Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014
|

Τα δημόσια και τα κοινά

Θυμάστε που λέγαμε ότι στις 28 Νοεμβρίου θα «δούμε ψηφιακά», γιατί θα έρθει και στην Ήπειρο το ψηφιακό σήμα της Digea; Ε, δεν θα ‘ρθει τελικά. Θα καθυστερήσει για τρεις βδομάδες ακόμα, καθώς σύμφωνα με χτεσινή, νεότερη ανακοίνωση της εταιρίας που ουσιαστικά κατέχει το μονοπώλιο του ψηφιακού σήματος στην Ελλάδα, «λόγω τεχνικών προβλημάτων» η εκπομπή θα ξεκινήσει στις 19 Δεκεμβρίου.

Πρέπει εδώ να πούμε ότι εντάξει, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, εκτός αν είστε μανιακός του ψηφιακού σήματος και δεν μπορείτε να δείτε πρωινό Σεφερλή με κάτω από 1080 ανάλυση στην τηλεόρασή σας.

Η «ψηφιακή μετάβαση» όμως στην Ελλάδα, είναι από εκείνα τα θέματα που είναι τόσο πικραμένα και έχουν τόσο πολύ να κάνουν με τον τρόπο, με τον οποίο διαχειριζόμαστε δημόσια πράγματα. Ναι, οι συχνότητες είναι δημόσιες και μπορεί να μην είναι τόσο ζωτικές όσο το νερό ή ο αέρας (που επίσης είναι δημόσια), αλλά οι συμβολισμοί που βαραίνουν τη συγκεκριμένη, τρέχουσα κυβέρνηση για τη διαχείρισή τους, είναι τόσο κακοί και ανάδρομοι, που δεν βγαίνουν ούτε με αφαίρεση τατουάζ.

Οι συχνότητες λοιπόν, είναι δημόσιες. Αλλά θα τις διαχειρίζεται ένας φορέας, ιδιωτικός, αφού αυτό «κληροδότησε» η κυβέρνηση με το κλείσιμο της ΕΡΤ εν μια νυκτί. Αφήνω ασχολίαστο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η ΝΕΡΙΤ έχει προσλάβει ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που απολύθηκαν (δεν το αναφέρω ως καλό ή κακό, το αναφέρω ως γεγονός που αποδομεί την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης) και επιμένω στο πώς δημιουργούνται μονοπώλια.

Τα Γιάννενα συγκεκριμένα, έχουν την… τιμή να «απολαμβάνουν» τα δύο μεγαλύτερα μονοπώλια που σχηματίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά: το ένα, συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε, με τη μια και μοναδική επιλογή στις αεροπορικές πτήσεις, που παραμένουν πανάκριβες. Το άλλο, θα το «απολαύσουν» σε λίγο καιρό και δεν θα το πληρώσουν άμεσα, θα το έχουν όμως επωμιστεί έμμεσα, οικονομικά.

Καλά, αν δεν είχαμε μονοπώλια, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα; Πραγματικά, δεν ξέρω. Μην ξεχνάμε ότι μια λέξη με την οποία υπάρχει καλή εξοικείωση στην Ελλάδα, είναι το «καρτέλ» ή όπως εξήγησε πρόσφατα ο νέος δήμαρχος Βόλου, αν ένα αποτέλεσμα βολεύει και τις δύο ομάδες, τότε το παιχνίδι δεν είναι στημένο.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, μπορεί κάποιος να ανεχτεί τα πάντα. Αλλά τα «πάντα» έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή και μια πολύ συγκεκριμένη ουσία. Ναι, έχει σημασία ότι το τηλεοπτικό σήμα θα έρχεται στο σπίτι μας με το συγκεκριμένο τρόπο, όπως επίσης και ότι μετά από τόσα χρόνια και τόσες υποσχέσεις, συνεχίζουμε να πληρώνουμε τα αεροπορικά εισιτήρια σε τιμές μισού σημερινού μισθού.

Με την ψηφιακή τηλεόραση, της οποίας ο ερχομός στα Γιάννενα αναβλήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες και για τέταρτη, αν υπολογίζω καλά, μέσα σε τρία χρόνια, δεν θα αλλάξει η ποιότητα των εκπομπών. Ούτε ο Σεφερλής θα αποκτήσει χιούμορ, ούτε τα μεσημεριανάδικα θα αποκτήσουν βάθος και σημασία. Αλλά επειδή ένα τεχνολογικό επίτευγμα πρέπει να χρησιμοποιείται ως όφελος της κοινωνίας και πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι, ας έχουμε στο μυαλό μας όταν έρθει επιτέλους το ψηφιακό σήμα στα Γιάννενα ότι το συνοδεύει ένα ιστορικό όχι και τόσο τιμητικό. Μπορεί τότε να εκτιμούμε περισσότερο τα δημόσια πράγματα και αγαθά, από ό,τι τώρα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.08.15 | Οι κακές διακοπές

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για πάρα πολλές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Πολλές από αυτές...

04.08.15 | Αντί για καλοκαίρι, μόνιμος Σεπτέμβριος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά παραμένουμε σε… συνεχή Σεπτέμβριο, χωρίς καλοκαίρι. Προφανώς, ο καύσωνας...

20.07.15 | Τι είδαμε, πού το είδαμε και τι δεν είδαμε

Αυτό το τριήμερο που πέρασε, άφησε στην Ήπειρο ένα αναφορικό σημείο: τις τρεις παραστάσεις του...

11.07.15 | Λίγο πιο «γέροι» σε δέκα χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το εισόδημα...

17.06.15 | Το brand name και η γιόγκα

Η Εκκλησία συνεδρίασε προχτές δια του ανώτατου οργάνου της και αποφάσισε ότι το βασικό πρόβλημα των...

04.03.15 | Γιατί τόσο non paper;

Η επικοινωνιακή τακτική μιας κυβέρνησης στον καιρό μας είναι το ήμισυ του παντός. Η αντίληψη για το...

26.02.15 | Να μας κόψουν τη μπάλα;

Δύσκολα μιλάει ένας άντρας για το ποδόσφαιρο χωρίς να γίνεται αυτοαναφορικός. «Θυμάμαι όταν ήμουνα...

25.02.15 | Ένας μήνας ΣΥΡΙΖΑ

Ένας κυβερνητικός μήνας, είναι τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα, χρονικά, αλλά και πολιτικά. Η πρόβλεψη...