Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
|

Χαρά στο κουράγιο τους

Αν θέλει κανείς να αντιληφθεί μέσα σε δέκα λεπτά την προβληματική ανάγνωση της κρίσης του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να δει ένα σύντομο απόσπασμα από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των όρων δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Είναι το σημείο στο οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διαφωνεί με δύο βουλευτές της κυβέρνησης για το τι συνέβη το 2015. Τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο, συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο και τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της επιτροπής.

Ο διοικητής εγκαλείται για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί δε χρησιμοποίησε τεχνικά εργαλεία, ώστε να αποτρέψει τη φυγή των καταθέσεων. Οι δύο βουλευτές αναφέρονται σε εργαλεία, χωρίς όμως να διευκρινίζουν ποια είναι αυτά. Ο Στουρνάρας απαντά επικαλούμενος το αυτονόητο: ότι στην ελεύθερη αγορά δεν έχεις εργαλεία να αποτρέψεις τον κόσμο από το να πάρει τα χρήματα του, όποτε θέλει και να τα πάει όπου νομίζει. 

Δεύτερον, γιατί δεν παρενέβη πολιτικά προκειμένου να σταματήσει τα στελέχη της ΝΔ που ενθάρρυναν τον κόσμο να πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες. Ο Στουρνάρας απαντά ότι έκανε παρεμβάσεις, αλλά εστιάζει στο ότι το πρόβλημα ξεκίνησε όταν στο βάθος φάνηκαν εκλογές τις οποίες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή από τα τέλη του 2014. Και πάλι, αυτό το ξέρουμε όλοι. Ο κόσμος άρχισε να τραβάει τα χρήματά του από τις τράπεζες, γιατί φοβήθηκε ότι θα τα χάσει, αφού αναγνώρισε το εκρηκτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Την επικείμενη «πυρηνική καταστροφή», όπως την περιέγραφε ο Τσίπρας. 

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του για το μνημόνιο, τη μεταπολίτευση, τον Τσοχατζόπουλο και τις πινακίδες του Λιάπη. Απορώ όμως. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με το ότι αρχικά η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια η ίδια η διαπραγμάτευση τρομοκράτησε τον κόσμο; Χρειαζόμαστε τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας για να μας το πει; Την ευθυκρισία των βουλευτών μας έχουμε ανάγκη. Γι’ αυτό άλλωστε τους στέλνουμε στη βουλή, όχι απλώς για να μας υπηρετήσουν -όπως αρέσει σε κάποιους να λένε διαρκώς, λες και είμαστε οι λόρδοι και αυτοί οι μπάτλερ- αλλά γιατί εμπιστευόμαστε την κρίση τους. 

Εκεί όμως έβλεπες πόσο μονόπλευρα διαβάζουν την καταστροφή του 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ. Και προσοχή, τα στελέχη, που μιλούσαν, ήταν χαμηλών τόνων, συμπαθείς βουλευτές. Όχι δηλαδή πολιτικοί όπως ο Πολάκης ή ο Παππάς που με τον αέρα που αποπνέουν δεν μπορείς εσύ να αναπνεύσεις. Αφήνω στην άκρη τα γεγονότα που οι δύο βουλευτές επικαλέστηκαν. Ο πρόεδρος της επιτροπής είπε, για παράδειγμα, ότι στην Ελλάδα είχαν ήδη σημειωθεί «δύο επίσημα διεθνή πιστωτικά γεγονότα». Όταν όλοι άρχισαν να απορούν για το πότε ακριβώς συνέβησαν, ο πρόεδρος απάντησε «καλά θα σας τα φέρω εγώ». Λες και τα πιστωτικά γεγονότα, εξ ορισμού εξελίξεις δραματικές με φοβερό αντίκτυπο και ιστορικό χαρακτήρα, μπορεί και να είναι ψιλά γράμματα και δεν τα πήρε κανείς χαμπάρι. 

Ακόμη πιο σημαντικός είναι ο συλλογισμός των βουλευτών, ο τρόπος με τον οποίον αξιολογούν γεγονότα που και οι ίδιοι τελικά παραδέχονται ότι έχουν συμβεί.  

Για τη φυγή καταθέσεων φταίνε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όχι ο Βαρουφάκης. Πώς είναι δυνατόν ο λόγος του κατεξοχήν υπεύθυνου για την οικονομία, του ανθρώπου που πατάει το κουμπί, να μην έχει αντίκτυπο, αλλά ο κόσμος να ακούει μόνο την αντιπολίτευση; Όταν καλείται να απαντήσει στην ερώτηση, ο βουλευτής στρίβει προς άλλη κατεύθυνση και η συζήτηση παίρνει εξωφρενική διάσταση. 

«Εσείς», λέει στον Στουρνάρα, «σαν κεντρικός τραπεζίτης οφείλετε να λειτουργήσετε και μέσα σε αντίξοες συνθήκες». Όσον αφορά την ενδεδειγμένη αντίδραση της ΕΚΤ, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι θεμελιωμένο πάνω στα λεχθέντα ενός υπουργού. Υπάρχουν θεσμοί». Με άλλα λόγια: Εμείς σας στείλαμε τον Βαρουφάκη, τον ψηφίσαμε για την ακρίβεια και με τα δύο μας χέρια, αλλά ο μεν Ντράγκι έπρεπε απλώς να τον αγνοήσει, ο δε Στουρνάρας δεν είχε καν το προνόμιο της αδιαφορίας, αντιθέτως, είχε χρέος να ανατρέψει τις αντίξοες συνθήκες που ο υπουργός δημιούργησε! Χαρά στο κουράγιο οποιουδήποτε ανθρώπου διατηρεί την ηρεμία του, όταν ακούει τέτοια επιχειρήματα και δε σηκώνει τα χέρια ψηλά. Αν και νομίζω ότι, λίγο πολύ, όλοι σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε με όσα ακούμε από τους βουλευτές της κυβέρνησης.   

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...