Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014
|

Ιός… στα προσωπικά δεδομένα

Ο… ιός των προσωπικών δεδομένων, τα οποία στην Ελλάδα είθισται να τα επικαλούνται κατά το δοκούν διάφοροι, «χτύπησε» και στα Γιάννενα. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων έρχεται να αποτελέσει μία από τις εξαιρέσεις σε όλη την Ελλάδα, αποφασίζοντας να μη δώσει στον τοπικό Τύπο τα ονόματα των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις, που παραδοσιακά δημοσιεύονται κάθε χρόνο. Επικαλέστηκε δε κάποια «σύσταση» του υπουργείου Παιδείας.

Για την ιστορία της υπόθεσης, όλα ξεκίνησαν χθες το πρωί με τους δημοσιογράφους να μην παίρνουν ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα δοθούν τα ονόματα. Μέχρι τη 1 το μεσημέρι, οι αρμόδιοι υπάλληλοι απαντούσαν (όταν απαντούσαν στα τηλέφωνα) ότι «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι». Την ίδια ώρα άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση μέσω του Τύπου των ονομάτων, προκαλώντας κάποια ειρωνικά χαμόγελα, καθώς όλοι ενθυμούμαστε ότι ήταν ο άνθρωπος που είχε δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των αποκαλούμενων «ιερόδουλων οροθετικών». Στη 1.30 το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Ερασμία Ζαβιτσάνου μίλησε μόνο για «σύσταση», ενώ από τα λεγόμενά της προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας. «Μας είπαν χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση των μαθητών και των γονιών ότι θέλουν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους. Σε επικοινωνία και με την περιφερειακή μας διευθύντρια, κι εκείνη συμφώνησε με τη στάση του υπουργείου» τόνισε η κ. Ζαβιτσάνου, η οποία είχε πλήρως την κάλυψη της περιφερειακής διευθύντριας Δώρας Χουλιάρα.
Απλώς δηλαδή μια τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία μάλιστα έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Η.Α.», μετά την αποστολή σχετικού ερωτήματος από την ίδια τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Όλα αυτά αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι στην υπόλοιπη χώρα ουδείς λόγος περί προσωπικών δεδομένων και παραβίασής τους. Προφανώς η όλη υπόθεση ανήκει στη λεγόμενη «διακριτική ευχέρεια», την οποία η τοπική Εκπαίδευση αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει και να παραμείνει πιστή σε μια ακατανόητη τυπολατρεία (να υπήρχε και έγγραφο του υπουργείου, πάλι καλά).
Το εντυπωσιακό δε στοιχείο είναι ότι η ίδια η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμβούλεψε τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν το κάθε σχολείο ξεχωριστά και να φωτογραφίσουν τα ονόματα, προκειμένου να τα βάλουν στις εφημερίδες ή στις ηλεκτρονικές σελίδες. Τότε δεν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων;
Και ας πάμε στα περί προσωπικών δεδομένων. Πραγματικά ίσως δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των επιτυχόντων στον τοπικό Τύπο. Υπάρχουν πολλοί που δεν χαίρονται να βλέπουν το όνομα του παιδιού τους, του εγγονού τους, του ανιψιού τους κ.λπ. σε μια εφημερίδα. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσαρεστούνται για τους «χ» λόγους και έχουν κάθε δικαίωμα. Ας μην εξευτελίζουμε εντελώς όμως τη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Αν το υπουργείο Παιδείας και οι υπηρεσίες του ήθελαν όντως να προστατέψουν ευαίσθητα δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να τα αναρτούν καν στα σχολεία, σε έναν δημόσιο χώρο που εντέλει κι εκεί θα υπάρχουν κάποιοι που δυσανασχετούν. Εξάλλου, στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε (εκτός από την Περιφερειακή Εκπαίδευση που σπάνια στέλνει τις ανακοινώσεις της με e-mail αλλά με φαξ), ο κάθε μαθητής με τον προσωπικό του κωδικό μπορεί να δει τη σχολή στην οποία πέρασε. Αν είναι να ανοίξει αυτή η συζήτηση, να ανοίξει. Όπως και να’ χει, πρέπει να προστατέψουμε την πραγματική σημασία των προσωπικών δεδομένων και να μη χρησιμοποιούμε τη σχετική νομοθεσία ως κουρελόχαρτο ή κατά το δοκούν.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.15 | Τα κουσούρια του Αυγούστου

Όχι, τα Γιάννενα δεν είναι ωραία τον Αύγουστο. Όσο κι αν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεν ισχύει. Όσοι...

05.08.15 | Λευτεριά στα τορτελίνια

Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν μια κόλαση. Και όλα ξεκίνησαν από τα αγαπημένα μου τορτελίνια. Το...

14.05.15 | Μια άποψη με προκατάληψη

Η πρώτη μου γνωριμία με το τρέξιμο ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αποφάσισα να τρέξω στο Πανηπειρωτικό...

13.05.15 | Σαν να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα

Την ανακοίνωση αυτή δεν την περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, η τοπική κοινωνία είχε αναγκαστεί...

05.05.15 | Ο ευρωπαϊκός εφιάλτης

Την περασμένη Τετάρτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο...

31.12.14 | Η καταραμένη… 016

ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) 016: Ο κωδικός αυτός αφορά αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το...

24.12.14 | Ο αγροτουρισμός…της αγελάδας

Μια βόλτα στα Τζουμέρκα. Απολαυστική μεν, οδυνηρή δε. Δύσκολοι δρόμοι. Αλλά το’ ξερες, πριν πας....

11.12.14 | Περί κοινωνικής πολιτικής

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εμφανείς «μάχες», αλλά πρόκειται για μια σκληρή...