Τρίτη, 9 Μαΐου 2017
|

Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο έχασε, αλλά οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι πήγαν εξαιρετικά. Την περασμένη Πέμπτη το UKIP αφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη στις τοπικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας. Και, την Κυριακή, στην πιο εμφατική νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μέχρι στιγμής, ο Μακρόν συνέτριψε τη Λεπέν. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αντεπιτίθενται.

Αυτή είναι η μία οπτική. Και, πράγματι, δε χρειάζεται να μεμψιμοιρούμε, πρόκειται μία πολύ θετική εξέλιξη. Μία ανακούφιση κυρίως, και όχι τόσο ένας πανηγυρισμός Και είναι ενδεικτικό του πόσο καλή δουλειά κάνει ο Μακρόν, το ότι εμφανίστηκε κατηφής και προβληματισμένος μετά από μία ιστορική νίκη. Το κάνει, γιατί ξέρει ότι σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και η άλλη όψη.
Ένας στους τρεις ψηφίζει Λεπέν σε μία αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από τα μεγάλα ποσοστά αποχής, λευκών και άκυρων. Στην Αυστρία η ακροδεξιά μπορεί να έχασε, αλλά έκανε ρεκόρ ψήφων. Ο Βίλντερς είδε επίσης τις επιδόσεις του να βελτιώνονται. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε ένα σπάνιο πολιτικό φαινόμενο. Ένα κόμμα να αφανίζεται από τον χάρτη με κύριο επιχείρημα, εχθρών και φίλων, ότι πέτυχε τον ιστορικό του στόχο. Πόσα κόμματα μπορούν να υπερηφανεύονται για μία αντίστοιχη επιτυχία;
Η Ευρώπη έχει αλλάξει. Για να το θυμηθούμε, αρκεί να κάνουμε ένα υποθετικό τεστ. Να διαβάσουμε την πρώτη παράγραφο του σημερινού σημειώματος, υποθέτοντας ότι βρισκόμαστε ανυποψίαστοι ακόμη, στο 2005. Πώς θα μας φαινόταν αν κάποιος μας έλεγε ότι πρέπει να πανηγυρίσουμε γιατί οι Πράσινοι κατάφεραν να κερδίσουν τους Ακροδεξιούς στην Αυστρία; Θα χαιρόμασταν αν κάποιος μας έλεγε ότι το UKIP συνετρίβη στις εκλογές ή απλώς θα απορούσαμε που κάποιος σπεύδει να μοιραστεί αυτή την άχρηστη πληροφορία μαζί μας; Αφήνω δε στην άκρη την εξήγηση της πτώσης, το ότι δηλαδή η Μεγάλη Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε είναι της ώρας να συζητήσουμε πώς στην Αγγλία έφτασε να θεωρείται κεντρική πολιτική άποψη η ταύτιση του ευρωπαϊκού πρότζεκτ με τη Σοβιετική Ένωση. Ο κόσμος, στον οποίον ζούμε σήμερα, είναι πολύ διαφορετικός και το διαπιστώσαμε στην Ελλάδα, πρώτοι απ’ όλους τους Ευρωπαίους. Διανύσαμε με μεγάλη ταχύτητα μία απόσταση την οποία τώρα δοκιμάζουν τα άλλα μέλη. Η δραματική κρίση του 2010 δημιούργησε ένα νέο πολιτικό τοπίο. Ας κάνουμε ξανά το τεστ του 2005, αφήνοντας στην άκρη το κλασικό επιχείρημα της οικονομικής αμεριμνησίας κ.λπ. Θα ήταν εξωφρενική η εκτίμηση ότι η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να γίνει τρίτο κόμμα, θα περνούσαμε για τρελό αυτόν που θα μας το έλεγε. Πώς θα αντιμετωπίζαμε κάποιον που θα προέβλεπε πως υπουργός Εθνικής Αμύνης θα είναι ο Καμμένος και θα τον αντιπολιτεύεται ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ κυβερνά ένα κόμμα που μέχρι πρότινος έπαιρνε 7%;
Είναι ένα νέο τοπίο για όλους. Μία νέα, δύσκολη πραγματικότητα Υπάρχουν καλές στιγμές, και αυτό είναι σπουδαίο. Θα συνεχίσουν όμως να υπάρχουν και τεράστιες δυσκολίες. Να μην το ξεχνάμε, καθώς ο Μακρόν θα δοκιμάζεται στον νέο του ρόλο.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...

04.04.17 | Τα προβλήματα της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα νέο σχετικά εγχείρημα, και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον...