Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016
|

Μία αφήγηση για τα Γιάννενα

Η αφήγηση για τις ελληνικές πόλεις είναι λίγο πολύ γνωστή. Τη δεκαετία του '60 με πολιτική απόφαση, η οποία συνήθως χρεώνεται στον Καραμανλή, η Ελλάδα ανοικοδομήθηκε άναρχα και έχασε τον χαρακτήρα της.

Θα μπορούσαμε, να έχουμε και εμείς ιστορικό κέντρο, όπως η Φλωρεντία ή η Πράγα. Αλλά, μπροστά στη δίψα για εργολαβικό κέρδος η ευκαιρία χάθηκε. Η ιστορία αρχίζει ήδη να ακούγεται γνώριμη. Για την ακρίβεια είναι ταυτόσημη με την προσέγγιση που έχουμε για τη σημερινή κρίση. Ο Παπανδρέου έφερε το μνημόνιο, αφού πρώτα τα συμφέροντα έκαναν πάρτι στην Ελλάδα. Από την προσέγγιση αυτή όμως, μας λείπει το περιβάλλον μέσα στο οποίο συνέβησαν αυτά που περιγράφουμε ως καταστροφές της Ελλάδας. Είναι απλώς η αστοχία ενός πολιτικού ή πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις κοινωνικές δομές, τη μορφή της οικονομίας μας, το περιβάλλον δηλαδή μέσα στο οποίο η πολιτική ηγεσία παίρνει τις αποφάσεις της;

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με την αφήγηση ότι αν ξαφνικά βρισκόμασταν στα Γιάννενα τη δεκαετία του '50 θα βρίσκαμε μία όμορφη κηπούπολη με τρίπατα σπίτια αρχιτεκτονικής Ζαγορίου που έβγαζαν στο Κάστρο. Στην πραγματικότητα τα Γιάννενα που ξέρουμε σήμερα σε πολλά σημεία, δεν υπήρχαν. Φτιάχτηκαν. Δεν είναι μόνο τα μικρά Γιάννενα. Αν ρίξουμε μία ματιά στο Παγκράτι ή το Μετς της Αθήνας στις αρχές του 20ου αιώνα θα δούμε βοσκοτόπια. Η Σιένα, η Μαδρίτη υπήρξαν δυναμικά αστικά κέντρα τα οποία με την ιστορική τους συνέχεια και τη σύγχρονη ζωή τους, έθεσαν τα όρια της ανοικοδόμησης, χωρίς να την αποφύγουν.

Λέμε ότι ζούμε σε τσιμεντουπόλεις, άναρχα δομημένες γιατί η πολιτική ηγεσία με τα λάθη της δεν σεβάστηκε το παρελθόν. Στα Γιάννενα δεν πλημμυρίζει όμως το Κάστρο. Τα Καρδαμίτσια, μία από τις νέες συνοικίες της πόλης, ήταν μόνιμο θέμα στα δημοτικά συμβούλια της πόλης. Και εκεί πάντα η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τα κλασικά προβλήματα: κακό δίκτυο δρόμων, ελλείψεις διαφυγής για τα όμβρια, προβληματική δόμηση.

Αντίστοιχα, συνήθως χρεώνουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στο κράτος το γεγονός ότι δεν έχουμε πράσινο στις πόλεις μας. Τα Γιάννενα έχουν όμως πράσινο. Υπάρχει η παραλίμνια περιοχή. Προσφέρεται για άθληση, περπάτημα, ψάρεμα, εκδρομή στο νησί. Πόσες, μη παραθαλάσσιες πόλεις στην Ελλάδα, έχουν αυτό το προνόμιο; Έχουμε ακόμη, ουσιαστικά μέσα στην πόλη, το αισθητικό δάσος του Φρόντζου. Υπάρχει επίσης το Ιτς καλέ, τα Λιθαρίτσια, το Γιαννιώτικο Σαλόνι.  Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος της πόλης έχει πολλές επιλογές και ουσιαστικά δίπλα στο σπίτι του αν θέλει να δει τη φύση, να αθληθεί, να περπατήσει. Κάποιοι χώροι είναι σε εγκατάλειψη, όπως το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Άλλοι όμως είναι καινούργιοι, όπως το πάρκο Κατσάρη.

Τα Γιάννενα έχουν ένα επιπλέον προνόμιο: το Κάστρο. Η παλιά πόλη δηλαδή εξακολουθεί να υπάρχει, και μάλιστα δίπλα στη λίμνη. Τα προβλήματα ξεκινούν όχι επειδή δεν σεβαστήκαμε το παλιό, αν και φυσικά η πόλη πράγματι έχασε μέρος του χαρακτήρα της ειδικά στο κέντρο όταν σπάνιες μονοκατοικίες κατεδαφίστηκαν. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν όταν ξεκινήσαμε να χτίζουμε εξ αρχής και μόνοι μας. Εκεί φτιάξαμε, και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζουμε να φτιάχνουμε, πόλεις χωρίς χαρακτήρα. Γι’ αυτό και όλες οι νέες ελληνικές πόλεις είναι ουσιαστικά ίδιες. Αν βρεθείς σε έναν δρόμο στο κέντρο του Βύρωνα δεν θα μπορέσεις καταλάβεις τις διαφορές από το κέντρο της Πάτρας ή της Καβάλας ή των Ιωαννίνων. Φταίει η πολιτική ηγεσία; Προφανώς. Οι πολιτικοί φτιάχνουν τις κανόνες της δόμησης. Εμείς όμως πότε τους πιέσαμε και προς ποια κατεύθυνση για να τους αλλάξουν;  

3.5 / 5 (3 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...