Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016
|

Αρχαία ελληνικά, 2016

Ένα από τα πιο ενοχλητικά βίντεο που είδα μέσα στο 2016 ήταν ένα απόσπασμα από τη βουλή των Εφήβων για τα αρχαία ελληνικά.

Ένας μαθητής καταφεύγει σε μία από τις κλασικές κοινοτοπίες για την ελληνική γλώσσα. Λέει: «εγώ δεν ξέρω κανένα δέντρο να επιβιώνει χωρίς τις ρίζες του, και έτσι η ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα αρχαία». Το βίντεο είναι ενοχλητικό γιατί καταρχάς, όπως κατεξοχήν συμβαίνει με τη Βουλή των Εφήβων, τα μέλη της μιλάνε με έναν τρόπο που δεν είναι καθόλου εφηβικός, αντιθέτως αντιγράφει τον τόνο και τα κλισέ των μεγάλων. Δεύτερον, ο μαθητής λέει πράγματα που δεν ισχύουν. Η γλώσσα μας είναι μια χαρά, όσοι ασχολούνται μαζί της χαίρονται τον πλούτο και την εξέλιξή της, παιδεύονται με τις απαιτήσεις της. Τρίτον, όλοι ξέρουμε ότι οι ελληνίδες μαθήτριες στα 16 τους ήδη ανταγωνίζονται σε μία κοινή αγορά εργασίας Σουηδούς, Γαλλίδες και Γερμανούς. Και τους ανταγωνίζονται με σαφώς λιγότερα εφόδια. Αυτό δε συμβαίνει γιατί οι Βρετανοί εντρυφούν στη μελέτη της Πρωτοκελτικής Γλώσσας, αλλά γιατί το πρόγραμμα σπουδών τους είναι εξ ορισμού πιο εξωστρεφές. Η εγγύτητα και ιστορική αλληλεπίδραση των δυτικοευρωπαϊκών χωρών οδηγεί σε προγράμματα σπουδών με κοινές αναφορές και παραστάσεις οι οποίες δίνουν στους ευρωπαίους έφηβους μία ζηλευτή ευρύτητα γνώσης. Με αυτή τη γνώση αντιπαρέρχονται την εσωστρέφεια από την οποία πάσχουν τα εθνικά προγράμματα σπουδών σε όλες τις χώρες. Είναι αυτή η διαρκής αναφορά μόνο στα δικά μας που ζούμε και στην Ελλάδα, την οποία όμως δεν ισοσταθμίζουμε με μαθήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες και την κουλτούρα τους. Δεν μιλάω μόνο για την αγορά, αλλά και για την κοινωνική συναναστροφή, τη νοοτροπία, την επάρκεια με την οποία οι Έλληνες «στέκονται» έξω. Ξεκινάνε από μειονεκτική θέση, και είναι άδικο. 

 

Την τοποθέτηση του μαθητή ακολούθησε το βροντώδες και παρατεταμένο χειροκρότημα των άλλων μαθητών από όλα τα έδρανα. Το ξέρουμε και αυτό το χαρακτηριστικό της κουλτούρας μας. Να αποθεώνουμε στη θεωρία αυτό που δεν κάνουμε στην πράξη. Όλοι περάσαμε από τα θρανία και θυμόμαστε πόσο ξένο και αποκομμένο ήταν το μάθημα των αρχαίων ελληνικών για την πλειοψηφία των μαθητών. Κανείς δεν τα συμπαθεί ιδιαιτέρως, αλλά αντιθέτως λατρεύουμε τους ξένους που τα μιλάνε, και με την απαραίτητη δόση μοιρολατρίας, ψέγουμε τους εαυτούς μας για τη δική μας αδιαφορία. Ένα κλισέ, ατέρμονο και ανέξοδο, έτσι να το πετάμε, και να το παίζουμε σωστοί και ένοχοι. 

 

Στον μαθητή απάντησε ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Αντί όμως να του πει ότι το πρόβλημα του δεν είναι η ποσότητα των ωρών που αφιερώνουμε στα αρχαία ελληνικά, το γύρισε και αυτός στον πατριωτισμό, αλλά από την ανάποδη. Είπε ότι δεν είναι λιγότερο Έλληνες όσοι δε μιλάνε αρχαία ελληνικά. Ο Φίλης, βέβαια, φοβάται ότι αν αρχίσει να λέει για ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών που ετοιμάζουν τους εφήβους για την κοινωνική συναναστροφή με τους ξένους, ο κόσμος θα νομίζει ότι ο υπουργός σκοπεύει να φτιάξει «θατσεράκια».  Θα έκανε τα παιδιά πιόνια που θα κυνηγούσαν την αριστεία, τυφλωμένα από το χρήμα και τον άγριο καπιταλισμό. Είναι η εξίσου συντηρητική και φοβική απάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς στην αρχαιολατρία. Έτσι κυλάει η συζήτησή μας και δεν κάνουμε αυτό που πρέπει: να βοηθήσουμε τα παιδιά να μετακινούνται και να προσαρμόζονται παντού στην Ευρώπη με ευκολία. Εμείς, όμως, ψάχνουμε για γνήσιους Έλληνες και όχι για μοντέρνους Ευρωπαίους. Ίσως γιατί η μοντέρνα Ευρώπη είναι κάπως σαν τα αρχαία ελληνικά. Την αποθεώνουμε στη θεωρία, αλλά στην πράξη μας αφήνει αδιάφορους. 

 

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...