Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015
|

Ένας μήνας ΣΥΡΙΖΑ

Ένας κυβερνητικός μήνας, είναι τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα, χρονικά, αλλά και πολιτικά. Η πρόβλεψη για εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια δεν είναι τυχαία. Αλλά είναι και λίγο «εργαστηριακή». Υπό κανονικές συνθήκες, ο «απολογισμός ενός μήνα κυβέρνησης» θα ήταν άδικος, αλλά τώρα όχι.

Πριν από ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση με το μοναδικό στην πραγματικότητα διαθέσιμο εταίρο, τους «λαϊκοδεξιούς» ΑΝΕΛ. Από τότε, ξεκίνησε μια κούρσα επικοινωνιακών κυρίως ελιγμών και πράξεων που μπορούν να τροφοδοτήσουν μια πρώτη, ψύχραιμη κριτική.

Καταρχάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει την ευτυχία να διαδέχεται μια σειρά κυβερνήσεων που ο απολογισμός τους δεν είναι καλός. Αυτό και μόνο εξασφαλίζει μια μικρή περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση και μια καταγραφόμενη στήριξη των χειρισμών της από την κοινή γνώμη. Όσο τουλάχιστον μπορεί να καταγράψει ειλικρινά κάτι τέτοιο μια δημοσκόπηση. Υπενθυμίζουμε ότι ούτε στις τελευταίες εκλογές οι δημοσκοπήσεις μπόρεσαν να αποδώσουν με ακρίβεια την πολιτική τάση. Έτσι λοιπόν, σε εποχές συμπιεσμένου πολιτικού χρόνου, ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να περιμένει, έστω και για λίγο.

Τι να περιμένει; Μα αν η ηγεμονεύουσα πολιτική τάση στην ΕΕ θα αντιμετωπίσει το ελληνικό ζήτημα όπως είναι, πολιτικό δηλαδή και όχι όπως συμφέρει τους δανειστές, ως αποκλειστικά οικονομικό (που δεν είναι μόνο τέτοιο). Ο πρώτος κύκλος έκλεισε με την ελληνική κυβέρνηση μάλλον να χάνει στα σημεία, ανεξάρτητα με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της και τη διακήρυξη περί «νίκης». Αυτό που έχει καταφέρει όντως η ελληνική κυβέρνηση είναι να δείξει ότι το πρόβλημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και να δημιουργήσει ένα ρήγμα στους κόλπους της ΕΕ. Αν από αυτό το ρήγμα θα αποφασίσουν να περάσουν και άλλες κυβερνήσεις (αν για παράδειγμα το Podemos κερδίσει τις εκλογές στην Ισπανία ή άλλες κυβερνήσεις επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις αντιθέσεις για να πλήξουν τη γερμανική πολιτική κυριαρχία) ή γίνει τόσο ισχυρό που αναγκάσει τα διάφορα διευθυντήρια να αλλάξουν γραμμή πλεύσης, , το βλέπουμε.

Επίσης, έχει να διαχειριστεί με μεγαλύτερη άνεση τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Συγγνώμη κιόλας, αλλά η κατηγορία από το στόμα του κ. Γεωργιάδη ότι «θα ψηφίσετε ένα νέο μνημόνιο με αγγλικό δίκαιο» είναι ιλαρή. Είναι και πρόκληση όμως για τους ανθρώπους που δεν περπάτησαν ποτέ στα γραφικά λαϊκίστικα μονοπάτια της «αδωνικής επιχειρηματολογίας» να αποδείξουν ότι δεν έγιναν ξαφνικά κληρικοί για να βαφτίζουν το κρέας, ψάρι.

Ένα μήνα μετά, η «κυβέρνηση της Αριστεράς» δεν είναι τέτοια. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι, άσχετα με τι διακήρυττε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, η εκλογίκευση των υποχωρήσεων από το πρόγραμμα του κόμματος, δεν στέκεται και πολύ καλά στα πόδια της. Ένα πολιτικό πρόγραμμα διαπνέεται, υποτίθεται, από μια πολιτική λογική. Δεν χωρίζεται σε «πυλώνες» για να μπορεί ο συντάκτης του μετά τις εκλογές να επιλέξει ποιους από αυτούς θα εφαρμόσει. Εκτός αν θεωρούμε ότι τα προγράμματα είναι διαφορικές εξισώσεις και μια απλή μεταβλητή αλλάζει όλο το σύνολο.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ταυτόχρονα, οι πρώτοι που διέψευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ, είναι όσοι προειδοποιούσαν για «ατύχημα», χωρίς να πείσουν εκλογικά. Στην επόμενη γωνία όμως, περιμένει ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος: η καθημερινότητα.

Εκεί, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ξεγελάσει ή να ελιχθεί. Δεν θα φτάνει μια επίσκεψη στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για να σηματοδοτήσει επιτυχημένα μια αλλαγή σελίδας, δεν θα αρκέσει η αλλαγή των όρων στο πολιτικό παιχνίδι, σε επίπεδο «υψηλής πολιτικής». Εκεί, θα πρέπει όντως να δώσει λύσεις σε προβλήματα χρονίζοντα, αλλά και προβλήματα που έρχονται με μερικούς από τους χειρότερους νόμους που ψηφίστηκαν στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και τότε, η απαίτηση θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.08.15 | Οι κακές διακοπές

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για πάρα πολλές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Πολλές από αυτές...

04.08.15 | Αντί για καλοκαίρι, μόνιμος Σεπτέμβριος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά παραμένουμε σε… συνεχή Σεπτέμβριο, χωρίς καλοκαίρι. Προφανώς, ο καύσωνας...

20.07.15 | Τι είδαμε, πού το είδαμε και τι δεν είδαμε

Αυτό το τριήμερο που πέρασε, άφησε στην Ήπειρο ένα αναφορικό σημείο: τις τρεις παραστάσεις του...

11.07.15 | Λίγο πιο «γέροι» σε δέκα χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το εισόδημα...

17.06.15 | Το brand name και η γιόγκα

Η Εκκλησία συνεδρίασε προχτές δια του ανώτατου οργάνου της και αποφάσισε ότι το βασικό πρόβλημα των...

04.03.15 | Γιατί τόσο non paper;

Η επικοινωνιακή τακτική μιας κυβέρνησης στον καιρό μας είναι το ήμισυ του παντός. Η αντίληψη για το...

26.02.15 | Να μας κόψουν τη μπάλα;

Δύσκολα μιλάει ένας άντρας για το ποδόσφαιρο χωρίς να γίνεται αυτοαναφορικός. «Θυμάμαι όταν ήμουνα...

10.02.15 | Το οικονομικό και το πολιτικό

«Η ενωμένη Ευρώπη στην πορεία των χρόνων μετατράπηκε από μια πολιτική σε μια οικονομική συμφωνία»....