Τρίτη, 5 Μαΐου 2015
|

Ο ευρωπαϊκός εφιάλτης

Την περασμένη Τετάρτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα, μετανάστες και πρόσφυγες, της Μεσογείου.

«Όχι άλλα λεπτά σιγής» ήταν η εύστοχη παρατήρηση-παρέμβαση μιας ευρωβουλευτή, που θέλω να πιστεύω ότι δεν αποτελούσε μια επίδειξη πονοψυχίας, στην οποία αρέσκονται πολλοί πολιτικοί. Δυστυχώς, τα λεπτά σιγής θα γίνουν συνήθεια (με την ελπίδα βέβαια να μη γίνουν συνήθεια και οι θάνατοι), αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές, χωρίς να θιχτούν το διεθνές δίκαιο αλλά και οι δικές της αρχές.
Στην εν λόγω συνεδρίαση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο ζητείται να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η Μεσόγειος να αποτελεί ένα νεκροταφείο. Αναμφίβολα, το ψήφισμα αυτό έχει την πολιτική του σημασία και αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει του σχεδίου για τη μετανάστευση που πρόκειται να παρουσιάσει σε λίγες μέρες, στις 13 Μαΐου. Ήδη έχει προηγηθεί η συμφωνία των δέκα σημείων του σχεδίου δράσης, η οποία έχει χαρακτηριστεί -και είναι- μινιμαλιστική και άτολμη. Η συμφωνία αυτή εστιάζει περισσότερο στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων (κι αυτή με τρόπο που «σηκώνει» πολλή συζήτηση) και πολύ λιγότερο στη διάσωση των μεταναστών, με την αλληλεγγύη να αποτελεί την «ουρά» της σχεδιαζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής. Κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Γιούνκερ άνοιξε πιο πολύ το παράθυρο για την καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος επανεγκατάστασης προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. Καμία κουβέντα βέβαια για την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ, που ζητούν κυρίως χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Το Δουβλίνο ΙΙ ορίζει ότι όσοι ζητούν άσυλο στην Ε.Ε. μπορούν να το κάνουν μόνο στη χώρα εισόδου τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να κρατούνται όμηροι στο ελληνικό έδαφος και να έχουν δημιουργηθεί πραγματικότητες που προκαλούν ντροπή, όπως αυτή της Αμυγδαλέζας. Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε από τα κράτη-μέλη το 2003, εν καιρώ οικονομικής ευφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα τα περί αναθεώρησης της συνθήκης μοιάζουν να μην πέφτουν στο τραπέζι της συζήτησης, παρότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν θα είναι έντονο μόνο αυτό το καλοκαίρι, όπως προέβλεψε ο κ. Τουσκ, αλλά και πολλά ακόμα καλοκαίρια. Η έλλειψη επί της ουσίας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής μεγαλώνει το χάσμα Βορρά-Νότου, με τον τελευταίο να έχει αναλάβει το δύσκολο καθήκον διαχείρισης της μεταναστευτικής ροής. Το άνοιγμα του κ. Γιούνκερ στην επανεγκατάσταση προσφύγων σε όλη την Ευρώπη βασίζεται απλά και μόνο στη βούληση του κάθε κράτους-μέλους. Δεν αρκεί για να κατευνάσει τα «πνεύματα» του Νότου και να ενώσει την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς άργησε πολύ να δει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Και οι κινήσεις της αυτή τη στιγμή μοιάζουν να είναι σπασμωδικές. Όσο δεν βρίσκει τον δρόμο της, τόσο οι πολιτικές δυνάμεις που επιζητούν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων θα αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα και θα τροφοδοτούν την κοινωνία με ξενοφοβία και σενάρια τρόμου (βλ. τζιχαντιστές). Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει τον μεγαλύτερο εφιάλτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα περισσότερο και από αυτόν της ελληνικής κρίσης και της ευρωπαϊκής οικονομικής σταθερότητας. Μια καλή αρχή θα ήταν πάντως να θυμηθεί ότι όλοι αυτοί οι μετανάστες-πρόσφυγες δεν είναι απλώς αριθμοί αλλά πάνω απ’ όλα άνθρωποι όπως και ότι πίσω από τη μετανάστευση υπάρχει μια λαχτάρα για ζωή.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.15 | Τα κουσούρια του Αυγούστου

Όχι, τα Γιάννενα δεν είναι ωραία τον Αύγουστο. Όσο κι αν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεν ισχύει. Όσοι...

05.08.15 | Λευτεριά στα τορτελίνια

Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν μια κόλαση. Και όλα ξεκίνησαν από τα αγαπημένα μου τορτελίνια. Το...

14.05.15 | Μια άποψη με προκατάληψη

Η πρώτη μου γνωριμία με το τρέξιμο ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αποφάσισα να τρέξω στο Πανηπειρωτικό...

13.05.15 | Σαν να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα

Την ανακοίνωση αυτή δεν την περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, η τοπική κοινωνία είχε αναγκαστεί...

31.12.14 | Η καταραμένη… 016

ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) 016: Ο κωδικός αυτός αφορά αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το...

24.12.14 | Ο αγροτουρισμός…της αγελάδας

Μια βόλτα στα Τζουμέρκα. Απολαυστική μεν, οδυνηρή δε. Δύσκολοι δρόμοι. Αλλά το’ ξερες, πριν πας....

11.12.14 | Περί κοινωνικής πολιτικής

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εμφανείς «μάχες», αλλά πρόκειται για μια σκληρή...

17.09.14 | Περί αισχρολογίας

Δημοσιογραφικός λόγος: Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι ακριβώς σημαίνει. Όσοι δε, τον...