Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014
|

Ο αγροτουρισμός…της αγελάδας

Μια βόλτα στα Τζουμέρκα. Απολαυστική μεν, οδυνηρή δε. Δύσκολοι δρόμοι. Αλλά το’ ξερες, πριν πας. Γεφύρι Πλάκας και μετά Πράμαντα, όπου εδώ ο τόπος σε καλωσορίζει με έναν παράδοξο τρόπο.

Δεν υπάρχει κάποια πινακίδα του τύπου «Η Αδελφότητα Πραμαντιωτών σας καλωσορίζει», αλλά ένα μεγάλο πανό στο οποίο αναγράφεται «Super Pramadise» παραπέμποντας προφανώς στο Super Paradise της γνωστής Μυκόνου! Μια βόλτα στα Πράμαντα, τα οποία είναι ομολογουμένως πολύ «ζωντανά» και πολύ χριστουγεννιάτικα. Παντού ταμπέλες για ξενοδοχεία, εστιατόρια και λοιπά, με τον κάθε επισκέπτη να μη δυσκολεύεται να ξαποστάσει. Επόμενος προορισμός οι Καλαρρύτες. Τα Πράμαντα όμως δεν σε αφήνουν… να ξεφύγεις. Πινακίδα πουθενά. Μπρος πίσω, δεξιά αριστερά, καμία σήμανση με την ένδειξη «Καλαρρύτες» ή «Συρράκο», λες και δεν υπάρχουν, λες και βρίσκονται σε λάθος ορεινό όγκο. Τελικά, μετά από τις απανωτές ερωτήσεις (ελλείψει GPS), ο δρόμος εντοπίζεται. Είναι ο δρόμος που οδηγεί προς το Κέντρο Υγείας Πραμάντων και το γήπεδο. Άντε να το πεις αυτό στον τουρίστα που έρχεται από Αθήνα ή ακόμα χειρότερα από κάποια χώρα του εξωτερικού.
Αισίως στους Καλαρρύτες, όπου, λίγα χιλιόμετρα πριν το μοναστήρι της Κηπίνας, ένα διαφορετικό καλωσόρισμα από αυτό των Πραμάντων: Είκοσι αγελάδες στη μέση του δρόμου, αραγμένες, αμίλητες και ακούνητες, δίπλα στη στάνη. Αναμονή μέχρι η αγελάδα να αποφασίσει να ξεκουνηθεί, και με τη δυσοσμία να σε συντροφεύει.
Μπόχα είναι θα περάσει, λες και σκέφτεσαι όλες τις μεγαλοστομίες περί αγροτουρισμού ή τουρισμού της υπαίθρου. Κάποια στιγμή, οι… ιερές αγελάδες θα σου επιτρέψουν να περάσεις. Πού να φανταστείς εκείνη τη στιγμή όμως ότι αυτές δεν έχουν ξεμπερδέψει μαζί σου. Στην είσοδο των Καλαρρυτών, ενός από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου και από τα πιο γνωστά στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι αγελάδες στην πλαγιά, ψάχνοντας για φαγητό, ξεφορτώνονται ό,τι δεν τους αρέσει στον δρόμο (πέτρες κυρίως) και αν είσαι πολύ άτυχος και πάνω στο αυτοκίνητό σου.
Μετά το τέτρις, φτάνεις στο χωριό. Και πάλι αγελάδες μπροστά σου! Στα καλντερίμια να περπατούν, στις βρύσες να πίνουν νερό, στα παρτέρια ξενώνων και σπιτιών να ξεριζώνουν με απόλαυση τα λουλούδια και τα δεντράκια. Και οι τουρίστες, οι οποίοι είναι της μίας μέρας ή περισσότερων, να παίζουν κουτσό για να αποφύγουν τις σεβαστές ακαθαρσίες των αγελάδων. Προφανώς και αυτοί δεν περίμεναν ότι ο αγροτουρισμός στα Τζουμέρκα σημαίνει κάτι τέτοιο. Ίσως να περίμεναν να δουν το άρμεγμα μια αγελάδας…
Η επέλαση των αγελάδων δεν είναι φυσικά φαινόμενο μόνο των Καλαρρυτών. Οι αγελάδες ελευθέρας βοσκής έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι πολλών οικισμών. Μόλις πριν από λίγους μήνες, στην εφημερίδα, αναγνώστης περιέγραφε το μαρτύριο που ζει ο τουρισμός στο Ζαγόρι. Και φυσικά για όλα μόνο η καημένη η αγελάδα δεν φταίει. Κανονικά αυτές πρέπει να βόσκουν στα βοσκοτόπια, κι όχι να «κοινωνικοποιούνται» εντός οικισμών, και δη προορισμών για τουρίστες –το απαγορεύει αν μη τι άλλο η νομοθεσία. Αυτό το φαινόμενο λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το βαφτίσεις αγροτουριστικό, ούτε να πεις «αυτά έχει η φύση». Αντιθέτως αποτελεί ξεκάθαρη περίπτωση ασυδοσίας (ο αναγνώστης πολύ εύστοχα είχε χαρακτηρίσει τις αγελάδες «αγελάδες ασύδοτης βοσκής»). Με τον «Καλλικράτη», η αρμοδιότητα για τη ρύθμιση της βοσκής και τις παραβάσεις πέρασε στους Δήμους. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καταφέρει στο σύνολό της να τα φέρει εις πέρας με αυτή την αρμοδιότητα. Τις περισσότερες φορές κάνει τα στραβά μάτια με άλλοθι την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ή για να μη χαλάσει τη ζαχαρένια κάποιων.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.15 | Τα κουσούρια του Αυγούστου

Όχι, τα Γιάννενα δεν είναι ωραία τον Αύγουστο. Όσο κι αν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεν ισχύει. Όσοι...

05.08.15 | Λευτεριά στα τορτελίνια

Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν μια κόλαση. Και όλα ξεκίνησαν από τα αγαπημένα μου τορτελίνια. Το...

14.05.15 | Μια άποψη με προκατάληψη

Η πρώτη μου γνωριμία με το τρέξιμο ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αποφάσισα να τρέξω στο Πανηπειρωτικό...

13.05.15 | Σαν να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα

Την ανακοίνωση αυτή δεν την περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, η τοπική κοινωνία είχε αναγκαστεί...

05.05.15 | Ο ευρωπαϊκός εφιάλτης

Την περασμένη Τετάρτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο...

31.12.14 | Η καταραμένη… 016

ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) 016: Ο κωδικός αυτός αφορά αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το...

11.12.14 | Περί κοινωνικής πολιτικής

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εμφανείς «μάχες», αλλά πρόκειται για μια σκληρή...

17.09.14 | Περί αισχρολογίας

Δημοσιογραφικός λόγος: Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι ακριβώς σημαίνει. Όσοι δε, τον...