Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014
|

Η καμπή

Η χώρα και αυτά που τη συνθέτουν, η κοινωνία της και το πολιτικό της προσωπικό, βαδίζουν ολοταχώς προς μια καμπή. Αυτή η καμπή αναμένεται να είναι τόσο σημαντική, όσο και εκείνη η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, με τις τράτες στο παρασκήνιο, ότι μπαίνουμε σε μια περιπέτεια η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμα και ούτε φαίνεται να τελειώνει σύντομα.

Όταν λέω «σημαντική», εννοώ ιστορικά σημαντική. Ο κ. Παπανδρέου τότε ουσιαστικά εγκαινίασε μια νέα ιστορική περίοδο για τη χώρα, περίοδο κατά την οποία η κρίση αλλάζει, είτε ως πραγματικότητα είτε ως πρόσχημα, πολλά πράγματα στη ζωή των κατοίκων αυτής της χώρας.

Αν αυτή η καμπή θα στρίψει τη ρότα προς αντιδραστικότερες ή πιο προοδευτικές κατευθύνσεις, είναι ένα ερώτημα. Όποιος όμως παραμένει απλός παρατηρητής του… μαγικού αριθμού «180» και των αυξομειώσεών του, θα είναι και απλός παρατηρητής της ιστορίας, τη στιγμή που αυτή συμβαίνει.

Θα γίνουν εκλογές; Είναι εξαιρετικά πιθανό. Οι βουλευτές προσπαθούν να διαβλέψουν το μέλλον και αυτοί, είτε αποφασίζοντας οριστικά ότι δεν πρόκειται να βρίσκονται σε αυτό ως πολιτικοί, είτε ρίχνοντας γέφυρες που μπορεί και να μοιάζουν παράταιρες. Μην παραξενευτείτε δηλαδή αν κυβερνητικοί βουλευτές σας φαίνονται ότι προσπαθούν να βρουν διαύλους επικοινωνίας με την αντιπολίτευση, μην πιστέψετε όμως ότι πρόκειται να μεταπηδήσουν κιόλας. Περισσότερο προσπαθούν να μαντέψουν τι θα γίνει και να είναι προετοιμασμένοι. Οι παλιότεροι ξέρουν ότι ένας βουλευτής παραμένει βουλευτής είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση και ότι η νομή της εξουσίας γίνεται και στις δύο πλευρές.

Θα είναι πρόωρες οι εκλογές; Και ναι και όχι. Πρόωρες χρονικά, όχι όμως πολιτικά. Το ελληνικό σύνταγμα, ένα από τα πιο προοδευτικά της Ευρώπης, προβλέπει ότι αν μια Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαλύεται. Ο κ. Σαμαράς θέλει να προσδώσει ξανά «συναγερμικό» χαρακτήρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιλώντας πρακτικά για πολιτικά πρόωρες εκλογές. Δεν έχει δίκιο. Ακόμα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικός συνοδοιπόρος του, Βαγγέλης Βενιζέλος, τον έχει αφήσει τελευταία να εκτίθεται μόνος του όταν συμπεριφέρεται σαν τηλε-ευαγγελιστής. Έτσι και αλλιώς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ειδικά όσοι θέλουν να ξεχαστεί όσο το δυνατό συντομότερα η παρουσία του κόμματος κατά την τελευταία τριετία, είναι οι πρώτοι που όταν ρωτηθούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις εάν θα βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, χαμογελούν κουνώντας αρνητικά το κεφάλι. Ειδικά εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι οι αριθμολόγοι μάλλον δεν θα βρουν εύκολα θέση στην επόμενη Βουλή.

Φυσικά, δεν αποκλείεται να βρεθεί ο τρόπος και να εκλεγεί πρόεδρος. Δεν θα έχει συμβεί άλλωστε για πρώτη φορά μια ολική ανατροπή πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Τότε όμως, η καμπή θα είναι πάρα (μα πάρα) πολύ απότομη. Μια ιστορική αναδρομή και μελέτη των τελευταίων 50 ετών πολιτικών ανατροπών στη χώρα, είναι ένα εξαιρετικό «σχολείο».

Η καμπή όμως έρχεται. Και τότε, ίσως το μεγαλύτερο εφόδιο για εμάς που θα τη ζήσουμε, είναι η εξής: ότι η δημοκρατία είναι γεμάτη αδιέξοδα και ότι αυτό το χαρακτηριστικό της, είναι το πιο γοητευτικό και προκλητικό. Γιατί όσο διαπαιδαγωγεί τους πολίτες της να τα καταργούν, τόσο πιο δυνατή γίνεται και όταν είναι δυνατή, αντέχει και τις καμπές.

 

5 / 5 (1 Ψήφοι)

Σταθης | 12-11-14, 20:37

Μπραβο
Μπραβο φιλε μου. Υπεροχο το κειμενο σου

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.08.15 | Οι κακές διακοπές

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για πάρα πολλές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Πολλές από αυτές...

04.08.15 | Αντί για καλοκαίρι, μόνιμος Σεπτέμβριος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά παραμένουμε σε… συνεχή Σεπτέμβριο, χωρίς καλοκαίρι. Προφανώς, ο καύσωνας...

20.07.15 | Τι είδαμε, πού το είδαμε και τι δεν είδαμε

Αυτό το τριήμερο που πέρασε, άφησε στην Ήπειρο ένα αναφορικό σημείο: τις τρεις παραστάσεις του...

11.07.15 | Λίγο πιο «γέροι» σε δέκα χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το εισόδημα...

17.06.15 | Το brand name και η γιόγκα

Η Εκκλησία συνεδρίασε προχτές δια του ανώτατου οργάνου της και αποφάσισε ότι το βασικό πρόβλημα των...

04.03.15 | Γιατί τόσο non paper;

Η επικοινωνιακή τακτική μιας κυβέρνησης στον καιρό μας είναι το ήμισυ του παντός. Η αντίληψη για το...

26.02.15 | Να μας κόψουν τη μπάλα;

Δύσκολα μιλάει ένας άντρας για το ποδόσφαιρο χωρίς να γίνεται αυτοαναφορικός. «Θυμάμαι όταν ήμουνα...

25.02.15 | Ένας μήνας ΣΥΡΙΖΑ

Ένας κυβερνητικός μήνας, είναι τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα, χρονικά, αλλά και πολιτικά. Η πρόβλεψη...