι αν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεν ισχύει. Όσοι ξεμείναμε μέσα στον Αύγουστο, σε αυτή την πόλη της μνημονιακής Ελλάδας, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Αν και η πόλη δεν έχει αδειάσει όπως συνέβαινε κάποτε, μια πόλη «απογυμνωμένη» από τους αυτούς που τη ζωντανεύουν, έχει την ευκαιρία αν μη τι άλλο να αναδείξει τα κουσούρια της. Κουσούρια που θα φανούν ακόμα πιο έντονα αυτή την εβδομάδα της Παναγίας με τους κατοίκους να ετοιμάζονται να δραπετεύσουν όπως μπορούν υπακούοντας σε μια ακατανόητη, αόρατη επιταγή του Δεκαπενταύγουστου.

Και αλίμονο, υπάρχουν αρκετά κουσούρια, με τις ευθύνες να μοιράζονται σε όλους. Μέσα στην ερήμωση του σαββατοκύριακου, είδαμε πολίτες να πετάνε τα σκουπίδια τους χωρίς ακόμα να μπορούν να ξεχωρίσουν τους πράσινους από τους μπλε κάδους, ιδιοκτήτες σκύλων να αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά τους σε παιδικές χαρές και πεζοδρόμια, χωρίς να νοιάζονται για τα περιττώματα (άδεια η πόλη –ποιος θα τους δει;), ιδιοκτήτες ακινήτων να τοιχοκολλούν όπου μπορούν τα «ενοικιάζεται» της περιουσίας τους. Όλους αυτούς που ξεχνάνε τις κοινωνικές νόρμες και τους κανόνες στοιχειώδους καλής συμπεριφοράς απουσία των συμπολιτών τους.

Οι δρόμοι της πόλης και οι δημόσιοι χώροι έγιναν πιο ξεκάθαροι. Στη λεωφόρο Δωδώνης, το πάρκο Κουραμπά παραμένει κλειστό, μετά το ατύχημα τον περασμένο Απρίλιο. Ένα πάρκο, μια όαση δροσιάς απαγορευμένη για τους πολίτες. Από τα παράδοξα της πόλης… Ένα ακόμη καλοκαίρι χωρίς το πάρκο φεύγει. Η κεντρική πλατεία, ένα λιοπύρι, περιμένει να ξαναζήσει ένδοξες μέρες – κάποτε ίσως. Και βέβαια το καμάρι των Ιωαννίνων, η λίμνη, την οποία όλοι τόσο εύκολα τιμούν στα λόγια. Ο μόνος τόπος όπου υπάρχει ζωή. Επισκέπτες πηγαινοέρχονται, με τα τουριστικά λεωφορεία να παρκάρουν στον παραλίμνιο δρόμο και όχι στην οδό Γεννηματά όπως τους «διατάζει» σχετική πινακίδα. Οι θόρυβοι πληθαίνουν. Λίγα μέτρα όμως ακόμα, και η απόλυτη ησυχία επανέρχεται. Όπως και οι θετικές εκπλήξεις. Συνεργεία του δήμου έχουν κόψει τα χόρτα από τις νησίδες, ενώ οι λακκούβες που κοσμούσαν την προηγούμενη εβδομάδα αρκετούς δρόμους απέκτησαν άσφαλτο. Περιττή βέβαια η αναφορά ότι το οδόστρωμα της πόλης έχει αποκτήσει πια τις πενήντα αποχρώσεις του γκρι, οι οποίες έχουν γίνει πιο αισθητές απουσία παρκαρισμένων αυτοκινήτων.  Μπορεί το γκρι να παίζει με τις αποχρώσεις, αλλά η πολυχρωμία σαν να έχει χαθεί. Πού πήγαν οι αφίσες από τις στάσεις των ΚΤΕΛ, από τους κάδους των απορριμμάτων κ.λπ.; Η εκστρατεία καθαρισμού της παράνομης αφισοκόλλησης φαίνεται ότι καλά κρατεί. Οι πενταμηνίτες τα εξαφάνισαν σχεδόν όλα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο δήμαρχος Ιωαννίνων κήρυξε τον πόλεμο κατά της αφισορύπανσης (το ίδιο έχουν κάνει βέβαια και όλοι οι δήμαρχοι της χώρας, βλέποντας πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με πρωτοστάτη τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη). Προς το παρόν, πάντως, ο Αύγουστος κινδυνεύει κυρίως από αφίσες για πανηγύρια. Την ίδια ώρα βέβαια που οι περισσότερες αφίσες έχουν κατέβει, τα τεράστια σκουριασμένα διαφημιστικά πάνελ, όπως αυτά στην οδό Δομπόλη, είναι στη θέση τους και έρχονται να συνεισφέρουν στην ασχήμια της πόλης. Λες και αυτά τα πάνελ, τόσα χρόνια, έχουν το ακαταλόγιστο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ηλεκτρονικές πινακίδες, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν στη θέση τους, σαν να έχουν γίνει ένα με την πόλη.

Κάποια στιγμή η αυγουστιάτικη ραστώνη θα φύγει. Τα κουσούρια της πόλης μπορεί να συγκαλυφθούν από τις ζωές των πολιτών αλλά δεν θα ξεχαστούν. Θα είναι εδώ για να μας προκαλούν να τα απομακρύνουμε.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

05.08.15 | Λευτεριά στα τορτελίνια

Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν μια κόλαση. Και όλα ξεκίνησαν από τα αγαπημένα μου τορτελίνια. Το...

14.05.15 | Μια άποψη με προκατάληψη

Η πρώτη μου γνωριμία με το τρέξιμο ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αποφάσισα να τρέξω στο Πανηπειρωτικό...

13.05.15 | Σαν να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα

Την ανακοίνωση αυτή δεν την περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, η τοπική κοινωνία είχε αναγκαστεί...

05.05.15 | Ο ευρωπαϊκός εφιάλτης

Την περασμένη Τετάρτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο...

31.12.14 | Η καταραμένη… 016

ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) 016: Ο κωδικός αυτός αφορά αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το...

24.12.14 | Ο αγροτουρισμός…της αγελάδας

Μια βόλτα στα Τζουμέρκα. Απολαυστική μεν, οδυνηρή δε. Δύσκολοι δρόμοι. Αλλά το’ ξερες, πριν πας....

11.12.14 | Περί κοινωνικής πολιτικής

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εμφανείς «μάχες», αλλά πρόκειται για μια σκληρή...

17.09.14 | Περί αισχρολογίας

Δημοσιογραφικός λόγος: Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι ακριβώς σημαίνει. Όσοι δε, τον...