Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017
|

Οι πολιτικοί στο twitter

Όποιος έχει παρακολουθήσει το τηλεοπτικό ντιμπέιτ Έβερτ-Σημίτη στις εκλογές του 1996, μπορεί να εκτιμήσει πόσο σημαντική είναι η πρόσφατη μάχη ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη στο twitter.


Έχουν και τα δύο πλάκα, και επίσης είναι πολιτικά έξυπνα. Όποιος επίσης αγαπά την πολιτική, περιμένει τα ντιμπέιτ με την αγωνία που περιμένει ένας ταξιδιώτης τα ταξίδια του, ένας φίλαθλος τον αγαπημένο του αγώνα.

Μεγαλώσαμε ψάχνοντας λίγα λεπτά δευτερολογίας για να νιώσουμε τον ανταγωνισμό και το καλώς εννοούμενο θέαμα της πολιτικής. Περιμέναμε ουσιαστικά το ίντερνετ για να ξενυχτήσουμε και να δούμε τον Ομπάμα το 2008. Σε μία κοινωνία βυθισμένη στα ταμπού και με τον κυρίαρχο τύπο πολιτικού να είναι ανασφαλής, προβλέψιμος και καθόλου συναισθηματικός, καταλήξαμε να έχουμε ντιμπέιτ στα οποία ο μόνος τρόπος συνύπαρξης είναι να μην απαντάς στο διπλανό σου. Έτσι έμοιαζαν με δελτία ειδήσεων των έξι.

Η χαλαρότητα στους πολιτικούς δείχνει είτε απουσία συναίσθησης, είτε αυτοπεποίθηση. Και τη σιγουριά μπορείς να την έχεις για πραγματικό λόγο ή χωρίς λόγο καθόλου. Ο ταλαιπωρημένος από τα λάθη λογαριασμός του Τσίπρα είχε γίνει γνωστός για τον αντίθετο λόγο από αυτόν που επιδιώκει ένας σχολιαστής στο twitter. Αντί να είναι δεικτικός εκείνος απέναντι στους άλλους, ίσχυε το αντίθετο.
 Ο κόσμος περίμενε την επόμενη γκάφα για να σπάσει πλάκα. Προς στιγμή ο πρωθυπουργός φάνηκε να παίρνει το αίμα του πίσω. Πίκαρε τον Μητσοτάκη και τις προβλέψεις του και συνδέθηκε με την καλύτερη παγκόσμια ιστορία της ημέρας, την Μπαρτσελόνα. Αυτό σημαίνει το tweet. Να έχεις καλό timing και να κάνεις γνωστό τον λογαριασμό σου σε όσο το δυνατόν περισσότερους διατηρώντας τη θεματολογία και το ύφος του.
Μόνο που ο Μητσοτάκης απάντησε γρήγορα και με κουλ τρόπο, συνδέοντας τις δικές του εκτιμήσεις με μία γκάφα του πρωθυπουργού την προηγουμένη για τις προβλέψεις του σχετικά με την οικονομία. Το πρόβλημα με τον Μητσοτάκη είναι ότι πρέπει να διαβάσεις αυτά που λέει, για να τον θεωρήσεις κουλ.
Όταν τον βλέπεις, η ατάκα χάνεται πίσω από το απορημένο βλέμμα, τα χέρια-χούφτες σαν να κουβαλάνε νερό, και κυρίως τον αχρείαστο ενθουσιασμό του στο άκουσμα των επιχειρημάτων του.
Λίγο αργότερα ήταν η ώρα της Φώφης Γεννηματά που κατάφερε να χωρέσει όλο το κλασικό ελληνικό κλισέ στις λιγοστές λέξεις του twitter. Το ίδιο κι απαράλλαχτο αστείο περί εθνικής Ελλάδος, μία ατάκα από τον κόσμο που το ίντερνετ με την αμεσότητα του έχει καταργήσει.
Είναι λάθος να περιμένουμε μόνο τα πολιτικά επιχειρήματα για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τους πολιτικούς. Ο χαρακτήρας, το στυλ η προσωπικότητα παίζουν μεγάλο ρόλο. Και, κάποιες φορές, μια ματιά στον διάλογο τριών πολιτικών με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μας επιτρέπει να μάθουμε περισσότερα από μία αντιπαράθεση τους στη Βουλή.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...