Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015
|

Κάντε και εσείς ένα γκάλοπ

Αυτές τις μέρες όλοι κάνουνε δημοσκοπήσεις. Όλοι. Από τις εταιρίες που ξέρουμε (άλλο αν τις εμπιστευόμαστε ή όχι), μέχρι το… τμήμα Οινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας (ναι, έχει κάνει και αυτό δημοσκόπηση), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που έχει εξελιχθεί σε μόνιμο συνεργάτη τηλεοπτικού καναλιού, ως και το τάδενιουζ.blogspot.gr.

Προφανώς, δεν είναι παράξενο το γεγονός όταν συμβαίνουν διάφορα άλλα απίθανα στο ελληνικό μικροσύμπαν. Ο κ. Βορίδης παίρνει τα όπλα και ετοιμάζεται για Γράμμο-Βίτσι, η ΕΠΟ ετοιμάζεται να φέρει τον Σέρχιο Μαρκαριάν για προπονητή στην εθνική. Γιατί λοιπόν να μην κάνει μια δημοσκόπηση και ο πας εις;

Οι δημοσκοπήσεις έχουν καιρό να «πέσουνε μέσα». Η τελευταία πραγματικά προφητική, ήταν η μια και μόνη που πρόβλεψε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2000, ενώ ήδη κυκλοφορούσαν πλάνα πανηγυρισμών οπαδών της ΝΔ. Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν έγιναν για να διεκδικήσουν τη δόξα του Παΐσιου (μη φάμε και καμιά μήνυση με τη μανία που κυκλοφορεί), ούτε για να εμπλουτίσουν τις προβλέψεις των μπουκμέικερς.

Αυτό που γίνεται όμως τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα ότι όλοι και όλες κάνουν γκάλοπ, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι φορείς, δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις στην προκειμένη περίπτωση, επικαλούνται κυριολεκτικά ό,τι βρουν μπροστά τους, αρκεί να τους βολεύει το αποτέλεσμα. Εταιρίες δημοσκοπήσεων με αμφίβολη ταυτότητα ξεφυτρώνουν λίγο πριν τις εκλογές και εξαφανίζονται αμέσως μετά από αυτές. Ερωτήσεις προβάλλονται λιγότερο ή περισσότερο από άλλες, σε ένα κοινό που δυστυχώς ξεχνάει ότι η εξήγηση των αριθμών μπορεί να δημιουργεί και μαγικές εικόνες.  Δεν υπάρχει λογική στην απεικόνιση της «λαϊκής βούλησης» όταν το «νέο πρόσωπο» και ο «καταλληλότερος» για κάτι παίρνουν ποσοστά άνω του 50%. Δεν μπορεί να συνυπάρχουν ερωτήσεις παραπληρωματικές μεταξύ τους, δεν μπορεί να ρωτιέται ο κόσμος με τη λογική «προτιμάτε λεμόνι ή ξύδι στα λάχανα;».

Η αλήθεια είναι ότι και το εκλογικό σώμα δεν έχει συμπεριφερθεί έντιμα απέναντι τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Πολύ συχνά, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια της πολιτικής έντασης, οι πολίτες δεν λένε εύκολα τι ψηφίζουν, ενώ έχουν πάρει και με κακό μάτι τους δημοσκόπους. Αυτό όμως είναι βαθύτερο πολιτικό πρόβλημα.

Όσοι έχουν κάνει και πέντε εκλογές στη ζωή τους με τον τρόπο που πραγματικά κερδίζονται οι ψήφοι, δηλαδή με την ασταμάτητη κουβέντα  τις τελευταίες εβδομάδες (αφού δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια πραγματικά συμμετοχική δημοκρατία και αρκούμαστε στην ανάθεση), ξέρουν ότι η απαράβατη εκλογική συνθήκη είναι το εκλογικό ρεύμα, η τάση. Όταν κάποιος το έχει, τότε κερδίζει τις εκλογές. Όσο περισσότερο φαίνεται αυτό το ρεύμα, τόσο πιο εύκολα τις κερδίζει ο πολιτικός σχηματισμός που το διαθέτει. 

Οι δημοσκοπήσεις είναι σαν τις αντιβιώσεις. Δεν βλάπτουν, αρκεί να μην χρησιμοποιούνται όπως να ‘ναι και όποιος και να τις έχει κάνει.  Δεν αποκαλύπτουν αλήθειες, αλλά καταγράφουν τάσεις τις οποίες πρέπει κάποιος να μελετάει σε συνδυασμό με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο που απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσκόπων.  Και να μην ξεχνάμε ότι ο απόλυτος και μοναδικός κριτής, είναι η ίδια η κάλπη και όχι ό,τι συμβαίνει έξω από αυτή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.08.15 | Οι κακές διακοπές

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για πάρα πολλές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Πολλές από αυτές...

04.08.15 | Αντί για καλοκαίρι, μόνιμος Σεπτέμβριος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά παραμένουμε σε… συνεχή Σεπτέμβριο, χωρίς καλοκαίρι. Προφανώς, ο καύσωνας...

20.07.15 | Τι είδαμε, πού το είδαμε και τι δεν είδαμε

Αυτό το τριήμερο που πέρασε, άφησε στην Ήπειρο ένα αναφορικό σημείο: τις τρεις παραστάσεις του...

11.07.15 | Λίγο πιο «γέροι» σε δέκα χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το εισόδημα...

17.06.15 | Το brand name και η γιόγκα

Η Εκκλησία συνεδρίασε προχτές δια του ανώτατου οργάνου της και αποφάσισε ότι το βασικό πρόβλημα των...

04.03.15 | Γιατί τόσο non paper;

Η επικοινωνιακή τακτική μιας κυβέρνησης στον καιρό μας είναι το ήμισυ του παντός. Η αντίληψη για το...

26.02.15 | Να μας κόψουν τη μπάλα;

Δύσκολα μιλάει ένας άντρας για το ποδόσφαιρο χωρίς να γίνεται αυτοαναφορικός. «Θυμάμαι όταν ήμουνα...

25.02.15 | Ένας μήνας ΣΥΡΙΖΑ

Ένας κυβερνητικός μήνας, είναι τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα, χρονικά, αλλά και πολιτικά. Η πρόβλεψη...