Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011
|

Άλλα λέμε, άλλα κάνουμε

Με την ιστορία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για ξενοδοχεία στην παραλίμνια ζώνη του Βοτανικού από το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο προς την Ανατολή, αλλά και με τα κέντρα αναψυχής για τα οποία έδωσε οικοδομική άδεια σε συγκεκριμένη εταιρία ο δήμος Ιωαννιτών, όπως αποκάλυψε χτες ο «Η.Α.», υπάρχει μια εσκεμμένη παρανόηση από πολλούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για αυτούς, όσοι θέτουν περιβαλλοντικούς προβληματισμούς, είναι εχθροί της ανάπτυξης. Δεν είναι έτσι όμως. Κανείς δεν είναι κατά της ανάπτυξης. Και βέβαια πρέπει να γίνουν ξενοδοχεία, και βέβαια πρέπει να γίνουν κέντρα αναψυχής. Το θέμα είναι με ποιους όρους και πού. Αυτή τη στιγμή εκπονούνται σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τη λίμνη και το Ρυθμιστικό, τα οποία απαγορεύουν τέτοιου είδους δραστηριότητες σε πλάτος 300 μ. γύρω από τη λίμνη. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, στην περιοχή σήμερα υπάρχει Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου που λέει το αντίθετο. Γι’ αυτό εξάλλου εκδόθηκαν και οι σχετικές εγκριτικές αποφάσεις. Η Ζώνη αυτή δημιουργήθηκε βέβαια με Προεδρικό Διάταγμα το 1989. Πάνω από 20 χρόνια έχουν περάσει από τότε, και τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Τα Γιάννενα έχουν γίνει σχεδόν διπλάσια και η λίμνη έχει μικρύνει ολίγον τι σε διάφορα σημεία, με μπαζώματα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα του 1989 είναι τελείως διαφορετικά με αυτά του 2011. Πέραν του ζητήματος του περιβάλλοντος και κατά πόσο αυτό επηρεάζεται, η κοινωνία απαιτεί πια ελεύθερους χώρους δίπλα στη λίμνη όπως και μια οργάνωση στη χωροταξία. Δεν ανέχεται πια ο πολίτης να ξεφυτρώνει ξαφνικά, για παράδειγμα, ένα πτηνοτροφείο δίπλα από το σπίτι του.
Επίσημα, όλοι οι πολιτικοί φορείς τα αποδέχονται όλα αυτά – μεταξύ αυτών και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος. Στα «πηγαδάκια» και στους διαδρόμους όμως το ερώτημα που ακούγεται, είναι το εξής: «Και πού θέλετε να κάνουμε τα ξενοδοχεία, αν όχι δίπλα στη λίμνη;». Η λίμνη εκ των πραγμάτων έχει το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, άρα και το ξενοδοχειακό. Οι πολιτικοί φορείς είχαν τέσσερα χρόνια στη διάθεσή τους, για να λύσουν αυτό το ζήτημα, της χωροθέτησης της τουριστικής ζώνης και να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις, σε συνεργασία με τους επιστήμονες και σε αγαστή συνεργασία με τη λίμνη. Ίσως όντως να κατέληγαν στο συμπέρασμα (και να επέμεναν όμως σε αυτό) ότι πρέπει να παραμείνει η περιοχή τουριστική ζώνη. Και θα γινόταν αποδεκτό και από την κοινωνία γιατί θα το έκαναν ανοιχτά και έντιμα.
Δυστυχώς ποτέ δεν έγινε ανοιχτός διάλογος. Κι αυτό επειδή τα δύο σχέδια Π.Δ. μπλέχτηκαν σε έναν κυκεώνα απόδοσης πολιτικών ευθυνών. Ποτέ δεν συζητήθηκαν εκτεταμένα επί της ουσίας.
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, να συζητείται ένα σχέδιο ΠΔ για τη λίμνη που να απαγορεύει τουριστικές δραστηριότητες σε μια περιοχή η οποία στα χαρτιά χτίζεται ή θα χτιστεί. Κοροϊδευόμαστε δηλαδή μεταξύ μας.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.15 | Τα κουσούρια του Αυγούστου

Όχι, τα Γιάννενα δεν είναι ωραία τον Αύγουστο. Όσο κι αν θέλουμε να το πιστέψουμε, δεν ισχύει. Όσοι...

05.08.15 | Λευτεριά στα τορτελίνια

Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν μια κόλαση. Και όλα ξεκίνησαν από τα αγαπημένα μου τορτελίνια. Το...

14.05.15 | Μια άποψη με προκατάληψη

Η πρώτη μου γνωριμία με το τρέξιμο ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αποφάσισα να τρέξω στο Πανηπειρωτικό...

13.05.15 | Σαν να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα

Την ανακοίνωση αυτή δεν την περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο, η τοπική κοινωνία είχε αναγκαστεί...

05.05.15 | Ο ευρωπαϊκός εφιάλτης

Την περασμένη Τετάρτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο...

31.12.14 | Η καταραμένη… 016

ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) 016: Ο κωδικός αυτός αφορά αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το...

24.12.14 | Ο αγροτουρισμός…της αγελάδας

Μια βόλτα στα Τζουμέρκα. Απολαυστική μεν, οδυνηρή δε. Δύσκολοι δρόμοι. Αλλά το’ ξερες, πριν πας....

11.12.14 | Περί κοινωνικής πολιτικής

Μπορεί να μην είναι από τις πιο εμφανείς «μάχες», αλλά πρόκειται για μια σκληρή...