Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017
|

Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘80. Ότι δηλαδή αυτό έκανε τη ζημιά, και πως στην τελική ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά μία επανάληψη, κατά κάποιο τρόπο ιστορικά χρήσιμη μάλιστα, για όσους δεν πρόλαβαν τον πράσινο λαϊκισμό των 80ς.


Όσοι ασπάζονται αυτή τη λογική έχουν ισχυρά επιχειρήματα. Τον Αυριανισμό, έναν επιθετικό, άγριο λαϊκισμό που σημάδεψε γενιές ανθρώπων. Τον εκτροχιασμό της οικονομίας. Τους νόμους στην παιδεία ή στο εκλογικό σύστημα με σκοπό, όχι τη μεταρρύθμιση, αλλά την εξυπηρέτηση ευκαιριακών στόχων. Την αισθητική Δήμητρας Λιάνη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παραδόξως, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία light εκδοχή κάποιων από τα παραπάνω (ευκαιριακός χαρακτήρας νόμων όπως το τηλεοπτικό, αισθητική Καμμένου και ούτω καθεξής) είναι επιχείρημα που επικαλούνται πολλοί από τους υποστηρικτές τους. Επικαλούνται, δηλαδή, την ένταση και το μέγεθος όσων συνέβησαν προ τριακονταετίας για να επισημάνουν ότι όσα συμβαίνουν σήμερα δεν έχουν και πολλή σημασία τελικά.
Η κριτική αυτή στο ΠΑΣΟΚ παραβλέπει μία ολόκληρη εποχή κυρίως πριν, αλλά και μετά. Για το μετά δε χρειάζεται να επεκταθούμε. Δε χρειάζεται να είσαι Μιλτιάδης Έβερτ και να βροντοφωνάζεις «Καρδίτσα» από το μικρόφωνο. Μπορείς και να έχεις εκατό εικόνες της Παναγίας πίσω από το γραφείο σου και για κάθε μία από αυτές να έχεις κάνει και μερικές χιλιάδες προσλήψεις, με ολίγον και από συνταγματική ανάλυση και να καταλήξεις Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Για να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες της κριτικής στο ΠΑΣΟΚ ως την πηγή όλων των δεινών του τόπου, πρέπει να πάμε πιο πίσω. Η αφήγηση αυτή προϋποθέτει μία εποχή τάξης, ρεαλισμού και νέων ιδεολογικών ρευμάτων, την οποία ανέκοψε ο σοσιαλισμός αλά Ανδρέα. Αναζητήστε στο αφιέρωμα της Καθημερινής τον τρόπο με τον οποίο η δικτατορία σταμάτησε την καλλιτεχνική ορμή της χώρας τη δεκαετία του ‘60. Αν βάλετε στο google τον τίτλο και τον αρθρογράφο: «από τις μπουάτ στις μπουτίκ... Του Κώστα Θ. Καλφόπουλου», θα το βρείτε αμέσως. Η Ελλάδα στα 60ς είναι το πρώτο υποψήφιο μέλος για την ένταξη στην ΕΟΚ (τη συμφωνία θα αναστείλει αργότερα η δικτατορία), συνέρχεται οικονομικά από τον Εμφύλιο, δίνει τη σφραγίδα της στον πολιτισμό (Χαζηδάκις, Νέο Κύμα, Σεφέρης, Θεοδωράκης), την αρχιτεκτονική (Ξενία, Χίλτον). Δεν τα έκοψε το ΠΑΣΟΚ αυτά. Ούτε η πορεία της χώρας ήταν απρόσκοπτη και προς τα πάνω το ‘81. Αντιθέτως, η ιστορία μας, από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, μέχρι σήμερα είναι γεμάτη από πισωγυρίσματα και συγκρούσεις, από τις οποίες όμως -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- η χώρα βγαίνει νικήτρια.
Η πορεία της Ελλάδας είναι μία ιστορία επιτυχίας. Και για να πειστούμε πρέπει να κοιτάξουμε τους γείτονες μας στα Βαλκάνια, που προσπαθούν να φτιάξουν μία αφήγηση αντίστοιχη με τη δική μας, όχι φυσικά με επίκεντρο την πρόσφατη κρίση, αλλά την επιλογή της χώρας σε ανύποπτο χρόνο (ήδη από τη δεκαετία του ‘60) να την αντιμετωπίσει ως μέλος του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμωμένοι με το πολιτικό μας σύστημα και τους εκπροσώπους του, και μέσα στη δίνη μίας κρίσης που δεν τελειώνει, ξεχνάμε ότι τα έχουμε καταφέρει, και πρέπει να τα καταφέρουμε ξανά. Το πετυχαίνουμε, όταν βλέπουμε πιο πέρα από τις εύκολες εξηγήσεις, όταν προχωράμε μπροστά με αυτογνωσία, αλλά όχι μεμψιμοιρώντας. Θα τα καταφέρουμε ξανά και -ακόμη και αν το ξεχνάμε- βαθιά μέσα μας το ξέρουμε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...

04.04.17 | Τα προβλήματα της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα νέο σχετικά εγχείρημα, και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον...