Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015
|

Λίγο πιο «γέροι» σε δέκα χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το εισόδημα των πολιτών στην Ελλάδα. Όχι, δεν επίκειται κάποια έκπληξη, αντίστοιχα με ό,τι έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια, αντίθετα μάλιστα, τα στοιχεία παρέχουν μπόλικες επιβεβαιώσεις για το όλο και στενότερο αδιέξοδο: ένας στους τρεις, δηλαδή 884.700 άτομα, βρέθηκαν το 2013 σε καθεστώς φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

«Κοινωνικός αποκλεισμός» σημαίνει μεταξύ άλλων πράγματα που οι υπόλοιποι, οι άλλοι δύο του στατιστικού δηλαδή, τα θεωρούν από λογικά έως αυτονόητα. Για να ξέρουμε τι μετράμε και τι ονοματίζουμε. Αυτά τα μεγέθη «απλοποιούνται» με λέξεις, στα εξής: τα νοικοκυριά που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ανήλθαν σε 888.452 σε σύνολο 4.266.745 και τα μέλη τους σε 2.384.035 από το σύνολο των 10.785.312 του πληθυσμού της Ελλάδας. Δηλαδή, το 23% περίπου, βρίσκεται σε αυτό το όριο να στερείται πράγματα που όλοι οι υπόλοιποι ενδεχομένως να προσπερνάνε αδιάφορα κάθε μέρα, γιατί το αυτονόητο συνθέτει και την πιο καθημερινή πραγματικότητα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα ποσοστά, το πλουσιότερο 20% του ελληνικού πληθυσμού είχε το 2013 κατά 6,5 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 20% του πληθυσμού .

Τα ωραία όμως έρχονται πιο κάτω: Το μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2013 ήταν στα 8.879 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας στα 17.270 ευρώ. Αν αντιπαραβάλετε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της χώρας (και των Περιφερειών της), θα δείτε ότι για την ίδια περίπου περίοδο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ «τσίμπησε» λίγο προς τα πάνω. Αν όμως το μέσο ατομικό εισόδημα είναι κάτω από 9.000 ευρώ, τότε είναι μπροστά μας η ανάγκη να εξηγήσουμε τι στο καλό σημαίνει πλέον ο «μέσος όρος». Ο μέσος όρος που λέτε, διαμορφώνεται από τα άκρα του δείγματος (να μην μπούμε τώρα σε προχωρημένη στατιστική). Αυτό σημαίνει ότι αφού το μέσο εισόδημα μειώνεται, τότε κάποιος αυξάνει τα έσοδά του για να αυξάνεται και το ΑΕΠ. Και προφανώς, αυτός δεν είναι ο ένας από τους τρεις που επίσημα πλέον, στατιστικά, ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Όχι κάπου μακριά, αλλά εδώ, στην Ελλάδα. Δίπλα μας. Το επίσημο όριο, για να ξέρουμε, με στοιχεία 2013 είναι 4.068 ευρώ ετησίως για ένα άτομο και στα 9.677 ευρώ τον χρόνο για δύο άτομα. Έκπληξη ε;

Οι αριθμοί είναι πολύ γοητευτικοί, αλλά κρύβουν και δεκάδες «μοχλούς» χειραγώγησης, για να πούμε αυτό που θέλουμε. Όμως, όταν αυτό είναι πολύ προφανές δίπλα μας ή και σε εμάς τους ίδιους, τότε οι αριθμοί απλώς επιβεβαιώνουν μια πραγματικότητα. Και αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούμε με τίποτε να την αλλάξουμε τα τελευταία χρόνια. Και το μεγαλύτερο άγχος, είναι αν θα την αλλάξουμε ποτέ ή θα μας καταλάβει ολοκληρωτικά, όπως περίπου οι Μποργκ αφομοίωναν ολόκληρες κοινωνίες στο Σταρ Τρεκ.

Το μεγαλύτερο κακό είναι πως, όταν κλείσουν αυτά τα δέκα χρόνια κρίσης (λιγότερα μην αυταπατάσθε ότι θα υπάρξουν), θα είμαστε δέκα χρόνια μεγαλύτεροι. Και αυτά τα δέκα χρόνια θα έχουν χαθεί για όσους ζουν paycheck by paycheck και πίστεψαν σε κάποια φάση της ζωής τους ότι μπορούν κάνουν κάτι καλύτερο, βάσει προσόντων, λογικής, ανάγκης, ευκαιριών κ.λπ. Τότε όμως, στα 50 τους πια ή και παραπάνω, όλοι αυτοί θα είναι λίγο πιο γέροι από τους σημερινούς πενηντάρηδες…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ

5 / 5 (3 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.08.15 | Οι κακές διακοπές

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για πάρα πολλές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Πολλές από αυτές...

04.08.15 | Αντί για καλοκαίρι, μόνιμος Σεπτέμβριος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά παραμένουμε σε… συνεχή Σεπτέμβριο, χωρίς καλοκαίρι. Προφανώς, ο καύσωνας...

20.07.15 | Τι είδαμε, πού το είδαμε και τι δεν είδαμε

Αυτό το τριήμερο που πέρασε, άφησε στην Ήπειρο ένα αναφορικό σημείο: τις τρεις παραστάσεις του...

17.06.15 | Το brand name και η γιόγκα

Η Εκκλησία συνεδρίασε προχτές δια του ανώτατου οργάνου της και αποφάσισε ότι το βασικό πρόβλημα των...

04.03.15 | Γιατί τόσο non paper;

Η επικοινωνιακή τακτική μιας κυβέρνησης στον καιρό μας είναι το ήμισυ του παντός. Η αντίληψη για το...

26.02.15 | Να μας κόψουν τη μπάλα;

Δύσκολα μιλάει ένας άντρας για το ποδόσφαιρο χωρίς να γίνεται αυτοαναφορικός. «Θυμάμαι όταν ήμουνα...

25.02.15 | Ένας μήνας ΣΥΡΙΖΑ

Ένας κυβερνητικός μήνας, είναι τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα, χρονικά, αλλά και πολιτικά. Η πρόβλεψη...

10.02.15 | Το οικονομικό και το πολιτικό

«Η ενωμένη Ευρώπη στην πορεία των χρόνων μετατράπηκε από μια πολιτική σε μια οικονομική συμφωνία»....