Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014
|

Όσοι υπουργοί, τόσες εξετάσεις

Τελικά, πόσα χρήματα και πόσα μαθήματα χρειάζονται τα πανεπιστήμια; Ενώ η συζήτηση για το μάθημα που θα «κερδίσει» την κούρσα για να μπει στις πανελλαδικές εξετάσεις μαίνεται, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προειδοποιεί ότι ο προϋπολογισμός που θα εγκρίνει, είναι πλασματικός γιατί πολύ απλά, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Για να δούμε λοιπόν: εν έτει 2014, στην Ελλάδα το θέμα είναι αν θα εξετάζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες που θέλουν να μπουν στο πανεπιστήμιο, στη Χημεία ή στην Πληροφορική. Δυστυχώς, καμία από τις δύο επιστήμες δεν αντιμετωπίζεται ως επιστήμη και δεν εξετάζεται κατά πόσο ισχύει η ελεύθερη πρόσβαση όλων στη γνώση τους (δεν ισχύει, για να απαντήσουμε μια και καλή). Αντίθετα, τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, εδώ και χρόνια, όταν «μεταρρυθμίζονται», υπάρχει μια έντονη πάντα εντύπωση ότι αλλάζουν με τρόπο που να εξυπηρετεί φροντιστηριακά μαθήματα, κλάδους εκπαιδευτικών κ.ο.κ., ειδικά η Πληροφορική, στο πέρασμα των τελευταίων δέκα χρόνων.

Κάνει αυτό τις δύο επιστήμες άχρηστες ή λιγότερο χρήσιμη τη μια έναντι της άλλης ή ακόμα αυτούς που τις διδάσκουν μόνο και αποκλειστικά «υστερόβουλους»; Όχι βέβαια. Η πολιτική σφραγίδα όμως κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μπαίνει από την πολιτική ηγεσία και στην προκειμένη περίοδο, την «περίοδο Λοβέρδου», τα πράγματα είναι μάλλον αλλόκοτα. Καταρχάς, ο δεύτερος στη σειρά πανεπιστημιακός που αναλαμβάνει τη θέση, παρότι στο παρελθόν έχει ταχθεί και αυτός (ως αποκλειστικά πανεπιστημιακός τότε) στην «εθνική συνεννόηση για τα θέματα παιδείας», τώρα προχωράει σε μια ακόμα αλλαγή στις πανελλήνιες. Θα είναι-κρατηθείτε-η τρίτη ψηφισμένη μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια, που σημαίνει ότι οι μαθητές-μέλη της ίδιας μαθητικής γενιάς έχουν εξεταστεί με διαφορετικό τρόπο για να μπουν στο πανεπιστήμιο.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα υπουργεία Παιδείας το αντικείμενό τους, την Παιδεία, μοιάζει πολύ με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ΕΠΟ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ή που θα την αφήνουν να λειτουργεί όπως λειτουργεί ή που θα επεμβαίνουν και θα ορίζουν ξένο αρχιδιαιτητή που θα παραιτείται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Το σχέδιο και η αντίληψη, σίγουρα δεν είναι κοινά ακόμα και μεταξύ υπουργών του ίδιου κυβερνητικού σχήματος. Η έννοια της «δυναμικής» στην εκπαιδευτική διαδικασία έχει μετατραπεί σε μια διαδικασία κόψε-ράψε, η οποία έχει ξεπεράσει σε συχνότητα νομολογιών ακόμα και το μεσοπόλεμο, όταν έγιναν μερικές από τις κορυφαίες νομοθετικές αλλαγές στην ελληνική παιδεία, που όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν εξ ολοκλήρου.

Και φανταστείτε, ότι οι τελευταίες ηγεσίες του υπουργείου υποτίθεται ότι έχουν «ξεμπλέξει» με διάφορες «αρτηριοσκληρώσεις» του συστήματος. Στ’ αλήθεια τώρα, μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε την αντίληψή μας για το τι είναι οπισθοδρομικό και τι όχι, αφήνοντας κατά μέρος τους πρόσφατους πολιτικούς μεταμοντερνισμούς;

Δεν μπορείς να αλλάζεις κάθε τρεις και λίγο το εξεταστικό σύστημα μιας χώρας. Πολύ δε περισσότερο, δεν μπορείς να προβαίνεις σε «καινοτόμες» υποτίθεται αλλαγές, αλλά και πάλι, οι οδηγίες προς τους διορθωτές των γραπτών στις πανελλαδικές εξετάσεις να είναι πάνω-κάτω ίδιες: λέξη προς λέξη ή όπου δεν υπάρχει η παπαγαλία, αποσπασματική αντίληψη και διδασκαλία για μαθήματα εξ ορισμού «ολοκληρωτικά» όπως η έκθεση.

Και μέσα σε όλα αυτά, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σκέφτεται να ανοίξει καλοριφέρ  στα εργαστήρια και τις αίθουσές του. Αλλά για περίμενε λίγο… Αυτό δεν είναι πρόβλημα που έχουν και τα περισσότερα σπίτια σήμερα; Για δες κάτι συμπτώσεις…


 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.08.15 | Οι κακές διακοπές

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για πάρα πολλές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Πολλές από αυτές...

04.08.15 | Αντί για καλοκαίρι, μόνιμος Σεπτέμβριος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά παραμένουμε σε… συνεχή Σεπτέμβριο, χωρίς καλοκαίρι. Προφανώς, ο καύσωνας...

20.07.15 | Τι είδαμε, πού το είδαμε και τι δεν είδαμε

Αυτό το τριήμερο που πέρασε, άφησε στην Ήπειρο ένα αναφορικό σημείο: τις τρεις παραστάσεις του...

11.07.15 | Λίγο πιο «γέροι» σε δέκα χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το εισόδημα...

17.06.15 | Το brand name και η γιόγκα

Η Εκκλησία συνεδρίασε προχτές δια του ανώτατου οργάνου της και αποφάσισε ότι το βασικό πρόβλημα των...

04.03.15 | Γιατί τόσο non paper;

Η επικοινωνιακή τακτική μιας κυβέρνησης στον καιρό μας είναι το ήμισυ του παντός. Η αντίληψη για το...

26.02.15 | Να μας κόψουν τη μπάλα;

Δύσκολα μιλάει ένας άντρας για το ποδόσφαιρο χωρίς να γίνεται αυτοαναφορικός. «Θυμάμαι όταν ήμουνα...

25.02.15 | Ένας μήνας ΣΥΡΙΖΑ

Ένας κυβερνητικός μήνας, είναι τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα, χρονικά, αλλά και πολιτικά. Η πρόβλεψη...