Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016
|

Η αιωνίως ένοχη πολιτεία

Ας υποθέσουμε ότι είναι Μάρτιος του 2016, είστε σε μία καφετέρια, και συμμετέχετε σε μία συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Ένας από τους συμμετέχοντες υποστηρίζει ότι έχουν περάσει πια έξι χρόνια κρίσης, η ανεργία για τις νέες γυναίκες είναι περίπου 60%, και η απάντηση της κυβέρνησης είναι η αύξηση φόρων στους δυνητικούς εργοδότες τους, τις επιχειρήσεις.

Ένας άλλος λέει ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει ξανά με το αυτοκίνητο από τα Γιάννενα στην Αθήνα γιατί ο δρόμος μετά την Πάτρα είναι φοβερά επικίνδυνος, και επί πλέον πολύ ακριβός.  Κάποια λέει ότι στο νοσοκομείο στη Βέροια, λόγω υποστελέχωσης, δεν γίνονται εφημερίες της Χειρουργικής και της Ορθοπεδικής Κλινικής. Και ένας τελευταίος λέει ότι η κατάσταση στη Δράμα δεν μπορεί να συνεχιστεί αφού οι αθλητές σκοποβολής βαράνε σε μία μάντρα, αντί σε κανονικό σκοπευτήριο. Νομίζω ότι αυτή την τελευταία ατάκα θα διαδεχθεί η σιωπή, όχι μόνο ανάμεσα στην παρέα σας, αλλά σε όλη την καφετέρια, συμπεριλαμβανομένες της μουσικής από τα ηχεία.

Δεν είναι μόνο που η κοινωνία μας είναι απασχολημένη με άλλα προβλήματα. Στο κάτω κάτω, ένα κράτος είναι πετυχημένο όταν παρά τις δυσκολίες του, καταφέρνει να μεριμνά έστω στοιχειωδώς για όλους. Άλλο είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε. Γιατί έχουμε την απαίτηση ο δήμαρχος Δράμας να ενδιαφερθεί για κάτι που δεν ενδιαφέρει ούτε εμάς; Στην τελική, ποιος ακριβώς ψηφίζει τον δήμαρχο; Ο Σύλλογος Σκοπευτών Μακεδονίας-Θράκης; Εμείς τον ψηφίζουμε και ποτέ δεν είπαμε στον άνθρωπο ότι καλός δήμαρχος είναι αυτός που φτιάχνει σκοπευτήρια ή τοίχους αναρρίχησης για πρωταθλητές.

Δεν έχουμε φυσικά πρόβλημα να υπάρχει ένα καλό σκοπευτήριο σε κάθε πόλη, και ειδικοί ποδηλατόδρομοι και ποδήλατα νερού σε λίμνες, αλλά ποτέ δεν αξιολογήσαμε κάτι από όλα αυτά ως επιτακτική κοινωνική ανάγκη. Αυτά που έχουμε πράγματι ανάγκη για την αναψυχή μας, μας περιτριγυρίζουν. Θα βρεις δεκάδες κέντρα διασκέδασης σε κάθε πόλη, χιλιάδες τραπεζάκια για να απολαμβάνεις τον ήλιο και τον καφέ σου, πολλούς παιδότοπους με ειδικούς χώρους για τους γονείς. Είμαστε μία μικρή κοινωνία, οι ανάγκες μας μοιάζουν, ο κυρίαρχος τρόπος ζωής είναι πανομοιότυπος και όσοι έχουν διαφορετικές ανάγκες είναι μειονότητες που αδυνατούν εκ των πραγμάτων να αποτελέσουν δυναμικές ομάδες πίεσης που θα επιβάλλουν τα αιτήματα τους σε ανύποπτο χρόνο. Μην πάμε μακριά. Ας ρωτήσουμε έναν δρομέα της πόλης που συμμετέχει σε πανελλήνιους αγώνες, αν μπορεί να βρει στήριξη όχι απλώς από το κράτος ή την τοπική αρχή, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα. Αν δηλαδή μπορεί να πείσει ιδιώτες να είναι σπόνσορες για τα παπούτσια ή τα ρούχα του. Η εμπλοκή των ιδιωτών, και όχι τόσο του κράτους, θα μας δείξει αν υπάρχει κοινό στο οποίο οι αθλητές να μπορούν να στοχεύσουν μέσω της διαφήμισης ή της χορηγίας τους.

Την Κορακάκη κακώς δεν την βοήθησε ο δήμαρχος. Ο κόσμος όμως την ήξερε; Όταν μία αθλήτρια όπως η ίδια, με νίκες σε παγκόσμια πρωταθλήματα καταφέρνει μόλις και μετά βίας να βρει ένα μικρό μαγαζί με οπτικά στη Δράμα για σπόνσορα της, τι ακριβώς περιμένουμε να συμβεί με αθλητές με μικρότερες επιτυχίες και αναγνωρισιμότητα;  

Εσχάτως παρατηρούμε όντως αλλαγές. Περισσότεροι περιπατητές, δρομείς, ποδηλάτες. Ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν αυτή τη στροφή στη ζωή τους θα δημιουργήσει και την κοινωνική πίεση στις αρχές, ώστε να εξασφαλιστούν οι αντίστοιχες υποδομές. Έτσι γίνονται τα πράγματα, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι των ολυμπιονικών. Με άλλα λόγια εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες και κατά συνέπεια και τις υποδομές. Όχι μόνο οι δήμαρχοι και η αιωνίως ένοχη πολιτεία”.
5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...