Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015
|

Σαν να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα

Την ανακοίνωση αυτή δεν την περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, η τοπική κοινωνία είχε αναγκαστεί να αποδεχτεί την ιδέα ότι θα ζήσει χωρίς παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης για πολλά χρόνια ακόμη, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναστήλωσή του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης όμως έδωσε το πράσινο φως το περασμένο Σάββατο. Επέλεξε δε να κάνει την ανακοίνωση στον κατάλληλο χώρο: μπροστά από το αρχαίο θέατρο. «Ελπίζουμε πως μέσα στο καλοκαίρι θα μπορεί να αποδοθεί ένα μέρος του θεάτρου προς χρήση, να γίνει μια συμβολική τιμή σε αυτόν τον πολιτισμό που μας περιβάλλει» δήλωσε. Δεν ήταν ένας αυτοσχεδιασμός του κ. Ξυδάκη ούτε κάποια στιγμιαία απόφασή του. Εδώ και καιρό σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, γίνεται αναφορά στην παράσταση («Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου) που θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Κι όλα αυτά ενώ δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)  του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, τα περί πραγματοποίησης μίας παράστασης στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, έστω και συμβολικά, ακούγονται ως ένα καλό νέο. Και γιατί όχι; Μετά από μια εικοσαετία, ο τραγικός λόγος θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί στον συγκλονιστικό αυτόν χώρο και να υπενθυμίσει στους Γιαννιώτες τη δυναμική σχέση που είχαν κάποτε με το συγκεκριμένο αρχαίο θέατρο, όταν κατά χιλιάδες έδιναν το παρών στις παραστάσεις. Αυτή τη φορά, βέβαια, δεν θα χωρέσουν χιλιάδες, αλλά μετά βίας χίλιοι άνθρωποι, καθώς θα παραχωρηθούν προς χρήση μόνο πέντε κερκίδες του πρώτου διαζώματος –αυτές δηλαδή που έχουν αποκατασταθεί.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, δημιουργούνται αρκετά ερωτήματα: Ποιος ο λόγος να δοθεί μια παράσταση σε ένα αρχαίο θέατρο, που στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει ρημαγμένο; Γιατί να δοθεί σε χρήση τώρα; Και αν ανοίξει ο δρόμος για μια δεύτερη ή τρίτη παράσταση (γιατί όχι συμβολικά κι αυτές); Δεν θα μείνω σε κάποια απάντηση περί ικανοποίησης του λαϊκού αισθήματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –που κι αυτή είναι μια απάντηση.

Ένα αρχαίο θέατρο ως χώρος πραγματοποίησης παραστάσεων αποκτά τη σημασία του ως ενότητα. Το κάθε τμήμα δεν μπορεί να υπηρετήσει τίποτα από μόνο του. Το μεγαλείο ενός αρχαίου θεάτρου βρίσκεται στον σχεδιασμό του ο οποίος βοηθά τους θεατές από τις πρώτες μέχρι τις τελευταίες σειρές να παρακολουθούν μια παράσταση (στην παράσταση του καλοκαιριού, το μεγαλείο αυτό θα… περιοριστεί στις μπροστινές θέσεις).

Η όλη ιστορία μοιάζει σαν να μας καλεί το υπουργείο Πολιτισμού να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στις ένδοξες μέρες του θεάτρου, σαν να μας καλεί να κοιτάξουμε από την κλειδαρότρυπα τη συλλογική μνήμη. Θα διαφωνήσουν ίσως όσοι υποστηρίζουν ότι ένα μνημείο πρέπει να ζωντανεύει, πρέπει να είναι λειτουργικό για τους πολίτες. Έχουν δίκιο σε μεγάλο βαθμό. Ξεχνούν όμως ότι ένα μνημείο δεν ζωντανεύει μόνο όταν γίνονται παραστάσεις. Ένα μνημείο ζωντανεύει κι όταν αναδεικνύεται η διδακτική του διάσταση, όταν επισημαίνεται η σπουδαιότητα της αρχιτεκτονικής του, όταν γίνεται εκπαιδευτικό εργαλείο αλλά και όταν απλώς γίνεται έκθεμα στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών. Ένα μνημείο νεκρώνει εντέλει, όταν εμείς θέλουμε να το καταργήσουμε από τη συλλογική μας μνήμη. Μια συλλογική μνήμη που υποχρέωσή της είναι πάνω απ’ όλα να απαιτεί ένα αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο στο σύνολό του. Γιατί οι συμβολικές τιμές αν μη τι άλλο έρχονται και παρέρχονται.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.15 | Τα κουσούρια του Αυγούστου

Όχι, τα Γιάννενα δεν είναι ωραία τον Αύγουστο. Όσο κι αν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεν ισχύει. Όσοι...

05.08.15 | Λευτεριά στα τορτελίνια

Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν μια κόλαση. Και όλα ξεκίνησαν από τα αγαπημένα μου τορτελίνια. Το...

14.05.15 | Μια άποψη με προκατάληψη

Η πρώτη μου γνωριμία με το τρέξιμο ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αποφάσισα να τρέξω στο Πανηπειρωτικό...

05.05.15 | Ο ευρωπαϊκός εφιάλτης

Την περασμένη Τετάρτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο...

31.12.14 | Η καταραμένη… 016

ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) 016: Ο κωδικός αυτός αφορά αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το...

24.12.14 | Ο αγροτουρισμός…της αγελάδας

Μια βόλτα στα Τζουμέρκα. Απολαυστική μεν, οδυνηρή δε. Δύσκολοι δρόμοι. Αλλά το’ ξερες, πριν πας....

11.12.14 | Περί κοινωνικής πολιτικής

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εμφανείς «μάχες», αλλά πρόκειται για μια σκληρή...

17.09.14 | Περί αισχρολογίας

Δημοσιογραφικός λόγος: Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι ακριβώς σημαίνει. Όσοι δε, τον...