Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014
|

Τις τράπεζες, τις τρώει το στρες

Ένα από τα αλήστου μνήμης χιτάκια του διδύμου Βίσση-Καρβέλα έλεγε ότι τους μαθητές τους τρώει το στρες. Σήμερα, το στρες «τρώει» τις τράπεζες και ενίοτε, την ειδησεογραφία.

Την Κυριακή το μεσημέρι λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβγαλε τα αποτελέσματα των «Comprehensive assessments» όπως είναι η επίσημη ονομασία των stress tests και η υποδοχή τους στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον… διφορούμενη. Αυτόματα σχεδόν, με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η πολιτική ηγεσία και οι διοικητικές αρχές του τραπεζικού κλάδου πανηγύρισαν (αυτός είναι ο ακριβής όρος: πανηγύρισαν), για το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «όλα οκ».

Την ίδια ώρα όμως, μερικά από τα πιο έγκυρα οικονομικά ΜΜΕ του κόσμου (Wall Street Journal, Bloomberg), αλλά και το BBC και άλλα μέσα, έλεγαν ότι «25 ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν». Ανάμεσά τους φυσικά, απέτυχαν και οι ελληνικές.

Ο πρωθυπουργός σε δύο διαδοχικές του δηλώσεις, είπε ότι «βγαίνουμε με αργά και σταθερά βήματα από την κρίση» και αυτή ακριβώς είναι η ουσία του λάθους: αυτή η έξοδος παίρνει πάρα πολύ χρόνο, περισσότερο από αυτόν που επιτρέπει στον κ. Σαμαρά η κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα. Οι ελληνικές τράπεζες δεν απέτυχαν ακριβώς στις «δοκιμασίες» και αυτό γιατί ουσιαστικά… δεν δοκιμάστηκαν. Αν κάποιος διάβαζε τους ενδιαφέροντες διαλόγους στο twitter της ΕΚΤ (ECB), θα καταλάβαινε ότι και η τράπεζα δεν ήθελε να πάρει καθαρή θέση, ούτε να «αδειάσει» εντελώς τους ελληνικούς πανηγυρισμούς. Αυτό όμως που έλεγε, ήταν το εξής: ναι, οι ελληνικές τράπεζες δεν περνάνε το τεστ με τα ισχύοντα δεδομένα. Αλλά επειδή τους έχουμε δώσει ένα «τράτο» με έγκριση σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, γι αυτό δεν λέμε ακριβώς ότι απέτυχαν, αλλά ότι μπορούν θεωρητικά να πετύχουν μετά από την εφαρμογή του σχεδίου που έχουν υποβάλλει. Θεωρητικά. Προς το παρόν, έχουν αποτύχει και αυτές.

Φυσικά, αυτό απέχει έτη φωτός από τον ελληνικό πανηγυρισμό της Κυριακής. Ειδικά για το πόσο οι ελληνικές «συστημικές» τράπεζες πετυχαίνουν στα stress tests, μπορούν να πουν πολλά οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, όπως η Τράπεζα Ηπείρου: η εγχώρια τράπεζα είναι υποχρεωμένη (και το καταφέρνει μέχρι στιγμής, δύσκολα, αλλά το καταφέρνει), να πιάνει πιο δύσκολους δείκτες από αυτούς που ισχύουν για τις ιδιωτικές τράπεζες της χώρας, χωρίς μάλιστα να ανακεφαλαιοποιείται με δημόσιο χρήμα, δικαίωμα που αυτές απολαμβάνουν.  

Μπορεί φυσικά να απορήσει κανείς, γιατί τόση διαφορά σε μια είδηση που δεν χωράει και πολλές ερμηνείες. Η απάντηση είναι απλή: γιατί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει όσο κρίσιμη ήταν και πριν από ένα χρόνο, τέτοιο καιρό. Άλλο τόσο κρίσιμη και ασταθής είναι η πολιτική κατάσταση ή πιο σωστά, η «κυβερνητική σταθερότητα», γιατί όσο και να επιμένουν με αισιόδοξες δηλώσεις κυβερνητικά στελέχη, η πιθανότητα εκλογής προέδρου απομακρύνεται και τα «κουκιά» δεν βγαίνουν.

Ίσως όμως έτσι καταλάβει και ο απλός δέκτης ειδήσεων πότε πραγματικά η κατάσταση θα πάψει να είναι κρίσιμη. Όταν δηλαδή δηλώσεις και ειδήσεις θα συμφωνούν περισσότερο μεταξύ τους, μετά το πέρασμά τους από τα ελληνικά ειδησεογραφικά σύνορα.

Τα παραπάνω πάντως, κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την κατάσταση και για ένα μελλοντικό σενάριο: τι ακριβώς θα κάνει με τις τράπεζες μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση που τότε, μπορεί να είναι καλύτερη, μπορεί όμως να είναι και ίδια με τη σημερινή, ουσιαστικά δηλαδή χειρότερη;

 

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.08.15 | Οι κακές διακοπές

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για πάρα πολλές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Πολλές από αυτές...

04.08.15 | Αντί για καλοκαίρι, μόνιμος Σεπτέμβριος

Για τέταρτη συνεχή χρονιά παραμένουμε σε… συνεχή Σεπτέμβριο, χωρίς καλοκαίρι. Προφανώς, ο καύσωνας...

20.07.15 | Τι είδαμε, πού το είδαμε και τι δεν είδαμε

Αυτό το τριήμερο που πέρασε, άφησε στην Ήπειρο ένα αναφορικό σημείο: τις τρεις παραστάσεις του...

11.07.15 | Λίγο πιο «γέροι» σε δέκα χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το εισόδημα...

17.06.15 | Το brand name και η γιόγκα

Η Εκκλησία συνεδρίασε προχτές δια του ανώτατου οργάνου της και αποφάσισε ότι το βασικό πρόβλημα των...

04.03.15 | Γιατί τόσο non paper;

Η επικοινωνιακή τακτική μιας κυβέρνησης στον καιρό μας είναι το ήμισυ του παντός. Η αντίληψη για το...

26.02.15 | Να μας κόψουν τη μπάλα;

Δύσκολα μιλάει ένας άντρας για το ποδόσφαιρο χωρίς να γίνεται αυτοαναφορικός. «Θυμάμαι όταν ήμουνα...

25.02.15 | Ένας μήνας ΣΥΡΙΖΑ

Ένας κυβερνητικός μήνας, είναι τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα, χρονικά, αλλά και πολιτικά. Η πρόβλεψη...