Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014
|

Είναι πολλοί οι έξι

Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν κάτι, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν θεωρείται δεδομένο από πολλούς: Άλλη η δουλειά της περιφερειακής αρχής και άλλη της δημοτικής αρχής.

Εκ των πραγμάτων, μια περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να ασχολείται με την αλλαγή μιας λάμπας σε φωτιστικό στύλο ή με την τσιμεντόστρωση δρόμου μήκους πέντε μέτρων (όχι ότι δεν γίνεται). Η περιφερειακή αρχή πρέπει να ασκεί ευρύτερη πολιτική, σε συνεργασία βέβαια και με τους δήμους. Πρέπει να βγαίνει μπροστά στον αγώνα για την ανάπτυξη της Ηπείρου, να σχεδιάζει πολιτικές και να τις εφαρμόζει.
Για να τα κάνει όλα αυτά, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε πριν από λίγο καιρό να δώσει στις Περιφέρειες τη δυνατότητα να έχουν πολλούς αντιπεριφερειάρχες. Η Περιφέρεια Ηπείρου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει το δικαίωμα από τον νόμο να έχει στο δυναμικό της μέχρι 10 αντιπεριφερειάρχες, από τους οποίους οι 4 είναι αυτοί που εκλέγονται μαζί με τον περιφερειάρχη. Απομένουν λοιπόν άλλοι έξι, οι οποίοι δεν έχουν οριστεί ακόμα. Ο νόμος βέβαια λέει «μέχρι έξι», αλλά πείτε μου ποιος περιφερειάρχης δεν θα αξιοποιήσει τον μέγιστο αριθμό θεματικών αντιπεριφερειαρχών; Ποιος περιφερειάρχης θα αρνηθεί τέτοια χείρα βοηθείας για να γλιτώσει από γκρίνιες στελεχών και συμβούλων; Κανείς. Το κρίσιμο ερώτημα είναι όμως: Χρειάζονται τόσοι αντιπεριφερειάρχες, έχοντας υπόψη ότι παίρνουν μισθούς που αυτή τη στιγμή δεν παίζουν σε καμία περίπτωση στην αγορά, και πολύ υψηλότερους από αυτούς των αντιδημάρχων; Μπορεί και να χρειάζονται. Χρειάζονται τόσοι στην Περιφέρεια Ηπείρου; Η απάντηση είναι όχι. Και η απάντηση αυτή δίνεται με πλήρη συνείδηση. Στην προηγούμενη θητεία της περιφερειακής αρχής, είχαμε τρεις αντιπεριφερειάρχες (τρεις τα πρώτα δύο χρόνια και άλλοι τρεις την υπόλοιπη περίοδο) με αρμοδιότητες ήσσονος σημασίας όμως. Κανένας από αυτούς δεν κλήθηκε να διαχειριστεί ένα κρίσιμο ζήτημα και να εκφράσει ουσιαστική πολιτική άποψη. Άλλοι πήγαιναν σε διάφορα ταξίδια ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας σε ημερίδες και συνέδρια (και τα ταξίδια μέσα στο πρόγραμμα είναι, αρκεί να μην είναι μόνο αυτά) κι άλλοι περιορίζονταν να κάνουν κάποιες δηλώσεις άνευ ουσίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι ουκ ολίγες φορές πέρασαν από το περιφερειακό συμβούλιο απολογισμοί δράσεων που κάθε άλλο παρά μνημονεύσιμοι.
Όλοι μαζί οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες του παρελθόντος αποτέλεσαν τη βιτρίνα της επικοινωνιακής πολιτικής της περιφερειακής αρχής (και ένδειξη των πολιτικών ισορροπιών φυσικά). Η ευθύνη δεν ανήκει, όμως, μόνο στον καθέναν ξεχωριστά, αν και αναγνωρίζουμε σε κάποιους από αυτούς τις αγαθές προθέσεις τους. Ανήκει στο σύνολο της διοίκησης της Περιφέρειας. Είναι γνωστό ότι ο κ. Καχριμάνης δεν είναι απλόχερος με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, με τον ίδιο να θέλει να έχει έλεγχο των πάντων, ενώ εμπιστεύεται απόλυτα λίγους ανθρώπους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία πήρε πάνω της «βαριά» αντικείμενα όπως τις υποδομές, την ενέργεια, το περιβάλλον, τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.λπ. Τα περί αγροτικής ανάπτυξης τα ανέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς και τα περί τουρισμού ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου. Κάποιες από τις βασικές αρμοδιότητες τις έδωσε δηλαδή στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Κατά τα άλλα, τίποτα. Γιατί λοιπόν έξι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες; Γιατί να δαπανώνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ για μισθούς οι οποίοι δεν παράγουν ουσιαστικό έργο; Εκτός κι αν ο περιφερειάρχης αποφασίσει να προχωρήσει σε αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, από τους αιρετούς χωρικούς αντιπεριφερειάρχες θα φύγουν κάποιες αρμοδιότητες βαρύνουσας σημασίας (πόσες πια τέτοιες αρμοδιότητες θα υπάρχουν;) και θα πάνε στους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Το ζητούμενο είναι όμως να υπάρχουν ικανά πρόσωπα που θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.15 | Τα κουσούρια του Αυγούστου

Όχι, τα Γιάννενα δεν είναι ωραία τον Αύγουστο. Όσο κι αν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεν ισχύει. Όσοι...

05.08.15 | Λευτεριά στα τορτελίνια

Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν μια κόλαση. Και όλα ξεκίνησαν από τα αγαπημένα μου τορτελίνια. Το...

14.05.15 | Μια άποψη με προκατάληψη

Η πρώτη μου γνωριμία με το τρέξιμο ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αποφάσισα να τρέξω στο Πανηπειρωτικό...

13.05.15 | Σαν να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα

Την ανακοίνωση αυτή δεν την περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, η τοπική κοινωνία είχε αναγκαστεί...

05.05.15 | Ο ευρωπαϊκός εφιάλτης

Την περασμένη Τετάρτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο...

31.12.14 | Η καταραμένη… 016

ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) 016: Ο κωδικός αυτός αφορά αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το...

24.12.14 | Ο αγροτουρισμός…της αγελάδας

Μια βόλτα στα Τζουμέρκα. Απολαυστική μεν, οδυνηρή δε. Δύσκολοι δρόμοι. Αλλά το’ ξερες, πριν πας....

11.12.14 | Περί κοινωνικής πολιτικής

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εμφανείς «μάχες», αλλά πρόκειται για μια σκληρή...