Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014
|

Το μεγαλείο του πολιτισμού

Κατά τη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης δημοτικής αρχής, δεν ήταν λίγες οι φορές που τα κονδύλια τα οποία πήγαιναν στον πολιτισμό, έγιναν η αιτία εσωτερικής γκρίνιας.

Άλλοι με μισόλογα άλλοι ευθέως στηλίτευαν το γεγονός ότι δίνονταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο Πνευματικό Κέντρο και στο Δημοτικό Θέατρο. Αναμφίβολα όσοι γκρίνιαζαν, θα είχαν κάποια άλλη πρόταση για διάθεση των κονδυλίων, κάποια πρόταση που θα πρόσφερε κάτι στους πολίτες και η οποία δεν έτυχε να εκφραστεί ή να πλαισιωθεί με ένα όραμα.
Δεν ήταν όμως μόνο οι πολιτικοί. Πολλοί πολίτες έλεγαν και λένε συχνά τη φράση: «Εδώ καιγόμαστε, ο πολιτισμός μάς έλειπε». Και ξέρετε κάτι; Αυτή τη φράση δεν τη λένε συνήθως αυτοί που καίγονται, οι άνθρωποι που τρέμουν μην τους κόψουν το ρεύμα ή το νερό ή, ακόμα χειρότερα, μήπως δουν στην πόρτα του κάποιον αστυνομικό ο οποίος θα τους συλλαμβάνει λόγω χρεών. Τη φράση αυτή τη λένε συνήθως αυτοί που δεν καίγονται και ιδιαίτερα. Αυτοί που κατά κάποιον τρόπο θεωρούν ότι δικαιούνται να μιλήσουν στο όνομα άλλων, των φτωχών ανθρώπων, αν και οι ίδιοι –κατά κάποιον τρόπο πάλι (πώς γίνεται αυτό δεν ξέρω)- είναι ακόμα βολεμένοι.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Εδώ να κάνουμε τη σημείωση ότι δεν μιλάμε για πολιτισμό lifestyle. Μιλάμε για τις εκδηλώσεις αυτές που μπορούν να διακωμωδήσουν ή να τραγικοποιήσουν, να παρηγορήσουν ή να εξηγήσουν τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Το ζητούμενο δεν είναι πια να σταθεί όρθιος ο πολιτισμός, αλλά να δείξει τον δρόμο. Να αποτελέσει αυτό που είναι πραγματικά: ένα σημείο αναφοράς, όταν όλα τα άλλα καταρρέουν. Το έχει ανάγκη πάνω απ’ όλα η ψυχή του κάθε πολίτη, η οποία δεν μπορεί να μετρηθεί με λογιστικά νούμερα. Επιπλέον, προφανώς ο πολιτισμός αποτελεί θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και δίκαιου κράτους. Στη μικρή μας πόλη μπορεί να μην μπορούμε να κατανοήσουμε –και ίσως να μη γίνεται- τη σημασία αυτή. Μπορούμε όμως να δούμε και να νιώσουμε το μεγαλείο. Η μεγαλύτερη ίσως συνεισφορά του πολιτισμού και της τέχνης είναι ότι έχει την ικανότητα να κάνει τον θεατή ή τον ακροατή να δει τα πράγματα με έναν τρόπο μεγαλειώδη και να πάψει να νιώθει αξιολύπητος, να νιώσει δυνατός και ικανός να φέρει εις πέρας την επόμενη μέρα υποχρεώσεις και να παλέψει τα άγχη του. Το έχουν πει πολλοί (νομπελίστες, συγγραφείς και διάφοροι): «Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα». Αυτή η ατάκα έχει φορεθεί τόσο πολύ, που πια μπορεί να κουράζει πολλούς. Δεν είναι έτσι όμως, δεν πρέπει να είναι έτσι. Ο πολιτισμός είναι εντέλει η ασπίδα στη πτωτική τάση σε αξίες και δικαιώματα, και η προσπάθεια δαιμονοποίησής του πρέπει να είναι καταδικαστέα. Δυστυχώς, η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για τον δαιμονοποιήσει, κόβοντας επιδοτήσεις από όπου μπορεί. Χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την οικονομική κρίση. Το ίδιο δεν πρέπει να συμβεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επαίρεται ότι βρίσκεται κοντά στον πολίτη και ότι είναι αυτή που σηκώνει τα βάρη της κοινωνίας. Όσο μπορεί, πρέπει να τροφοδοτεί τον πολιτισμό. Και καλό θα είναι, τροφοδότες να είναι άνθρωποι που έχουν μια ευαισθησία επί του θέματος και που γνωρίζουν τι σημαίνει σοβαρός πολιτισμός. Και εντέλει ο σοβαρός πολιτισμός μπορεί να μη γεμίζει άδεια στομάχια, αλλά μπορεί να φέρει μια σπίθα αισιοδοξίας και μεγαλείου στα βλέμματα των ανθρώπων. Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό;


5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.15 | Τα κουσούρια του Αυγούστου

Όχι, τα Γιάννενα δεν είναι ωραία τον Αύγουστο. Όσο κι αν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεν ισχύει. Όσοι...

05.08.15 | Λευτεριά στα τορτελίνια

Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν μια κόλαση. Και όλα ξεκίνησαν από τα αγαπημένα μου τορτελίνια. Το...

14.05.15 | Μια άποψη με προκατάληψη

Η πρώτη μου γνωριμία με το τρέξιμο ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αποφάσισα να τρέξω στο Πανηπειρωτικό...

13.05.15 | Σαν να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα

Την ανακοίνωση αυτή δεν την περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, η τοπική κοινωνία είχε αναγκαστεί...

05.05.15 | Ο ευρωπαϊκός εφιάλτης

Την περασμένη Τετάρτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο...

31.12.14 | Η καταραμένη… 016

ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) 016: Ο κωδικός αυτός αφορά αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το...

24.12.14 | Ο αγροτουρισμός…της αγελάδας

Μια βόλτα στα Τζουμέρκα. Απολαυστική μεν, οδυνηρή δε. Δύσκολοι δρόμοι. Αλλά το’ ξερες, πριν πας....

11.12.14 | Περί κοινωνικής πολιτικής

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εμφανείς «μάχες», αλλά πρόκειται για μια σκληρή...