Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο Παπανδρέου να ενωθούν. Άλλοι θα είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη. Έτσι είναι τα μεγάλα κόμματα, έχουν ανθρώπους που πιστεύουν διαφορετικά πράγματα. Γι’ αυτό και είναι μεγάλα. Μόνο που το ΠΑΣΟΚ είναι μικρό, και χωρίς σύνδεση με όσα συμβαίνουν.

Υποτίθεται ότι ανεβαίνει, και το πιθανότερο είναι ότι θα ανεβεί και άλλο, αλλά η ανάκαμψη συμβαίνει αργά και χωρίς θεαματικά αποτελέσματα. Η ΝΔ οριακά μεν έκανε μία στροφή που φαίνεται να είναι σωτήρια για την ταυτότητά της. Προσπαθεί να βρει έναν νέο ρόλο στο πρόσωπο του κεντρώου Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιχειρεί, δηλαδή, να εκφράσει όχι μόνο το παραδοσιακό της κοινό, αλλά να εμφανιστεί επίσης ως ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα των αντιπάλων του λαϊκισμού, οι οποίοι, μετά από την Ολλανδία και τη Γαλλία, κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Αυτό που μερικές φορές ξεχνάμε στην πολιτική είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο κρίσεις, ρεύματα, ιδεολογίες. Υπάρχουν πρόσωπα. Είναι η προσωπικότητα του ηγέτη που θα συνδέσει ένα κόμμα με τους ψηφοφόρους, με έναν τρόπο μοναδικό και αναντικατάστατο.
Οι Δημοκρατικοί δεν κέρδιζαν απλώς τον Λευκό Οίκο από το 2008 μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο. Ήταν οι Δημοκρατικοί του Ομπάμα. Στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, μιλάμε για την εποχή της Μέρκελ. Και, μόλις προχθές, η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στην οποία η σύγκρουση με τα παραδοσιακά κόμματα προέκυψε μέσα από το σύστημα και (με έναν παράδοξο και ακόμη δύσκολα κατανοητό τρόπο) προς υπεράσπισή τους. Ο Μακρόν, η Μέρκελ, ο Ομπάμα είναι προσωπικότητες που κέρδισαν τις μάχες τους. Τα πρόσωπα όμως παίζουν ρόλο και από την ανάποδη. Ο Ολάντ κέρδισε στη Γαλλία την εποχή που είχε κορυφωθεί η κριτική στις πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας. Θα άλλαζε, υποτίθεται, την πορεία όλης της Ευρώπης. Η αντιδημοφιλία του υπήρξε τελικά παροιμιώδης.
Ο Κόρμπιν στη Μεγάλη Βρετανία αναδείχθηκε με ποσοστά ρεκόρ από τα μέλη του κόμματος, βρίσκεται όμως 40 περίπου μονάδες πίσω από τη Μέι στις εκτιμήσεις του εκλογικού σώματος για την καταλληλότητα των δύο αρχηγών.
Το πρόβλημα με την κεντροαριστερά είναι ότι λείπει η προσωπικότητα που θα συσπειρώσει αβίαστα τον χώρο, με τον τρόπο που το έκανε για παράδειγμα ο Μακρόν, δημιουργώντας μάλιστα ένα κίνημα εκ του μηδενός. Ο μοναδικός που θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Έχει την επάρκεια και το κύρος ενός ικανού πολιτικού και μπορεί να συνομιλήσει με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο που ο Βενιζέλος κουβαλάει το πρόβλημα της φθοράς που έχουν οι εκπρόσωποι των παραδοσιακών κομμάτων και, το κυριότερο, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του εκπέμπουν σε ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος αρνητισμό.
Αν δούμε τους υπόλοιπους, θα συνειδητοποιήσουμε κάτι περίεργο. Όλοι είναι ταυτόχρονα και κάποιος άλλος. Η Φώφη Γεννηματά είναι κυρίως ο Γιώργος Γεννηματάς, το υποτιθέμενο ιδανικό ΠΑΣΟΚ που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία του. Εκείνοι που την αμφισβήτησαν είναι δύο γραμματείς (πρώην και νυν και με κατάληξη επιθέτου σε -άκης). Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι άλλοι δύο, ο Ραγκούσης και ο Φλωρίδης.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές πρωτοβουλίες για την (αυτή η τόσο κλισέ λέξη) ανασυγκρότηση του χώρου λεγόταν απλώς ‘58’, χωρίς ονόματα. Στην πραγματικότητα είναι ότι το πρόσωπο λείπει. Γι’ αυτό και όλοι λένε ότι είναι και κάποιος άλλος.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

04.04.17 | Τα προβλήματα της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα νέο σχετικά εγχείρημα, και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον...