Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015
|

Γιατί τόσο non paper;

Η επικοινωνιακή τακτική μιας κυβέρνησης στον καιρό μας είναι το ήμισυ του παντός. Η αντίληψη για το πόσο κρίσιμη μπορεί να είναι η χρήση του «επικοινωνιακού» όπλου βαραίνει και αυτή στο αποτέλεσμα.

Δείτε για παράδειγμα το πώς χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση το θέμα της ενημέρωσης, σε πόσους επαγγελματίες (πρώην πλέον) δημοσιογράφους ανάθεσε το έργο αυτό και πόσο non paper «φάγαμε» όσοι και όσες κάνουμε αυτή τη δουλειά, από ανθρώπους που υποτίθεται ότι ξέρουν το επάγγελμα και γνωρίζουν ακριβώς τη διαφορά της είδησης, από αυτή τη ς διαρροής.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκίνησε με το… δεξί. Συνέχισε την τακτική του non paper και οι δημοσιογράφοι της Αθήνας κυρίως, περιμένουν ακόμα την υλοποίηση της δέσμευσης ότι θα επανέρθει το briefing, η ενημέρωση δια ζώσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η διαδικασία στην οποία επιτρέπονται οι ερωτήσεις κ.λπ. Βλέπετε, για να υπάρχει ένας «Μαρούδας» που διαψεύδει τα πάντα, πίσω στις γραφικές μέρες του πρες ρουμ ή για να γίνεται μια ειλικρινής ενημέρωση πρέπει… υπάρχει η συγκεκριμένη διαδικασία και όχι απλώς να διαρρέουν πράγματα με κείμενα των οποίων την πατρότητα η κυβέρνηση μπορεί θεωρητικά να αρνηθεί ή να μαθαίνουμε πράγματα σχεδόν αποκλειστικά σε τηλεοπτικές εκπομπές, δια στόματος υπουργών. 

Από την ώρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Δεν υπάρχουν πλέον από την πλευρά της εξουσίας αντιλήψεις που πρακτικά χαντάκωσαν ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις που πιθανώς είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «φωνή» της ήταν οι Μουρούτηδες και οι Μπαλτάκοι. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση επιμένει να ακολουθεί μέχρι στιγμής τον τρόπο των προκατόχων της, σε πολύ διαφορετικό ύφος, έστω. Και σε αυτή την περίπτωση ξέρετε, δεν ισχύει το «μα μόλις ανέλαβαν, πού να τα προλάβουν όλα». Είναι εξαιρετικά απλό και καθόλου δαπανηρό: ανοίγεις την αίθουσα Τύπου και ενημερώνεις τους πολιτικούς συντάκτες μπροστά στο μικρόφωνο, απαντάς στις ερωτήσεις τους ή και δεν απαντάς. Πάντως, είσαι εκεί και δεν στέλνεις «ραβασάκια» για το τι ακριβώς κάνεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ή τι επιθυμείς να ανακοινωθεί ως δική σου θέση, χωρίς όμως να αναλαμβάνεις την ευθύνη της θέσης σου.

Θα πείτε τώρα, «λεπτομέρειες, εδώ γίνεται χαμός». Στις λεπτομέρειες, ειδικά στις πιο απλές και (θεωρητικά) διαχειρίσιμες, βρίσκεται και ο διάβολος όμως. Μέχρι στιγμής, μοναδική φωτεινή στιγμή σε θέματα ενημέρωσης ήταν όταν ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα όλο το «φάκελο» της διαπραγμάτευσης. Μετά, επιστρέψαμε ολοταχώς στα non papers, στις διαρροές, στα ρητά και περιληπτικά δελτία Τύπου.

Ένα βαθμό ευθύνης πιθανώς να επιφέρει και η ίδια η περιρρέουσα κατάσταση. Οι περισσότεροι και οι περισσότερες που βλέπουν τηλεόραση ή παρακολουθούν ιστοσελίδες, πιστεύουν στα σοβαρά ότι η Αγγελική Νικολούλη είναι δημοσιογράφος ή ότι το τάδε ανυπόγραφο μπλογκ μεταφέρει «σοβαρά και υπεύθυνα» ειδήσεις.  Θα πει κάποιος ότι ο ρόλος μιας κυβέρνησης, είναι μέσα σε άλλα να διαπαιδαγωγεί κιόλας, να αλλάζει τις συνήθειες. Αλλά πού ξέρω, ίσως να θεωρηθεί «μονομερής κίνηση» και να βρούμε το μπελά μας…

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ

4.5 / 5 (4 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.08.15 | Οι κακές διακοπές

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για πάρα πολλές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Πολλές από αυτές...

04.08.15 | Αντί για καλοκαίρι, μόνιμος Σεπτέμβριος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά παραμένουμε σε… συνεχή Σεπτέμβριο, χωρίς καλοκαίρι. Προφανώς, ο καύσωνας...

20.07.15 | Τι είδαμε, πού το είδαμε και τι δεν είδαμε

Αυτό το τριήμερο που πέρασε, άφησε στην Ήπειρο ένα αναφορικό σημείο: τις τρεις παραστάσεις του...

11.07.15 | Λίγο πιο «γέροι» σε δέκα χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το εισόδημα...

17.06.15 | Το brand name και η γιόγκα

Η Εκκλησία συνεδρίασε προχτές δια του ανώτατου οργάνου της και αποφάσισε ότι το βασικό πρόβλημα των...

26.02.15 | Να μας κόψουν τη μπάλα;

Δύσκολα μιλάει ένας άντρας για το ποδόσφαιρο χωρίς να γίνεται αυτοαναφορικός. «Θυμάμαι όταν ήμουνα...

25.02.15 | Ένας μήνας ΣΥΡΙΖΑ

Ένας κυβερνητικός μήνας, είναι τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα, χρονικά, αλλά και πολιτικά. Η πρόβλεψη...

10.02.15 | Το οικονομικό και το πολιτικό

«Η ενωμένη Ευρώπη στην πορεία των χρόνων μετατράπηκε από μια πολιτική σε μια οικονομική συμφωνία»....