Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016
|

Λείπουν τα χρήματα

Συνήθως κατηγορούμε τον ελληνικό δημόσιο τομέα για έλλειψη οράματος, όταν περιγράφουμε τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκαν οι πόλεις μας. Λίγοι δημόσιοι χώροι, άτακτη δόμηση κ.λπ. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι οικονομικό.

Αν δούμε τους δημόσιους χώρους στα Γιάννενα, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν φτιαχτεί με μία βασική αρχή: την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού τους κόστους. Ρίξτε μια ματιά για παράδειγμα στο δασύλλιο του Φρόντζου. Είναι πολύ ωραίο και εύκολα προσβάσιμο δάσος, είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια, από το κέντρο της πόλης. Είναι όμως απλώς εκεί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπήρξε και τριάντα ή σαράντα χρόνια πριν. Σου δίνει ουσιαστικά δύο-τρεις επιλογές εδώ και δεκαετίες. Να περπατήσεις, να πας τα παιδιά στην παιδική χαρά και να καθίσεις σε ένα παγκάκι. Ένας χώρος πρασίνου όμως, στο κέντρο της πόλης πρέπει να είναι λειτουργικός με πολλούς τρόπους. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να αναβαθμίσεις το ίδιο το πράσινο. Να φτιάξεις κήπους, να τους δώσεις χαρακτήρα και θέμα, ώστε να προσελκύσεις το κοινό που τους αγαπά. Να φτιάξεις αθλητικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα γήπεδα τένις που υπάρχουν στο Γιαννιώτικο Σαλόνι. Να δημιουργήσεις παιδικές χαρές με μοντέρνα παιχνίδια για τα παιδιά. Να προνοήσεις για χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν μουσικά δρώμενα τις Κυριακές. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να τα πληρώσεις. Δεν μπορούν να γίνουν δωρεάν. Έχουν κόστος. Κάποιος πρέπει να συντηρεί τους κήπους, να τους περιποιείται κάθε μέρα. Κάποιος πρέπει να φτιάξει τα γήπεδα για 5Χ5 (για παράδειγμα) και μετά να τα τρέξει. Να είναι υπεύθυνος για τις εγγραφές μελών, τον συντονισμό τους, τις εκδηλώσεις.

 

Θυμόμαστε τη συζήτηση για το Βελισάριο. Ξαφνικά η πόλη θα αποκτούσε ένα τεράστιο πάρκο στο κέντρο της. Ποιος όμως θα έφτιαχνε, και ποιος θα πλήρωνε τις υποδομές προς τον πολίτη; Κάποτε λέγαμε ότι πρέπει να πληρώσει το κράτος. Όλοι όμως ξέρουμε ότι το κράτος μας δεν είχε χρήματα για πολύ πιο βασικά πράγματα, όπως το ασφαλιστικό του σύστημα. Το να πληρώσει χώρους αναψυχής ήταν μία πολυτέλεια. Όταν τελικά το κράτος πράγματι δεν πλήρωνε, εμείς λέγαμε ότι δεν ενδιαφέρεται για το πράσινο. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να έχεις χρήματα για να κάνεις τα πάντα: και για να δίνεις δουλειά σε όσους παλεύουν σε μία προβληματική ιδιωτική αγορά, και για να καλύπτεις τα βασικά λειτουργικά κόστη μίας πόλης και μετά να φτιάχνεις και θεματικούς κήπους. Ακόμη και αν τελικά έβρισκες χρήματα για να φτιάξεις κάτι «μια κι έξω», αργά ή γρήγορα θα βρισκόσουν αντιμέτωπος με το ζήτημα του λειτουργικού κόστους. Το είδαμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όλα τα έφτιαξε η Αθήνα, αλλά ελάχιστα μπόρεσε να λειτουργήσει τελικά. 

 

Η κρίση μας βοηθά να αντιληφθούμε και τις δυνατότητες του κράτους μας. Του κεντρικού κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δημόσιων φορέων. Όταν λέμε ότι η Ήπειρος ή η δυτική Μακεδονία είναι φτωχές περιοχές της ΕΕ, δεν εννοούμε μόνο την ανεργία, την απουσία ανάπτυξης. Εννοούμε έλλειψη χρημάτων για υποδομές προς τους πολίτες. Αυτή την έλλειψη πληρώνουμε εδώ και χρόνια και συνηθίσαμε να τη χρεώνουμε απλώς στην ανεπάρκεια των πολιτικών, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα βαθύ, θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...