Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014
|

Η καταραμένη… 016

ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) 016: Ο κωδικός αυτός αφορά αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, όποιο έργο εντάσσεται σε αυτόν τον κωδικό, το πιο πιθανό είναι να μη γίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΣΑΕ αυτή αποτελεί τον φόβο και τρόμο των εργολάβων. Σαν να έχει πέσει μια κατάρα. Και λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και πολλά χρόνια πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί μοίρασαν γήπεδα, γυμναστήρια και κολυμβητήρια σε πολλές περιοχές της χώρας, με κάποιες από αυτές να πρόλαβαν ένα κομμάτι της πίτας τις παλιές καλές εποχές. Τα Γιάννενα δεν ήταν τόσο τυχερά. Έχουν «καεί» από την περίφημη ΣΑΕ 016 η οποία δημιούργησε προσδοκίες (κυρίως σε προεκλογικές περιόδους) οι οποίες ποτέ δεν εκπληρώθηκαν.
Τι να πρωτοθυμηθούμε; Ας ξεκινήσουμε από την περίφημη αίθουσα βαρέων αθλημάτων, η οποία υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούνταν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ας πούμε ότι το υπουργείο έδωσε στην αρχή περίπου 100.000 ευρώ. Από και πέρα ούτε ένα ευρώ, με την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλαμβάνει το έργο το οποίο ακόμα δεν έχει τελειώσει, καθώς χρειάζονται άλλες 280.000 ευρώ για να τελειώσει. Και να σκεφτεί κανείς ότι η συγκεκριμένη υποδομή δεν ήταν από τις ακριβές υποδομές, όπως το β’ κλειστό γυμναστήριο στον Βοτανικό. Το β’ κλειστό χρηματοδοτήθηκε προ πολλών ετών με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο, αφού έκανε το επικοινωνιακό του παιχνίδι, έκλεισε τελικά την κάνουλα. Και το οριστικό κλείσιμο της κάνουλας επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πέρσι ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Ήταν στα μέσα Ιανουαρίου, όταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή πίτας του τμήματος μπάσκετ του ΑΓΣΙ, ο κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε ότι πήρε το «πράσινο φως» από τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβει η Περιφέρεια την τύχη του πολύπαθου β’ κλειστού γυμναστήριο. Σε επίπεδο κωδικών, αυτό σημαίνει ότι το έργο μεταφέρθηκε από τη ΣΑΕ 016 του υπουργείου Πολιτισμού στη ΣΑΕ 030 της Περιφέρειας Ηπείρου. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δηλαδή ένιψε τας χείρας της με μεγάλη ικανοποίηση. Και τι έγινε τελικά για το έργο; Τίποτα. Ο κ. Καχριμάνης τότε (πριν από έναν χρόνο περίπου δηλαδή) είχε δεσμευτεί ότι η Περιφέρεια θα βάζει ένα 1 εκατομμύριο το χρόνο από την τσέπη της προκειμένου να ολοκληρωθεί το β’ κλειστό σε πέντε χρόνια…
Και αφού ο περιφερειάρχης αποδέσμευσε από τις υποχρεώσεις της τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για την οποία όπου κι αν βρεθεί, όπου κι αν σταθεί, διατρανώνει ότι δεν έχει χρήματα, βρίσκεται σήμερα στη θέση να εγκρίνει μια νέα προγραμματική σύμβαση στην οποία θα περιλαμβάνεται ο κωδικός ΣΑΕ 016. Η σύμβαση αυτή αφορά την ανακατασκευή των γηπέδων Σταυρακίου και Βελισσαρίου, την υπογραφή της οποίας ενέκρινε χτες το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Αλήθεια, ποια θα είναι η στάση του, δεδομένου ότι ένας από τους συνυπογράφοντες θα είναι ο ομοϊδεάτης του, πολιτικός του φίλος και συντοπίτης του, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας; Και μάλιστα ενόψει εκλογών; Η ένταξη έργων στη ΣΑΕ 016 στο παρά πέντε από τον υπουργό κ. Τασούλα φυσικά και δεν είναι τυχαία. Όντας γιορτινή περίοδος, θέλουμε να πιστεύουμε σε θαύματα. Όμως, η προεκλογική περίοδος δεν είναι ποτέ αθώα. Κι η «κατάρα» της 016 δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πιο απλή και πιο σκληρή: ο αθλητισμός είναι από τα πρώτα θύματα της μνημονιακής εποχής.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.15 | Τα κουσούρια του Αυγούστου

Όχι, τα Γιάννενα δεν είναι ωραία τον Αύγουστο. Όσο κι αν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεν ισχύει. Όσοι...

05.08.15 | Λευτεριά στα τορτελίνια

Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν μια κόλαση. Και όλα ξεκίνησαν από τα αγαπημένα μου τορτελίνια. Το...

14.05.15 | Μια άποψη με προκατάληψη

Η πρώτη μου γνωριμία με το τρέξιμο ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αποφάσισα να τρέξω στο Πανηπειρωτικό...

13.05.15 | Σαν να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα

Την ανακοίνωση αυτή δεν την περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, η τοπική κοινωνία είχε αναγκαστεί...

05.05.15 | Ο ευρωπαϊκός εφιάλτης

Την περασμένη Τετάρτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο...

24.12.14 | Ο αγροτουρισμός…της αγελάδας

Μια βόλτα στα Τζουμέρκα. Απολαυστική μεν, οδυνηρή δε. Δύσκολοι δρόμοι. Αλλά το’ ξερες, πριν πας....

11.12.14 | Περί κοινωνικής πολιτικής

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εμφανείς «μάχες», αλλά πρόκειται για μια σκληρή...

17.09.14 | Περί αισχρολογίας

Δημοσιογραφικός λόγος: Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι ακριβώς σημαίνει. Όσοι δε, τον...