Τρίτη, 16 Μαΐου 2017
|

Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα κείμενο που προσπαθεί να τον στηλιτεύσει. Είναι από την Εφημεριδα Συντακτών και ο τίτλος είναι: "Παίρνουμε... χρυσό στον αντισημιτισμό".

Περιμένει, δηλαδή, να διαβάσει κανείς ένα κείμενο που να καταδεικνύει τη συλλογική μας καχυποψία ή και εχθρότητα απέναντι στους Εβραίους. Πράγματι, πληροφορούμαστε διάφορα ενδιαφέροντα και καταθλιπτικά, όπως ότι "η Ελλάδα έχει το υψηλότερο στην Ευρώπη (67%) ποσοστό αντισημιτισμού με δεύτερη την Πολωνία (45%) και τρίτη τη Γαλλία (37%)" και ότι περίπου δύο στους τρεις Έλληνες θεωρούν ότι οι Εβραίοι εκμεταλλεύονται το Oλοκαύτωμα. Πάλι καλά που υπάρχει και μία μειοψηφία που να μην τους αντιπαθεί.

Στη συνέχεια όμως, ο δημοσιογράφος, ρωτά τη συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση του Αντισημιτισμού, αν "υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην Ε.Ε. για την επανεμφάνιση του αντισημιτισμού. Λένε ότι τα αντισημιτικά αισθήματα επανέκαμψαν την εποχή της κρίσης".

Θεωρούμε συχνά ότι πριν το 2010 υπήρξε μία κοινωνική και πολιτική κρίση που μας οδήγησε στην οικονομική κρίση. Το πολιτικό σύστημα, δηλαδή, δεν προστάτεψε τη χώρα απ' όσα την περίμεναν. Αντιθέτως, με την πρακτική του μεγιστοποίησε τη ζημιά. Είναι αλήθεια. Αν οι πολιτικοί μας είχαν προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, οι συνέπειες όσων συνέβησαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας (πώς περνάει ο καιρός...) θα ήταν πολύ μικρότερες.

Η ανετοιμότητα των πολιτικών όμως προ εικοσαετίας, δεν εξηγεί την κρίση που βλέπουμε γύρω μας σήμερα, και η οποία δεν είναι οικονομική. Αρχικά με τη Βουλή, όπου βλέπουμε το επίπεδο να έχει χαμηλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Και μετά στον δημόσιο λόγο,  εκεί που βλέπουμε το ντεκαντάνς να είναι κυρίαρχο, σε διαστάσεις που δε βλέπαμε πριν. Να μοιράσουμε επίσης, την ευθύνη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αλλά να μοιραστούμε και τον πρωτοφανή σε όλη την Ευρώπη αντισημιτισμό μας; Και, μάλιστα, να θεωρήσουμε ότι εξαιτίας της επανεμφανίστηκε, ενώ υποτίθεται ότι είχε εξαφανιστεί.

Ο εμφύλιος μας οδήγησε το 1947 να είμαστε το μόνο δυτικό κράτος που δεν αναγνώρισε το Ισραήλ; Το μνημόνιο φταίει που ο νούμερο ένα "μνημονιακός" Βαγγέλης Βενιζέλος είπε ότι στην κορυφή της λίστας Λαγκάρντ βρίσκονται Εβραίοι; Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη για το ότι ο “αντιμνημονιακός” πρωθυπουργός πανηγυρίζει χέρι-χέρι με τον Καμμένο, ο οποίος πιστεύει ότι οι Εβραίοι δεν πληρώνουν φόρους; Φταίει η πολιτική λιτότητας που οι Έλληνες πιστεύουν ότι ο Σημίτης είναι Εβραίος;

Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα δεν γιγαντώθηκε λόγω της κρίσης. Είναι εδραιωμένος. Αν κάτι άλλαξε, είναι ότι όλα τα παραπάνω εξωφρενικά, ενώ μέχρι πρόσφατα περνούσαν απαρατήρητα, τώρα έχουμε πια αρχίσει, επιτέλους, να τα συζητάμε. Τα ίδια πιστεύουμε μία ζωή, δε μας φταίει η Ευρώπη. Αντιθέτως, ας αναγνωρίσουμε ότι τουλάχιστον, δειλά-δειλά, αρχίσαμε να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. 

4 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...

04.04.17 | Τα προβλήματα της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα νέο σχετικά εγχείρημα, και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον...