Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015
|

Το οικονομικό και το πολιτικό

«Η ενωμένη Ευρώπη στην πορεία των χρόνων μετατράπηκε από μια πολιτική σε μια οικονομική συμφωνία». Πόσο ισχύει αυτή η διαπίστωση σήμερα, στο 2015 και λίγο πριν από ένα ιδιαίτερα κρίσιμο Eurogroup για την Ευρωπαϊκή Ένωση (πιο συγκεκριμένα: για την ευρωζώνη), αλλά για την Ελλάδα;

Η Ε.Ε. συστήθηκε πάνω σε μια αισιόδοξη ιδέα, που όπως και όλες οι ωραίες ιδέες κάπου στο δρόμο άλλαξαν ή και «στράβωσαν», στην εφαρμογή τους. Η βασική όμως ποιοτική αλλαγή, είναι η απόπειρα να διαχωριστεί η πολιτική από την οικονομία και να αντιμετωπίζονται ως δύο διαφορετικές λειτουργίες του ίδιου θεσμού. Αυτή η τομή που σηματοδοτήθηκε και σε συμβολικό επίπεδο αρχικά με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, μια συμφωνία βαθιά πολιτική αλλά υποτίθεται με «οικονομικό» προσανατολισμό, έγινε το καλύτερο όπλο στα χέρια όσων θέλησαν μια Ε.Ε. που να μπορεί να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τα επιχειρήματα της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.

Οικονομία και πολιτική δεν διαχωρίζονται. Δεν στέκει δηλαδή το επιχείρημα της πρόνοιας και της κοινωνικής πολιτικής από έναν πολιτικό φορέα που το δέχεται μεν, αλλά δεν το εφαρμόζει στο όνομα της έκτακτης ανάγκης. Αυτός ο διπολισμός είναι πλέον μια πραγματικότητα για την οποία προειδοποιούσαν διάφοροι, από διάφορους πολιτικούς χώρους, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 κιόλας, ότι μια μέρα θα προκύψει ως καθημερινότητα. Αυτό που δεν θα μπορούσαν να διαβλέψουν, ήταν ότι η καθημερινότητα θα αφορούσε κυρίως τις χώρες που βρίσκονται εκτός πολιτικής ηγεμονίας της Ε.Ε.

Αύριο στο Eurogroup θα συντελεστούν διάφορα κρίσιμα για το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ελλάδας. Καταρχάς η ελληνική πλευρά θα έχει να διαχειριστεί μια πλήρη, όσο και πολιτική άρνηση στο μεγαλύτερο ποσοστό των προτάσεών της, τις οποίες προβάλλει ως «το ελάχιστο» για να ανασχεθεί η εικόνα της κοινωνικής κρίσης των τελευταίων ετών στην ελληνική κοινωνία.

Άσχετα με την αντίληψη που φέρει ο καθένας ή η καθεμία απέναντι στο «τι είναι χρέος», πώς πρέπει να αποπληρωθεί, ποιος κερδίζει από αυτή τη διαδικασία και ποιος χάνει κ.λπ. η υπόθεση του Eurogroup θα είναι μια πολιτική στη βάση της αντιπαράθεση, την οποία όμως η ελληνική πλευρά τη χάνει από τα αποδυτήρια, ακριβώς γιατί οι ισχυροί εταίροι της Ε.Ε. την αντιμετωπίζουν ως αυστηρά οικονομική και τίποτε άλλο.

Τι θα γίνει αύριο ή σε έξι μήνες; Η πρόβλεψη είναι πραγματικά δύσκολη. Το σίγουρο είναι ότι η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει σύντομα τον τρόπο με τον οποίο ασκεί πολιτική ειδικά στο εσωτερικό της και να πάψει να «απονευρώνει» τα καίρια ζητήματα, ανάλογα με τον τρόπο που βολεύει κάθε φορά. Σίγουρο είναι επίσης ότι προβλήματα σαν αυτό της Ελλάδας δεν πρόκειται να λυθούν με όρους που προβάλλονται μόνο ως οικονομικοί, με παράβλεψη της σημαντικής πολιτικής τους διάστασης.

Το ερώτημα όμως παραμένει: τι θα γίνει αύριο ή σε έξι μήνες; Πάνω από όλα χρειάζεται ψυχραιμία. Έτσι και αλλιώς τίποτε δεν τελειώνει ή σταματάει μόνο σε λίγες ώρες ή σε μια μέρα. Αν έπρεπε όμως σώνει και καλά να γραφτεί μια πρόβλεψη και υπό τη συνθήκη ότι αύριο δεν θα υπάρξει συμβιβασμός, τότε ίσως σε λίγους μήνες στηθούν ξανά κάλπες. Όχι όμως για την ανάδειξη νέας Βουλής…


5 / 5 (5 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.08.15 | Οι κακές διακοπές

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για πάρα πολλές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Πολλές από αυτές...

04.08.15 | Αντί για καλοκαίρι, μόνιμος Σεπτέμβριος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά παραμένουμε σε… συνεχή Σεπτέμβριο, χωρίς καλοκαίρι. Προφανώς, ο καύσωνας...

20.07.15 | Τι είδαμε, πού το είδαμε και τι δεν είδαμε

Αυτό το τριήμερο που πέρασε, άφησε στην Ήπειρο ένα αναφορικό σημείο: τις τρεις παραστάσεις του...

11.07.15 | Λίγο πιο «γέροι» σε δέκα χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το εισόδημα...

17.06.15 | Το brand name και η γιόγκα

Η Εκκλησία συνεδρίασε προχτές δια του ανώτατου οργάνου της και αποφάσισε ότι το βασικό πρόβλημα των...

04.03.15 | Γιατί τόσο non paper;

Η επικοινωνιακή τακτική μιας κυβέρνησης στον καιρό μας είναι το ήμισυ του παντός. Η αντίληψη για το...

26.02.15 | Να μας κόψουν τη μπάλα;

Δύσκολα μιλάει ένας άντρας για το ποδόσφαιρο χωρίς να γίνεται αυτοαναφορικός. «Θυμάμαι όταν ήμουνα...

25.02.15 | Ένας μήνας ΣΥΡΙΖΑ

Ένας κυβερνητικός μήνας, είναι τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα, χρονικά, αλλά και πολιτικά. Η πρόβλεψη...