Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013
|

Λίγο απ’ όλα

Πριν από λίγο καιρό ένας αναγνώστης είχε σχολιάσει για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο που προσπαθεί να φτιάξει η Περιφέρεια Ηπείρου: «Κάντε πρώτα μια βόλτα παραλίμνια και αν αντέξετε από τη βρώμα ξανασυζητάτε τα μεγαλόπνοα σχέδιά σας για πεζόδρομο. Δεν έχε¬τε κάνει τίποτα να καθαρίσει η λίμνη και να σταματήσουν τα λύματα να πέφτουν μέσα».

Είναι γεγονός ότι η ανάγκη σωτηρίας της λίμνης προέχει. Πολλά έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί για τα βαρέα μέταλλα, για τις κυανοτοξίνες, για το φυτοπλαγκτόν κ.λπ. Οι πολιτικές αρχές τείνουν να καθησυχάζουν ή να αποφεύγουν να μπουν σε πολλές λεπτομέρειες ή απλώς να κουνάνε το κεφάλι και να λένε «κάτι πρέπει να κάνουμε». Όταν πρόκειται όμως για παραλίμνια έργα, που αποτελούν τη βιτρίνα της λίμνης, τότε οι λόγοι και οι λεπτομέρειες δεν περισσεύουν.
Όπως να’ χει, όλα είναι σημαντικά: και τα εντός και τα εκτός της λίμνης, καθώς όλα αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη λίμνη, και κατ’ επέκταση τους ανθρώπους αυτής της πόλης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, είναι η αίσθηση ότι όσα αποφασίζονται ή όσα γίνονται, διακατέχονται από μια αποσπασματικότητα. Λείπει το σχέδιο, λείπει το μάστερ πλαν παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν πόσο ανάγκη το έχουμε. Ας δούμε κάποιες χαρακτηριστικές ειδήσεις του τελευταίου καιρού.
Η Περιφέρεια Ηπείρου ανέθεσε, πριν από δύο μήνες, μελέτη για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, ζητώντας από τους μελετητές να προτείνουν και τα ανάλογα μέτρα. Κι άλλη μελέτη; Δυστυχώς ναι. Και άλλη μελέτη η οποία θα έρθει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την τελευταία μελέτη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί και άλλη νέα μελέτη. Ο δήμος Ιωαννιτών, από την πλευρά του, στην τελευταία του συνεδρίαση αποδέχτηκε αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας Αμφιθέας για παραμονή του στίβου θαλασσίου σκι. Ο στίβος ήρθε όπως ήρθε για να μείνει. Πριν από λίγες μέρες επίσης, ο δήμος ανακοίνωσε ότι μέσω του ΕΣΠΑ παράλληλα με το παραλίμνιο αποχετευτικό έργο (ιδιαίτερα σημαντικό έργο για τη λίμνη) θα γίνει και το δίκτυο ομβρίων. Το δίκτυο ομβρίων θα καταλήγει, όπως είναι φυσικό, στη λίμνη. Μαζί με τα φερτά υλικά; Δεν θα έπρεπε να υπάρξει κάποια πρόβλεψη (αν μη τι άλλο υπάρχουν τεχνικές λύσεις); Υπάρχει;
Πάμε στο χτες. Η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου είπε ναι στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο. Όλα καλά και όλα ωραία μέχρι που θίχτηκε το θέμα του αναχώματος της Αμφιθέας. Μέχρι το 2012 τέτοιο θέμα δεν υπήρχε. Ο ποδηλατόδρομος θα περνούσε από τα παραλίμνια όρια του οικισμού. Ήρθε όμως η οριοθέτηση της λίμνης, η οποία επίσημα φτάνει στο ανάχωμα, και στη συνέχεια έγιναν οι ανάλογες προσαρμογές.
Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε την προνοητικότητα να ζητήσει από τη μελετητική εταιρία και την κατασκευή τριών γεφυρών επί του αναχώματος (τώρα γιατί τρεις και όχι δύο ή τέσσερις, επίσης είναι ένα ερώτημα). Ωστόσο, η ίδια η Περιφέρεια έναν χρόνο μετά, χτες, είπε «όχι» στις τρεις γέφυρες που η ίδια πρότεινε! Είχε προηγηθεί η επισήμανση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι για κάτι τέτοιο χρειάζεται υδραυλική μελέτη. Και η προνοητικότητα αποδείχθηκε αμέλεια. Όλα αυτά συνέβησαν μόνο τον τελευταίο καιρό.
Είναι τόσο δύσκολο πια όλοι οι φορείς να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να τα βά¬λουν σε τάξη όσα αφορούν τη λίμνη: από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά ζητήματα; Είναι τόσο δύσκολο να γίνει ένα μάστερ πλαν, εν γνώσει και με συμμετοχή της κοινωνίας; Είναι τόσο δύσκολο να υπάρξει σχεδιασμός; Προφανώς είναι.

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.15 | Τα κουσούρια του Αυγούστου

Όχι, τα Γιάννενα δεν είναι ωραία τον Αύγουστο. Όσο κι αν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεν ισχύει. Όσοι...

05.08.15 | Λευτεριά στα τορτελίνια

Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν μια κόλαση. Και όλα ξεκίνησαν από τα αγαπημένα μου τορτελίνια. Το...

14.05.15 | Μια άποψη με προκατάληψη

Η πρώτη μου γνωριμία με το τρέξιμο ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αποφάσισα να τρέξω στο Πανηπειρωτικό...

13.05.15 | Σαν να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα

Την ανακοίνωση αυτή δεν την περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, η τοπική κοινωνία είχε αναγκαστεί...

05.05.15 | Ο ευρωπαϊκός εφιάλτης

Την περασμένη Τετάρτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο...

31.12.14 | Η καταραμένη… 016

ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) 016: Ο κωδικός αυτός αφορά αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το...

24.12.14 | Ο αγροτουρισμός…της αγελάδας

Μια βόλτα στα Τζουμέρκα. Απολαυστική μεν, οδυνηρή δε. Δύσκολοι δρόμοι. Αλλά το’ ξερες, πριν πας....

11.12.14 | Περί κοινωνικής πολιτικής

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εμφανείς «μάχες», αλλά πρόκειται για μια σκληρή...